1. HABERLER

  2. HABER

  3. MEDYA

  4. Polisin Yalandan Barikat Kuralım Konuşması Üzerine: T24 Muhabirinin Önemli Tanıklığı
Polisin Yalandan Barikat Kuralım Konuşması Üzerine: T24 Muhabirinin Önemli Tanıklığı

Polisin Yalandan Barikat Kuralım Konuşması Üzerine: T24 Muhabirinin Önemli Tanıklığı

T24’te yer alan haberde muhacirler için yapılan eyleme ilişkin önemli bir tanıklık örneği gösterildi. Polisin yetersiz müdahalesinden bahsederek tedbirin yeterli olmadığı belirtildi.

28 Temmuz 2019 Pazar 18:29A+A-

Konu ile alakalı T24’ün yapmış olduğu haber şöyle:

ÖZGÜRDER, Mazlum Der, Uluslararası Mülteci Hakları Derneği (UMHD) ve Hukukçular Derneği'nin, İstanbul Valiliği'nin kentte kayıtlı olmayan Suriyelilerin geri gönderilmesi kararını protesto etmek amacıyla Saraçhane'de yaptığı yaptığı eylemde gerginlik yaşandı. Gergin bir şekilde geçen ve yaklaşık 100 kişinin katıldığı eylem sık sık protestolarla ve dışarıdan gelen müdahalelerle bölündü. Eyleme katılanlar, kendilerinin alana kimlik kontrolü ve arama sonrası alındığını belirterek provokasyon yaşanmasına izin verilmesine tepki gösterdi ve polisin yeteri kadar önlem almadığını savundu.

Eylemin başlangıcında yapılan konuşmadaki "Seçimlerden önce Türkiye’de Suriyelileri mültecileri, muhacirleri, göçmenleri hedef alan ırkçı bir nefret kampanyası başladı. Muhalefet partilerinin, CHP’li belediye başkanlarının start verdiği, İyi Partili kimi vekillerin ve MHP’li bazı vekillerin de kışkırttığı bu süreç..." sözlerini kesen bir vatandaş, "Ne CHP'si MHP'si, toplum bıktı bunlardan toplum" diye tepki gösterirken, alanda kısa süreli arbede yaşandı. 

Ardından eylemi protesto eden başka bir grup da açıklamanın yapıldığı Saraçhane Parkı'na geldi ve bozkurt işaretleri yaparak "Ne mutlu Türküm diyene" sloganları atmaya başladı. Eylem yapanlar da “Kahrolsun ırkçılık, yaşasın kardeşlik", "Muhacirler Allah’ın emanetidir” sloganlarıyla karşılık verdi. 

Basın açıklaması öncesinde etrafta yoğun güvenlik önlemleri alındığı ve polisin Saraçhane Parkı'na girmek isteyenlere kimlik kontrolü yaparak çantalarını aradığı görülürken; sloganlarla eylem alanının dibine kadar gelen gruba yönelik müdahalenin ise 'yumuşak kaldığı' yorumları yapıldı. Polisler, kendi aralarındaki konuşmalarda milliyetçi gruba yönelik "Yalandan bir barikat kuralım" gibi ifadeler kullanırken; ilk başta gözaltına alınan olmadı, sadece grubun park dışına çıkarılması sağlandı.

Derneklerin basın açıklamasını okuduğu sırada eyleme katılanların ellerindeki tevhid bayrağını toplamaya çalışan bir sivil polis, grubun arasında kaldı ve kısa süreli bir arbede daha yaşandı. Polis daha sonra basın açıklaması yapanları güvenlik çemberine alsa da protestolar ve gerginlik sona ermedi. Açıklama sık sık sloganlarla ve gerginliklerle bölündü. Basın açıklamasının ardından eylemcilere saldırı girişiminde bulunanlara biber gazı kullanan polisler 2 kişiyi gözaltına aldı.

 

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT