1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Paşinyan’ın popülizme sığınan politik vizyon(suzluğ)u!
Paşinyan’ın popülizme sığınan politik vizyon(suzluğ)u!

Paşinyan’ın popülizme sığınan politik vizyon(suzluğ)u!

Avrasyacı veya batı sistemine entegre olan ülkeler her fırsatta Türkiye’yi hedef göstermekten kaçınmıyorlar.

08 Ekim 2020 Perşembe 12:12A+A-

Abdurrahman GÜNER / HAKSÖZ HABER

Ermenistan Başbakanı Paşinyan, 30 yıllık Dağlık Karabağ sorununun sebebini bulmuş: Türkiye! Fransız haber ajansı AFP’ye verdiği röportajda “Türkiye’nin aktif katılımı olmasaydı bu savaş başlamazdı” diyen Nikol Paşinyan müttefiki Rusya’ya ve batılı ülkelere kendince suçluyu göstermek istiyor. Paşinyan’ın röportajda, “Türkiye, Azerbaycan’ı desteklemeseydi istediklerimizi rahatça yapacaktık” demek istercesine her meseleyi Erdoğan karşıtlığına bağladığı görülüyor. Ermenistan’ın bizzat kendisi dâhil olmak üzere ciddiye alınacak hiçbir ülkenin bağımsızlığını tanımadığı Dağlık Karabağ üzerinden başlayan tartışma uzun yıllardır var olan bir fenomeni yeniden canlandırdı. Politik konularda “Işidci, cihadist Türkiye” söylemini satmaya çalışan bu perspektif aslında oldukça sorunlu bir yaklaşımı içerisinde barındırıyor.

Bu sorunlu yaklaşımın temelini, siyasal sosyal meselelerin kendi iç gerçekliği göz ardı edilerek, sadece dar ideolojik argümanlara uyacak şekilde yorumlanmasını sağlayan popülizm oluşturuyor. Paşinyan örneğinde de görüldüğü üzere siyasi vizyonunu “bir şeye karşıtlık” üzerinden oluşturan bakış açısı sorunları çözmek bir yana daha da derinleştiriyor. Ermenistan’ın Azerbaycan sınırındaki Tovuz’a yaptığı taciz saldırılarına cevap vermek için, Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’a yönelik başlattığı operasyonu, “Türkiye olmasaydı savaş olmazdı” ciddiyetsizliğiyle ele almak popülizme çok güzel bir örnek oluşturuyor.

Avrasyacı veya batı siyasal sistemlerine entegre ülkelerde, Türkiye karşıtlığının revaçta olduğunu düşündüğümüzde Paşinyan’ın yapmaya çalıştığı şey oldukça yüzeysel ve özünde ırkçı bir yaklaşımı barındırıyor. Röportajın devamında Türkiye'nin ilerlemesinin önündeki son engelin Ermenistan olduğu iddiası da aynı yaklaşımın bir eseri.

Ne yazık ki komploculukla bağlantılı olan bu sıkıntılı okuma biçimine sık sık Türkiye’de de şahit olmaktayız.  

HABERE YORUM KAT