1. HABERLER

  2. HABER

  3. PKK 8 Mayıs'ta Çekiliyor! BDP’den de Teyit
PKK 8 Mayısta Çekiliyor! BDP’den de Teyit

PKK 8 Mayıs'ta Çekiliyor! BDP’den de Teyit

PKK’nın çekileceğini açıkladığı tarih geldi. Örgütten de BDP'den de bugün teyit geldi. Hükümet ise örgütün tarih vermesinden rahatsız.

07 Mayıs 2013 Salı 18:46A+A-

PKK’nın, yaklaşık iki hafta önce Kandil'de düzenlediği basın toplantısında ilan ettiği çekilme tarihine saatler kaldı. Örgüt, 8 Mayıs'ta çekilmeye başlayacağını açıklamıştı. Bugün de örgüte yakın sitelerde yer alan açıklamalarda örgüt yarın çıkışların başlatılacağını teyit etti.

Örgütün açıklaması BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş tarafından da resmen doğrulandı. Örgütün çıkış için belli bir tarihi telaffuz etmesi ise hükümet cephesinden tepki çekti. Başbakan Erdoğan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "tarih vermeleri yanlış bir şey" dedi.

PKK çekilmeye bir gün kala yaptığı yazılı açıklamada, çekilmenin yarın başlayacağı belirtildi. Bölgedeki İnsansız Hava Araçlarının (İHA) sürekli keşif faaliyetinde bulunmasının geri çekilme sürecini geciktirdiği belirtilen açıklamada, "Hareketimizin aldığı karar temelinde hızlı bir tempoyla geri çekilebilmesi için dile getirilen bu tür faaliyetlerin durdurulması hayati önem taşımaktadır." denildi.

PKK'ya yakınlığıyla bilinen bir internet sitesinden, örgütün 8 Mayıs'tan itibaren Türkiye sınırları dışına çıkmaya başlayacağı belirtildi. 8 Mayıs'tan itibaren geri çekilme sürecini başlatmak için harekete geçileceği kaydedilen açıklamada, "Peşi sıra bu süreç planlı ve örgütlü bir şekilde sürecektir. Bu anlamda HPG olarak geri çekilme sürecini başarıyla gerçekleşmesi için Önderliğimizin yaptığı uyarılara ve KCK Yürütme Konseyi Başkanlığı'nın 25 Nisan günü yaptığı basın açıklamasında belirttiği 6 maddeye uyacağımızı belirtmek istiyoruz." denildi.

BDP’DEN ÇEKİLMEYE DOĞRULAMA

BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır'da yaptığı açıklamalarda PKK'lıların sınır dışına çekilmesi ile ilgili sürecin yarın resmen başlayacağını söyledi. Demirtaş, "Bölgede halkta bir duyarlılık var, geri çekilme konusunda, büyük bir hassasiyet var. Provokasyonların olmaması konusunda halkın büyük bir hazırlığı var. Aynı dikkat ve özenin askeri birliklerde de olacağını tahmin ediyorum. Gözlemlerimiz gösteriyor ki hükümet de bu konuda bazı idari tedbirler almış durumda" dedi.

“3-4 Ay Sürebilir!”

Çekilmenin süresi ile ilgili olarak ise Demirtaş, "Tabi bunun ne kadar süreceğini bilemiyoruz. Sonuçta kamuoyunun gözü önünde gerçekleşmiyor bu geri çekilme meselesi. Ama tahminlerimiz, coğrafyanın büyüklüğü ve koşullar düşünüldüğünde ve geldikleri yolu kullanarak geri döneceklerinden bunun 3-4 ay sürebileceği her halde ön görülmelidir. Geri çekilme sırasında en kritik mesele, olası çatışma riskinin ortaya çıkmasıdır. Bu durum hiç birimizin arzu etmeyeceği süreci derinden yaralayacak bir gelişme olur. Başından beri odaklandığımız bu sürecin selametle yürümesi için odaklandığımız mesele budur" diye konuştu.

Demirtaş, şöyle konuştu:

"Köylerden mezralara, şehir merkezlerine kadar herkes çekilmenin sağlıklı olması ve çatışmaya mahal vermemesi için dikkatli davranıyor. Aynı dikkat ve özenin askeri birliklerde de olabileceğini ben tahmin ediyorum. Orada resmi yetkililerle temasımız olmadı. Ama gözlemlerimiz şunu gösteriyor ki hükümet de bu konuda bazı idari tedbirler almış durumda. Elbette ki hükümetin resmi olarak sahiplendiği bir süreçtir bu süreç. Dolayısıyla geri çekilme sırasında çatışmaların yaşanmaması, operasyonların olmaması doğrudan hükümetin sorumluluğundadır. Hükümetin de bu konuda azami özen göstereceğini düşünüyoruz. Yarından itibaren başlayacak sürecin elbette ki bütün yükü hükümetin omuzlarına yüklenemez. Ama muhalefet, toplum ve halk olarak bizler de sürecin sağlıklı yürümesi için çaba sarf etmeliyiz."

ERDOĞAN: TARİH AÇIKLAMALARI YANLIŞ BİR ŞEYDİR

Başbakan Erdoğan, partisinin bugünkü grup toplantısından sonra gazetecilerin soruları üzerine PKK'nın çekilmesiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Erdoğan, örgütün çekilme için belli bir tarih vermesi konusunda "bizim için önemsenecek şey değil.

Erdoğan konuyla ilgili olarak şöyle konuştu:

"Tarih vesaire böyle bir şey bizim açımızdan önemsenecek şeyler değil. Zira bu tür şeylerde verilen tarihler sağolsun medyanın yazılı, görsel ortaya koymuş olduğu haritalar, çok gayri ciddi bana göre tespitlerdir. Bu tür şeylerde yani harita belirlemek, yok şunu yapmak, bunu yapmak filan, biz bir defa şu anda hükümet olarak devlet olarak bir şey ortaya koyduk. İlkemiz nedir  bizim, bir defa silahlar bırakılmak suretiyle ülkemizi terk etmeleridir. Nereden terk ederler, nasıl terk ederler onlar onların bileceği bir şeydir. Bunun dışında herhangi bir tanımlama yapmak bir defa bizim şu anda stratejimiz, taktiklerimiz içerisinde yer almaz. Bu onlarla alakalı bir defa bir şey değil. Farklı bir dönem, onların tarih açıklaması filan bu tür şeyler de bana göre yanlış şeylerdir. Yani yapacaksanız bir şey zaten bunu tarihi açıklamaya şuna buna filan da gerek yok. Bunu esasları hakkında sadece silahlar bırakılmak suretiyle terk etmektir. Bunu kendileri zaten nasıl nerelerden girdiyseler oralardan çıkmasıdır."

 

HABERE YORUM KAT