1. HABERLER

  2. HABER

  3. 15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİ

  4. OHÂL Tezkeresi Meclis'ten Geçti
OHÂL Tezkeresi Meclis'ten Geçti

OHÂL Tezkeresi Meclis'ten Geçti

Türkiye'nin 81 ilinde 3 ay “olağanüstü hâl” ilân edilmesini içeren tezkere Meclis’te kabûl edildi.

21 Temmuz 2016 Perşembe 18:21A+A-

Bakanlar Kurulu tarafından ilân edilen ve Resmî Gazete'de yayımlanan olağanüstü hâl (OHÂL) kararıyla ilgili Başbakanlık tezkeresinin görüşmeleri, Meclis Genel Kurulu'nda yapıldı. Açık oylamada 81 ilde 3 aylık olağanüstü hâl ilânını içeren tezkere 346 kabûl oyuyla Meclis’ten geçti.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, 461 oy kullanıldığını; 346 kabûl, 115 ret oyu olduğunu açıkladı.

“Üç Ayı Tamamlamak Zorunda Değiliz”

Genel Kurul, Meclis Başkanı İsmail Kahraman başkanlığında toplandı. Gündem dışı konuşmaların ardından, Bakanlar Kurulu'nun OHÂL kararıyla ilgili Başbakanlık tezkeresi üzerinde görüşmelere geçildi. İlk sözü, hükûmet adına Adalet Bakanı Bekir Bozdağ aldı. Bozdağ, olağanüstü hâl süresinin tamamlanmak zorunda olmadığını söyledi:

“Üç ay koyduk süreyi. Ama bu üç ayı tamamlamak zorunda değiliz. Amacımız, üç aydan daha kısa süre içerisinde atacağımız adımları atmak, yapacaklarımızı yapmak ve süre dolmadan da olağanüstü hâli yeniden kaldırmaktır.”.

“Adımları Süratle Atabilme İmkânı Olmuş Olsaydı…”

“Bu çerçevede hükûmetimiz anayasada kurulan hür demokrasi düzenini, temel hak ve hürriyetleri, genel güvenlik, asayiş ve kamu düzenini korumak, şiddet olaylarını önlemek, başarısız kılınan darbe teşebbüsünün tekrarıyla bundan sonra Türkiye'de darbe teşebbüslerine, teşebbüs edilebilmesinin önüne geçmek, halkımıza en büyük kötülüğü yapan, kamu düzenimizi bozan, ekonomimize zarar veren, demokrasimizi, hukuk devletimizi, millî irademizin tecelligâhı Meclis’imizi ve seçilmiş cumhurbaşkanımızı, hükûmetimizi darbe teşebbüsüyle yok etmeye çalışan, devletimizi adeta bir kanser hücresi gibi sarmış bulunan Fetullahçı terör örgütüyle ve bu örgütün TSK, yargı, emniyet, üniversitelerimiz başta olmak üzere kamu içindeki bütün uzantılarının kamudan temizlenmesi ve demokrasimiz, devletimiz, milletimiz, hukuk devletimizin emniyeti bakımından, tam emniyetli hâle getirilmesi ve bunların ülkemiz, demokrasimiz, hukuk devletimiz için bir daha tehlike, tehdit olmaktan çıkarılması amacıyla bu karar alınmıştır. Esasında hükûmetimizin, olağanüstü hâl ilân etmeksizin bu adımları süratle atabilme imkânı olmuş olsaydı, bu karara ihtiyaç duymazdık.”.

* * * * *

Üç Ay OHÂL Kararı

Cumhurbaşkanı Erdoğan MGK ve Bakanlar Kurulu toplantılarında 3 aylık OHÂL kararı alındığını açıklamış, şunları söylemişti:

“MGK üyeleri ile yaptığımız kapsamlı değerlendirme ile terör örgütünün tüm unsurlarıyla mücadele için Anayasa’nın 120. maddesi gereğince olağanüstü hâl kararı alınmasını Bakanlar Kurulu’na tavsiye etme kararı aldık. 3 ay süre ile olağanüstü hâl ilan edilmesi kararını aldık.”.

“Olağanüstü hâl ilanının amacı ülkemizde demokrasiye, hukuk devletine, vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerine yönelik bu tehdidi ortadan kaldırmak için gereken adımları en etkin ve hızlı şekilde atabilmektir.”.

“Milletime şunu söylüyorum, ‘Eyvah, şimdi olağanüstü hâl ilan edildi, yoksa bu süreçte artık valiler devreden çıkıp silahlı kuvvetler mi yönetime el koyacak?’, asla böyle bir şey söz konusu değil. Tam aksine valilerimizin yetkileri, iradeleri bu süreç içerisinde daha da artacak.”.

Kaynak: AA

HABERE YORUM KAT