1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. ...

  4. Orta Afrika’da Kaosun Zaferi
Orta Afrika’da Kaosun Zaferi

Orta Afrika’da Kaosun Zaferi

Fransa'nın desteğiyle harekete geçen Hristiyan çetelerin Müslümanlara yönelik saldırılarını arttırdığı Orta Afrika Cumhuriyeti'nde, Paris'in 'İstifa et!' dediği Cumhurbaşkanı Djotodia ile Başbakan görevlerinden ayrılıyor.

12 Ocak 2014 Pazar 07:47A+A-

Fransa’nın geçen ay askeri müdahalede bulunduğu Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Cumhurbaşkanı Michel Djotodia ile Başbakan Nicolas Tiangaye, Paris'in yoğun baskıları ve Hristiyan çetelerin MÜslümanlara yönelik had safhaya ulaşan saldırıları sonucu görevlerinden ayrılmaya karar verdi.

Orta Afrika Ülkeleri Bölgesel Bloku Genel Sekreteri Ahmed Allami, yaptığı açıklamada, iki liderin de ülke yönetiminden ayrılmak üzere olduğunu duyurdu. Djotodia, Mart 2013'te, çoğunluğu Müslümanlardan oluştuğu söylenen Seleka koalisyonuna mensup binlerce askerle başkent Bangui'yi kuşattıktan sonra yönetimi ele geçirmesinin ardından cumhurbaşkanı olmuştu.

ANTİ-BALAKA TERÖRÜ

İsyancı Seleka koalisyonunun mart ayında eski Devlet Başkanı François Bozize'yi devirmesinin ardından hareketin liderlerinden Djotodia, 135 üyeli Ulusal Geçiş Konseyi tarafından nisan ayında Cumhurbaşkanlığı görevine getirilmişti. Djotodia, daha sonra uzun yıllar muhalefet liderliği yapmış Tiangaye'yi başbakanlığa getirmişti. Ancak darbenin ardından Fransa'nın askeri müdahalesinden sonra anarşi ortamına sürüklenen ve şiddet olaylarına sahne olan ülkede, Müslüman ve Hristiyan toplumlar arasında çatışmalar yaşanmıştı. Fransa'nın desteklediği Hristiyan anti-balaka milislerinin yol açtığı şiddette aralık ayından bu yana başkent Bangui'de bini aşkın kişi hayatını kaybetti, en az 1 milyon kişi de evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Müslümanlar kaçıyor

Fansız askerlerinin Orta Afrika'ya müdahalesinden ve Hristiyan çetelerin artan şiddeti yüzünden çoğunluğu Müslüman 1 milyon kişi komşu ülke Çad'a kaçtı. BM, 4,4 milyonluk ülkenin başkenti Bangui'de yaşayanların yarısının evlerini terk ettiğini açıkladı. Fransız askerleri, Hristiyan çetelerin şiddetine sessiz kalıyor.

Hristiyan çeteleri şiddette sınır tanımıyor. Bangui'deki camilere saldıran çete üyeleri Müslümanları sokakta taşlayarak öldürüyor ardından ellerindeki pala ve bıçaklarla öldürdüklerinin uzuvlarını kesiyor.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT