1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Peşmerge ve Haşdi Şabi Arasındaki Gerginlik
Peşmerge ve Haşdi Şabi Arasındaki Gerginlik

Peşmerge ve Haşdi Şabi Arasındaki Gerginlik

Peşmerge güçleri Kerkük güney cephesi sorumlusu Resul, "Haşdi Şabi yasallaşmazsa tehdit haline gelecektir. Bu oluşum ya dağıtılmalı ya da yasal hale getirilmelidir." açıklamasında bulundu.

07 Mayıs 2016 Cumartesi 15:15A+A-

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı Peşmerge güçleri Kerkük güney cephesi sorumlusu General Vesta Resul, Şii milislerden oluşan Haşdi Şabi'nin gelecekte "tehdit unsuru" olacağını iddia etti.

Resul, Kerkük ve Salahaddin vilayetlerine bağlı bölgelerde Peşmerge ile Haşdi Şabi arasında yaşanan gerginlik ve IŞİD'le mücadele konusunda AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Salahaddin'e bağlı Türkmen kasabası Tuzhurmatu'da nisan ayının sonunda Peşmerge ile Haşdi Şabi arasında çıkan çatışmaları hatırlatan Resul, "Sadece Tuzhurmatu gerçeğini göz önünde bulundurduğumuzda bile Haşdi Şabi'nin şu an ve gelecek için ne kadar büyük bir tehdit oluşturduğu anlaşılacaktır. Kürtlerin siyasi partileri ve yöneticileri de bu nedenle söz konusu oluşumun dağıtılması ya da Irak ordusunun kontrolünde yeniden düzenlenmesi gerektiğini ifade ediyor." diye konuştu.

Şii milislerden oluşan Haşdi Şabi'nin kontrolünün güç olduğunu savunan Resul, "Bu oluşum ya dağıtılmalı ya da yasal hale getirilmelidir. Çünkü milis güçleri olarak hareket ediyorlar. Milis güçlerinin kontrol edilmesi ve yönetilmesi ise çok zordur." yorumunu yaptı.

Haşdi Şabi'nin halihazırda Kerkük için tehdit unsuru olmadığını belirten Resul, Kerkük ve diğer bölgelerden çıkmaları gibi bir durumun da söz konusu olmadığını söyledi.

HAVİCE, IŞİD VE KERKÜK

Peşmerge komutanı Resul, IŞİD'le mücadele konusunda ise operasyonların sürdüğünü dile getirdi.

Kerkük'ün güneyindeki Havice ilçesinin kurtarılmasının büyük önem taşıdığına işaret eden Resul şunları kaydetti:

"Beşir köyünün kurtarılmasından sonra diğer bölgelerin alınması için de operasyonlar aşama aşama sürüyor. Havice, DAEŞ'in elinde olduğu sürece Kerkük'ün üzerinde tehdit devam edecektir. DAEŞ, Musul dahil bulunduğu tüm yerlerde bizim için tehlikedir. Bu nedenle var olmalarına izin vermeyeceğiz."

Resul, zorlu bir coğrafyada bulunan Havice'nin kurtarılması için desteğe ihtiyaçları olduğunu vurgulayarak, "Peşmerge güçlerinin burası için ayrı bir askeri taktik ve strateji geliştirmesi lazım. Ayrıca Havice uluslararası bir mesele haline gelmiştir. Uluslararası güçler ve Irak'la da uyum içinde hareket etmeliyiz." ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum