1. HABERLER

  2. HABER

  3. Öcalan'a 'Sayın' Demek Artık Suç Değil
Öcalana Sayın Demek Artık Suç Değil

Öcalan'a 'Sayın' Demek Artık Suç Değil

Yargıtay, Abdullah Öcalan’dan “sayın” diye söz edilmesine ceza verilmesi yönündeki içtihadını değiştirdi.

22 Aralık 2011 Perşembe 16:04A+A-

Yargıtay 8. Ceza Dairesi, çok sayıda kişinin ceza almasına yol açan, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası hükümlüsü Abdullah Öcalan’dan “sayın” diye söz edilmesine ceza verilmesi yönündeki içtihadını değiştirdi.

Daire, Tunceli Asliye Ceza Mahkemesi'nin Öcalan'dan "sayın" diyerek söz eden Esra Çiftçi'ye verdiği beraat kararını onadı. Daire, geçmişte Öcalan'a "sayın" denilerek hitap edilmesini "yasadışı örgüt adına suç işleyen kişiye önderlik atfedip yüceltmek, suçu ve suçluyu övmek" kapsamında değerlendiriyordu.

Ancak yeni durumda Daire, bu yöndeki beyanları "kişinin sosyal statüsü" ve "AİHS 10. maddesi" kapsamında değerlendirdi. Esra Çiftçi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında Tunceli'de düzenlenen bir mitingde PKK liderinden "sayın Öcalan" diye bahsetmişti.

Çiftçi hakkında "suçu ve suçluyu övme" iddiasıyla dava açılmıştı. Mahkeme gerekçesinde, "Sanığın, suçluluğu sabit olan Abdullah Öcalan'a 'sayın' olarak hitap etmesi mevcut pozitif hukuk kuralları karşısında herhangi bir suç teşkil etmez" denildi.

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum