1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Obama: Saldırganın Dışarıdan Yönlendirildiğine Dair Kanıt Yok
Obama: Saldırganın Dışarıdan Yönlendirildiğine Dair Kanıt Yok

Obama: Saldırganın Dışarıdan Yönlendirildiğine Dair Kanıt Yok

ABD Başkanı Obama, Orlando'daki saldırı hakkında, "Şu aşamada saldırganın dışarıdan yönlendirildiğine dair bir kanıt yok." dedi.

13 Haziran 2016 Pazartesi 22:00A+A-

ABD Başkanı Barack ObamaOrlando’da eşcinsellerin gittiği gece kulübüne saldırı gerçekleştiren ABD vatandaşı Omar Mateen’in eylemi için "dışarıdan" bir direktif aldığına veya daha büyük bir planın parçası olduğuna dair delil bulunmadığını söyledi.

Obama, Oval Ofis’te Federal Araştırma Bürosu (FBI) Direktörü James Comey, İç Güvenlik Bakanı Jeh Johnson, Ulusal Terörle Mücadele Merkezi Direktörü Nicholas Rasmussen’in de aralarında bulunduğu yetkililerden Orlando saldırısına ilişkin brifing aldı.

Bilgilendirme sonrası basın mensuplarına kısa bir açıklamada bulunan Obama, olayda hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına başsağlığı diledi.

Obama, saldırıya ilişkin yürütülen soruşturmanın henüz başında bulunduklarını ve olayın terörizm soruşturması olarak değerlendirildiğini belirterek, saldırgan Omar Mateen’in internette yayılan bilgilerden esinlendiğini düşündüklerini vurguladı. Obama, şunları söyledi:

“Saldırganın internette yayılmış olan çeşitli aşırılık yanlısı bilgilerden esinlendiği görülüyor. Tüm materyaller halihazırda araştırılmakta, bunlardan faydalanılmakta. Dolayısıyla katilin bu saldırı karanını verirken izlediği yolu daha iyi anlayabileceğiz. Şu aşamada saldırganın dışarıdan yönlendirildiğine dair bir kanıt yok."

Mateen’in IŞİD’e bağlılığını ilan ettiğini anımsatan Obama, "Ancak onun gerçekten IŞİD tarafından yönlendirildiğine dair bir delil bulunmuyor. Ayrıca şu aşamada onun büyük bir planın parçası olduğuna yönelik de bir bulgu yok." diye konuştu.

Obama, Orlando olayının "ülke içindeki aşırılık vakalarının örneği" olduğuna vurgu yaparak, eylemin geçen yıl sonunda gerçekleşen San Bernardino’daki saldırıya benzediğine dikkati çekerek, "Bu olay ırka, dine, inanca veya cinsel kimliğe bakılmaksızın hepimizin Amerikalı olduğunu ve birbirimize sahip çıkmaya ve her zaman korumaya ihtiyacımız olduğunu hatırlatıyor." sözlerine yer verdi.

ABD’nin Florida eyaletine bağlı Orlando kentinde pazar sabahı eşcinsellerin gittiği bir gece kulübünü silahla basan 29 yaşındaki Afgan kökenli Amerikan vatandaşı Omar Mateen, 49 kişiyi öldürdü, 53 kişiyi de yaraladı.

AA

HABERE YORUM KAT