1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. ÖZBEKİSTAN

  4. Özbekistan Orta Dereceli Okullarda Başörtüsünü Yasakladı
Özbekistan Orta Dereceli Okullarda Başörtüsünü Yasakladı

Özbekistan Orta Dereceli Okullarda Başörtüsünü Yasakladı

Özbekistan, 27 Haziran 2018 tarihinde resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren “Tüm Orta Dereceli Okullarda Kılık Kıyafet Yönetmeliği” ile tartışmalara son noktayı koydu: Okul binalarında başörtülü bir şekilde bulunmak açık ve kesin bir dille yasakland

11 Temmuz 2018 Çarşamba 11:35A+A-

İslam Kerimov’un 1 Eylül 2016’da ölmesinden sonra özgürlük rüzgarları esmeye başlayan Özbekistan’da bir süredir  öğrencilerin eğitim kurumlarında başörtülü bulunabilme özgürlüğü tartışılıyordu. Özbekistan Bakanlar Kurulu, 27 Haziran 2018 tarihinde resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren “Tüm Orta Dereceli Okullarda Kılık Kıyafet Yönetmeliği” ile tartışmalara son noktayı koydu: Okul binalarında başörtülü bir şekilde bulunmak açık ve kesin bir dille yasaklandı.

Dünya Bülteni’nin daha önce verdiği habere göre, Özbekistan Dini İdaresi “isteyen öğrencilerin okullara başörtüsü ile gidebileceğini” belirten açıklamasını 23 Haziran’da kendi internet sayfasından kaldırmıştı.

BBC Özbek servisinin kaynak gösterildiği haberde, hükümet, öğrencilerin okullara başı açık gelmesini öngören karar tasarını halk tartışmasına açtı. Buna cevaben Dini İdare “isteyen öğrencilerin okullara başörtüsü ile gidebileceğini” belirten bir açıklama yaptı. Daha sonra İdare önce öğrencilere verdiği bu desteği geri çekti ve 24 Haziran tarihinde de başörtüsünü destekleyen görüşünü internet sayfasından sildi..

BBC, Özbekistan Dini İdaresi Başkan yardımcısı Abdulaziz Mansur’dan bu görüş değişikliğinin nedenini sorduğunda, “Dini İdare okullarda başörtüsünden yana görüş bildirmişti. Ancak niçin bu konuda görüş değişikliğine gidildiğinin nedenlerini bilmiyorum. Pazartesi açıklama yapılabilir” dedi.

Ancak nihai karar, Bakanlar Kurulu’nun 27 Haziran tarihli, Resmi Gazete’de yayımlanan kararı ile verilmiş oldu. Özbekistan Bakanlar Kurulu, 12 Haziran’da müzakereye başladığı  “Tüm Orta Dereceli Okullarda Kılık Kıyafet Yönetmeliği”ni 27 Haziran 2018 günü tamamlayarak resmi gazetede yayımladı. Yürürlüğe giren Yönetmeliğin ekindeki  “Okul formaları hakkında Nizam” başlıklı bölümün 3.Bab-9.maddesinde “Öğrencilerin eğitim kurumu binası içinde başörtüsüz olmaları gerekmektedir, eğitim kurumunda düzenlenen çeşitli etkinlikler bundan müstesnadır” ibaresi açık bir şekilde öğrencilerin başlarını örtmesini yasaklıyor.

Yönetmeliğin 4.Bab’ında, “modern okul kıyafeti giyme kuralına uymayan” öğrencilerin fiillerinden, ata-anaları sorumlu tutuluyor. Bu bölümdeki 15. maddede öğrenciye verilecek çeşitli cezalar sıralanıyor ve 16. maddede “çocuklarını gerektiği gibi terbiye etmedikleri için” ailelerin, ceza kanunundaki ilgili maddelere göre yargılanacakları belirtiliyor.

Görüşlerine başvurduğumuz sürgündeki Özbek çevreleri, bu kararı ve benzeri bazı uygulamaları, “reform döneminden geri dönüş” olarak yorumladılar.

Kaynak: Türkistanlilar.org

 

HABERE YORUM KAT