1. HABERLER

  2. HABER

  3. Öğrenci Andı Ne Zaman Kalkıyor?
Öğrenci Andı Ne Zaman Kalkıyor?

Öğrenci Andı Ne Zaman Kalkıyor?

Bakan Avcı, ilkokullarda okutulan 'Öğrenci Andı'nın kaldırılmasıyla ilgili çalışmaların 1 hafta içinde tamamlanacağını söyledi.

04 Ekim 2013 Cuma 05:36A+A-

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, OECD Eğitim Bakanları Gayrı Resmi Toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Avcı, ilkokullarda okutulan 'Öğrenci Andı'nın kaldırılmasıyla ilgili çalışmaların 1 hafta içinde tamamlanacağını söyledi.

Bakan Avcı bir gazetecinin "Andımız ne zaman kaldırılacak" sorusuna "Bu konuyla ilgili süreç bir yönetmelik değişikliğidir. Onunla ilgili arkadaşlarımızın - daha önce ortaokullardan kaldırılmıştı- hazırlığı var. Zannediyorum 1 hafta içinde konuyla ilgili yönetmelik değişikliği gerçekleşmiş olur. En geç 1 hafta içinde" diye yanıt verdi.

Bakan Avcı, bazı özel okulların 'velilerin isteği durumunda andımızı okumaya devam ettirebileceği söyleniyor' hatırlatması üzerine "Okullarımız da hangi gün hangi saatte ne tür törenlerin yapılacağı o törenlerde kimlerin nasıl görev alacağı, süresi ve uygulama usulleri, ilgili yönetmeliklerle tanımlanmıştır. Dolayısıyla yönetmeliklerde tanımlanmayan bir etkinlik türünü eğitimcilerimizin başka anlamlara çekilebilecek formatlarda yapacaklarını zannetmiyorum. Yönetmeliğin gereği neyse herkes ona uyar. Bütün okullar Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) denetimindedir" yanıtını verdi.

Bakan Avcı "Kürtçe eğitim konusunda müfredat hazırlandı mı?" sorusuna şu yanıtı verdi:
"Okullarda Kürtçe veya başka mahalli dillerde -Boşnakça, Arapça gibi- müfredat çalışmaları belli diller konusunda seçmeli ders uygulamasından kaynaklanan bir deneyimimiz var.  Ama bunun dışındaki derslerle ilgili müfredat çalışmalarını ve dolayısıyla ona dayalı program üretimi, yazılması ve ders kitaplarının yazılması belli bir zamana ihtiyaç duyar. Ayrıca bu konuyla ilgili düzenleme andımızdaki gibi yönetmelik konusu değildir. Bazı yasal değişiklikler de gerekiyor. Dolayısıyla Anayasanın 42. maddesine uygun bir düzenleme yapabilmek için bazı yasalarda değişiklikler gerekecek. Onlar da zaman içinde. Zaten bu yıl eğitim öğretim yılı başladı. Bu yıla ait düzenleme söz konusu olmayacağı için vaktimiz var. Önümüzdeki yıldan itibaren yapılacak yasal düzenlemeyle hem de yönetmelik düzeyinde yapılacak düzenlemeyle bu konu talim terbiye kurulumuzda seçmeli derslerde yaptığı çalışmalarda edindiği birikimle bu konuda gerekeni yapacaktır."

Bakan Avcı, anadilde eğitim için başvuru yapan özel bir eğitim kurumunun henüz olmadığını söyledi. Bakan Avcı, başörtüsü serbestliğiyle ilgili bir soruya "Bildiğiniz gibi o da bir yönetmelik konusu. Yani kamu çalışanlarının kılık kıyafetiyle ilgili yönetmelik var. Orada yapılacak bir düzenlemeyle bu konu çözümlenmiş olur. Kamu çalışanlarının yönetmeliği Milli Eğitim Bakanlığı yönetmeliği değil. Bakanlar kurulundan geçmesi gerekiyor" şeklinde yanıt verdi.
Bakan Avcı, merkezi sınavlarda ana dil kullanılacak mı sorusu üzerine de  "Bunlar daha sonraki günlerin soru ve cevapları. Önce yasa ve yönetmelik çalışmalarını yapalım. Önümüze ne tür sorunlar çıkar. Ne tür çözümler üretilir. Onları çalışmamız lazım. Ama şu anda bunla ilgili çalışma yok. 2013-2014 yılının çalışması değil. Ders yılında böyle bir uygulama yok. Önümüzdeki yıl geçerli olabilecek. Dolayısıyla sınav konusu da ondan sonraki zamanlara ait" dedi.

Bakan Avcı, "Yakın zamanda öğretmen ataması olacak mı? Bununla ilgili açıklamanız olacak mı?" sorusu üzerine şöyle konuştu:

"Olmadı olmayacak. Yani daha önce Şubat ayında atama yapılacak mı yapılmayacak mı sorularına yol açan bazı açıklamalar var. Milli Eğitim Bakanlığı'ndan kaynaklanan açıklamalar değil. Tüm memur atamaları belli kadro kollarına bağlıdır. Karar verecek ve duyuracak olan merciler başbakanlık, Milli Eğitim Bakanlığı ve maliye bakanlığıdır. Onun dışındaki spekülasyonlara öğretmenlerimizin, öğretmen adaylarımızın duyarlı olmalarını, sadece başbakanlığın, MEB ve maliye bakanlığın açıklamalarını kaile almalarını onun dışındakilerine itibar etmemelerini rica ediyorum. Çok fazla beklentiler oluşturuluyor. Genç insanların beklentilerini haksız yere hareketlendirmenin anlamı yok" diye yanıt verdi. (Akşam)

HABERE YORUM KAT