1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. ÖZBEKİSTAN

  4. Özbek Müslüman İşkence Tehlikesi Altında
Özbek Müslüman İşkence Tehlikesi Altında

Özbek Müslüman İşkence Tehlikesi Altında

Amnesty'nin acil eylem çağrısında bulunduğu Özbekistanlı Müslüman Ermakov için dilekçeyi imzalayabilirsiniz.

20 Mart 2013 Çarşamba 17:56A+A-

HAKSÖZ-HABER

Azamatzhon Ermakov, işkence görme ve kötü muameleye maruz kalma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu Özbekistan’dan 2009 yılında kaçtı ve Rusya’ya sığındı. Orada tutuklanan ve 2012’de serbest bırakılan Ermakov’un, serbest bırakıldıktan hemen sonra kaçırıldığına ve Doğu Özbekistan’da alıkonulduğuna dair güçlü deliller var.

Rusya’nın merkezindeki Nizhnii Novgorod Araştırma Komitesi, Uluslararası Af Örgütü’ne Ermakov’un cezaevinden salıverilmesinden hemen sonra, Moskova’dan Özbekistan’ın başkenti Taşkent’e gidecek olan uçağa binerek 2 Kasım 2012’de Rusya devlet sınırından çıktığını iletti. Ermakov’un, Özbekistan’a döndüğünde hücre hapsi, işkence, adil yargılama yapılmaksızın insanlık dışı koşullarda alıkonma gibi ağır insan hakları ihlallerine maruz kalabileceği ihtimalinin farkında olduğu; bu nedenle kendi isteğiyle Özbekistan’a dönmeyeceğine inanılıyor.

Özbekistan yetkilileri Ermakov’u, aşırı dinci gruplara üye olmak, dini ve diğer nefret duygularını kışkırtmak ve anayasal düzeni devirmeye teşebbüs etmek ile suçluyor. Ancak, Özbekistan’daki insan hakları durumunu yakından izleyen Uluslararası Af Örgütü, ülkede, yasaklanan İslami örgütlere üye olduğu iddia edilen binlerce dindar Müslümanın cezalandırıldığı ve zalimane, insanlık dışı ya da onur kırıcı muameleye varan koşullarda tutulmasından endişe duyuyor.

Bu nedenle Uluslararası Af Örgütü (AMNESTY) ve insan hakları savunucuları, 24 Nisan 2013’e kadar, taleplerini içeren dilekçeleri Rusya Federasyonu Araştırma Komisyonu Başkanına ve Özbekistan İçişleri Bakanına gönderme kararı aldı.

***

Dilekçede Yer Alan Talepler:

Azamatzhon Ermakov’un yasa dışı olarak kaçırılmış ve Özbekistan’a gönderilmiş olabileceği iddiasının Rusya yetkilileri tarafından gecikmeden, tarafsız ve etkili bir şekilde soruşturulması

Özbekistan yetkililerinin, Uluslararası Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi ve İşkenceye Karşı Sözleşme de dahil olmak üzere uluslararası insan hakları hukukundan doğan yükümlülüklerini yerine getirmesi ve Azamatzhon Ermakov’un adil olmayan yargılanma, işkence veya kötü muameleye maruz bırakılmayacağını güvence altına alması…

Destek vermek için dilekçeyi imzalayın…

 

 

HABERE YORUM KAT