1. HABERLER

  2. BASIN AÇIKLAMASI

  3. Özgür-Der Diyarbakır Zaho için acil ve şeffaf soruşturma çağrısı yaptı
Özgür-Der Diyarbakır Zaho için acil ve şeffaf soruşturma çağrısı yaptı

Özgür-Der Diyarbakır Zaho için acil ve şeffaf soruşturma çağrısı yaptı

Özgür-Der Diyarbakır kim tarafından yapılmış olursan olsun sivillerin hedef alındığı eylemin lanetlendiğini söyledi

21 Temmuz 2022 Perşembe 21:30A+A-

HAKSÖZ-HABER

Özgür-Der Diyarbakır Şubesi yaptığı basın açıklaması ile Zaho'da meydana gelen patlamayı te'lin ederken yetkilileri bir an önce olayı aydınlatmaya davet etti.

Sivilleri hedef alan menfur saldırının her koşulda lanetlendiğini ifade eden basın açıklamasında taraflar şeffaf bir soruşturma süreci yönetmeye çağrıldı.

***

KAMUOYUNA

20 Temmuz Çarşamba günü Irak Kürdistan Bölgesi, Duhok ili, Zaho ilçesi, Derkar kasabasına bağlı Perex turistik köyüne dört top mermisinin isabet etmesi sonucu tamamı sivil insanlardan oluşan biri bebek dokuz kişi yaşamını yitirmiş, 31 kişi ise yaralanmıştır.

Her şeyden önce, kim tarafından ve her ne sebeple yapılmış olursa olsun, sivil insanların hedef alındığı bu menfur saldırıyı lanetliyoruz.

Başta Irak Dışişleri Bakanlığı olmak üzere resmi makamlar tarafından bölgede operasyonlarını sürdüren Türkiye’ye ait silahlı birlikler sorumlu tutulurken, Bağdat’taki Türkiye Büyükelçiliği önünde ve farklı kentlerde Türkiye karşıtı gösteriler düzenlenmiştir. Buna mukabil Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise “Masum insanları hedef alan ve terör örgütü kaynaklı olduğu değerlendirilen bu gibi saldırılarla ülkemizin terörle mücadeledeki haklı ve kararlı tutumunun hedef alındığı kıymetlendirilmektedir. Türkiye gerçeğin açığa çıkması noktasında her türlü adımı atmaya hazırdır.” açıklamasını yapmıştır. 

Yerel kaynaklar tarafından ve ilk elden yapılan açıklamalardan hareketle Türkiye’nin zan altında bulunduğu görülürken, hükümet yetkilileri Türkiye’nin olayla bir ilgisinin olmadığını üst düzey açıklamalarla beyan etmiştir. 

Son tahlilde bu menfur katliamın aydınlatılması için başta Türkiye olmak üzere, Kürdistan ve Irak yönetimlerinin iş birliği içerisinde şeffaf bir soruşturma yürütmeleri elzemdir. Yetkili tarafları bu olayın faillerinin adalet önüne çıkarılması için gereken her türlü çabayı göstermeye davet ediyoruz.

Bu vesileyle başta mağdur ailelere olmak üzere tüm bölge halklarına geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor; hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet ve yaralılara acil şifalar diliyoruz.

Özgür-Der Diyarbakır Şubesi

HABERE YORUM KAT

4 Yorum