1. HABERLER

  2. BASIN AÇIKLAMASI

  3. Özgür-Der'den Bilge Gençlik Kulübü Açıklaması
Özgür-Der'den Bilge Gençlik Kulübü Açıklaması

Özgür-Der'den Bilge Gençlik Kulübü Açıklaması

Özgür-Der Diyarbakır Şubesi, Dicle Üniversitesinde yaşanan olaylardan dolayı Bilge Gençlik Kulübü öğrencilerine cezalar yağdırılmasına tepki gösterdi.

24 Aralık 2013 Salı 14:22A+A-

Özgür-Der Diyarbakır Şubesi, Bilge Gençlik Kulübü üyesi öğrencilerine “Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemekten” ve “Yürüyüş Yasasına muhalefetten” suçlamasıyla 3 yıl hapis cezası verilmesine yaptığı yazılı basın açıklamasıyla tepki gösterdi.

Şube Başkanı Murat Koç tarafından yapılan açıklamada, “Bilge Gençlik Kulübü öğrencilerine verilen cezaların hiçbir hukuki dayanağı yoktur. Legal zeminde kültürel ve sosyal faaliyet icra eden bir öğrenci kulübünü, “terör örgütü” kapsamında değerlendirmeye çalışmak en hafif tabirle yargısız infazdır. Bu kararla örgütlenme hürriyeti ve sivil toplum çalışmaları yargı eliyle bir kez daha katledilmiştir” denildi.

Basın açıklamasının tam metni:

BİLGE GENÇLİK KULÜBÜ ÖĞRENCİLERİNE VERİLEN KEYFİ CEZALARI KINIYORUZ!

24.12.2013

8 Nisan 2013 tarihinde Diyarbakır Dicle Üniversitesinde kutlu doğum haftası etkinlikleri kapsamında  “Kurtuluş Önderi Tevhid Öğretmenim Hz. Muhammed (sav)” konulu bir konferans düzenlemek isteyen “Bilge Gençlik Kulübü” üyeleri ile “Dicle Üniversitesi Öğrenci Derneği-DÜÖ DER” arasında bir gerginlik yaşanmış ve Bilge Gençlik Kulübü öğrencilerinden bazıları bıçaklı saldırıya uğrayıp yaralanmıştı. Rektörlükten izin alarak etkinliği duyurmak için üniversiteye afiş asmaya çalışan Bilge Gençlik Kulübü öğrencileri, DÜÖ-DER üyeleri tarafından engellenmeye çalışılmış, bunun üzerine tırmanan gerginlik kavgayla ve bıçaklı saldırıyla sonuçlanmıştı. Karşıt görüşe sahip öğrenciler arasında çıkan olaylara STK temsilcileri, milletvekilleri müdahale ederek ortamı yumuşatmış, öğrenciler arasındaki gerginlik daha fazla uzamadan sonlandırılmıştı.

Yaşanan olayların ardından haklarında dava açılan Bilge Gençlik Kulübü üyesi dört öğrenciden her birine “Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemekten” dolayı 3 yıl 1 ay 15 gün hapis, “Yürüyüş Yasasına muhalefetten” dolayı ise 6 bin TL para cezası, bir öğrenciye ise 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası ve 12 bin TL para cezası verildi. Öğrencilerin asıl amacı Üniversite bünyesinde tüm resmi izinler alınarak bir konferans düzenlemek iken engellemelere ve saldırılara maruz kalarak mağdur edilmişlerdi. Savcılığın olayların ardından Bilge Gençlik Kulübü öğrencileri hakkında açtığı soruşturmaların dayandırıldığı asılsız iddialar ve keyfi yorumlarla Bilge Gençlik Kulübü öğrencileri bu defa da yargı eliyle mağdur edilmişlerdir. Resmi bir kulübün yaptığı bir etkinliği, bunu gündemleştirme çabasını ve buna karşın karşılaşılan engellemelere yönelik itirazı  “örgüte üye olmak” iddiasıyla, saldırılara karşı gerçekleştirilen tepki yürüyüşünü ise “yürüyüş yasasına muhalefet” etmek gerekçesiyle cezalandırmak; açık bir hak ihlali ve yargının hukukun sınırlarını aşarak keyfi biçimde bir uygulamaya başvurduğu anlamına gelmektedir.

Bilge Gençlik Kulübü öğrencilerine verilen cezaların hiçbir hukuki dayanağı yoktur. Legal zeminde kültürel ve sosyal faaliyet icra eden bir öğrenci kulübünü, “terör örgütü” kapsamında değerlendirmeye çalışmak en hafif tabirle yargısız infazdır. Bu kararla örgütlenme hürriyeti ve sivil toplum çalışmaları yargı eliyle bir kez daha katledilmiştir. 

Murat KOÇ
Özgür-Der Diyarbakır Şube Başkanı

 

HABERE YORUM KAT

3 Yorum