1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Oğan: Hiç Fayda Etmeyecek, Amaç Sindirmek
Oğan: Hiç Fayda Etmeyecek, Amaç Sindirmek

Oğan: Hiç Fayda Etmeyecek, Amaç Sindirmek

Genel Merkez'in teşkilat kapatma kararlarını Al Jazeera'ye değerlendiren MHP'li Sinan Oğan, “Hiç fayda etmeyecek. Yapılanların hepsi sindirme amaçlı.” dedi.

24 Şubat 2016 Çarşamba 14:55A+A-

MHP'de kongre isteyen muhaliflere destek olmak amacıyla imza veren teşkilatlara her geçen gün yenileri eklenirken muhalifler de destek olmak amacıyla bu illeri ziyaretlere başlıyor. Akşener yarın teşkilatı kapatılan Denizli'de olacak. Oğan 81 ili gezecek, Koray Aydın'ı da yoğun bir ziyaret trafiği bekliyor.

Milliyetçi Hareket Partisi; 1 Kasım’dan sonra başlayan “yönetim değişikliği” tartışması, muhalif kanadın “kongre toplansın” talebiyle topladığı imzalar ve açılan dava ile mahkemelik oldu. MHP Genel Merkezi konuyla ilgili savunmasını mahkemeye 12 Mart'ta verecek.

Ancak bu sürenin dolması beklenirken Genel Merkez muhaliflerin “sindirme amacı taşıyor” diye yorumladığı bir hamle yaptı ve geçen cuma gününden başlayarak, delegeleri ve il başkanları büyük çoğunlukla muhalifler için imza veren teşkilatları kapatmaya başladı. MHP'nin teşkilatlanmadan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Şefkat Çetin tarafından art arda yapılan açıklamalarda bu isimler hakkında disiplin işlemlerinin de başlatıldığı duyuruldu.

Yönetime Göre “İstifa Etmelilerdi”

Al Jazeera'nin yönetime yakın isimlerden aldığı bilgilere göre, Genel Merkez “yönetim tarafından görevlendirilen il başkanları ve teşkilatların muhaliflerle birlikte hareket etmesi”nin etik olmadığı görüşünde. Bu isimlerin muhalif kanatla birlikte hareket etmek istiyorlarsa istifa etmeleri gerektiğini belirten MHP yöneticilerine göre bu yüzden görevden almalar ve teşkilat kapatmalar “normal”.

Teşkilatların kapatılması kararı imza veren delegelerin üyeliklerini düşürmüyor. Ancak onlar açısından sorun haklarında başlatılan disiplin süreci. Çünkü eğer tedbirli ihraç istemiyle disiplin kuruluna sevk edilirlerse bu kurultayın toplanması durumunda oy kullanamamaları anlamına geliyor. Delegeler bu sonucu engellemek için şimdiden mahkemeye gitmeye hazırlanıyor.

Oğan: Hiç Fayda Etmeyecek

Kurultay çağrısı için muhalefet kanadında açıklama yapan ilk isim MHP Iğdır Eski Milletvekili Sinan Oğan'dı. Genel Başkanlık’a aday olmak istediğini de açıklayan Oğan, Genel Merkez'in aldığı teşkilat kapatma kararlarını Al Jazeera'ye değerlendirdi.

“Mâlesef öyle anlışılıyor ki bunun devamı da olacak.” diye konuşan Oğan'a göre yapılanların tamamı hukuksuz:

“Genel Merkez değişim isteyenlerle kongrede değil teşkilatları kapatarak anti demokratik usullerle mücadele etme yöntemini seçmiştir. Hiç fayda etmeyecek. Bunların hepsi hukuksuz işlemlerdir. MHP kongre sürecine girmiştir. Kongre sürecinde teşkilatların kapatılması, kongreyi kazanmak için, rakiplerin elini zayıflatmaya dönük çalışmalar. Bu Türk mahkemesinden dönecektir. Daha önce de benzer faaliyetler yok hükmünde sayıldı.”.

Al Jazeera'nin Genel Merkez'de bu il başkanlarının yönetime karşı aldığı tavrın etik bulunmadığı değerlendirmesi yapıldığına ilişkin sorusunu da yanıtlayan Sinan Oğan, “Bu delegeler imza vermiş, ortaya bir irade koymuş insanlar. Bu saatten sonra yapılan işlemlerin hepsi rakipleri sindirme amaçlıdır.” dedi.

“O kadar anti demokratik bir tüzüge sahip olmamıza rağmen yine de diyor ki, ‘Delegelerin beşte biri imza verip olağanüstü kurultay talep edebilir.’ Hem bunu tüzüğe yazıp hem de ‘Vay sen niye imza verdin, seni kapatırım’ demelerinin bir mantığı yok. Orada, ‘İstifa edip imza verebilirler’ diyor mu? Etik olmayan, Genel Merkez’imizin ülkücü iradeye saygı göstermeyip bize mahkeme kapılarını göstermesidir. Teşkilat kapatma diye bir uygulama yok. Akılları sıra delgeleri hükümsüz kılmaya çalışıyorlar.”.

Muhalefet Destek Ziyaretlerine Başlıyor

Kapatma kararlarına tepki olarak ilk adımı tüzük kurultayı toplanıp genel başkan değişikliğini sağlayacak olağanüstü kurultayın yapılması hâlinde aday olacağını açıklayan Meral Akşener atacak. Akşener perşembe günü Denizli'de, cuma günü ise Uşak'ta olacak. Ziyaret öncesi Al Jazeera'nin görüştüğü MHP Denizli Eski İl Başkanı Yasin Öztürk, Akşener'in Anadolu'ya çıkışını Denizli'den başlatmasından “gurur” duyduklarını söyledi. Öztürk, görevden alınmasını da değerlendirdi:

“Meral Hanım il teşkilatlarına destek olmak maksatlı geliyor. Ama burada sâdece üst kurul delegeleri, il ve ilçe teşkilatlarıyla değil vatandaşla da iç içe olacak. Görevden alınmam ile ilgili şunu söyleyebilirim, ‘Çiçekleri kopararak baharın gelişini engelleyemezsiniz.’ Teşkilat kapatma kararı konusunda değil ama disiplin kurulu ve olursa ihraç kararı ile ilgili mutlaka yargı yoluna başvuracağım. Biz bunu göze almıştık, yeter ki değişim olsun. Partinin daha iyi noktalara gelmesi için bu mücadeleyi verdik.”.

“Tabanın Değişimden Yana Olduğunu Gördüm”

Teşkilatı kapatılan ve görevden alınan il başkanlarından biri de Çanakkale İl Başkanı Ender Çeltik.

Al Jazeera'nin ulaştığı Çeltik, henüz kendisine resmî bir tebligat gelmediğini ancak basından yeni atama yapıldığını duyduğunu söyledi. Çeltik de kapama süreci ile ilgili değil ama tedbirli ihraç istenmesi durumunda yargıya gidecek. Ancak Genel Merkez'in bu yola başvuracağına inanmıyor:

“Biz 1 Kasım'da teşkilat yöneticilerimiz istifa ettikten sonra göreve geldik. 12 ilçemizi de gezdim, tabanın değişimden yana olduğunu gördüm. İmzayı da tüzük değişikliği için verdik. Genel Merkez'in aldığı karar ne demokratik ne hukukî ne de etik. Biz demokratik hakkımızı kullandık.”.

Oğan 81 İle Gidecek, Aydın'ın Trafiği de Yoğun

Sâdece Meral Akşener değil Sinan Oğan ve Koray Aydın'ı da yoğun bir ziyaret trafiği bekliyor. Al Jazeera'ye konuşan Oğan, hem kapatılan illere hem de kapatılmayanlara gidip teşkilatla buluşacağını söyledi.

“Geçen hafta Bursa'ya gittim, daha sonra Sivas'ta olacağım. Ben sâdece kapatılan illeri değil 81 vilayeti de ziyaret ediyorum. Bu topyekûn bir mücadele. Zâten hangi ilin ne zaman kapatılacağı belli değil. O yüzden biz hepsine gidiyoruz.”.

Daha önce Çorum ve Aksaray'ı ziyaret eden Koray Aydın'ın programında ise henüz kapatılmamış olan teşkilatları ziyaret var. Aydın 2 Mart'ta Balıkesir'de, 9 Mart'ta ise Mersin'de olacak.

Kaynak: Al Jazeera

HABERE YORUM KAT