1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Nur Partisi Lider Referandumu Kabul Etmeye Çağırdı
Nur Partisi Lider Referandumu Kabul Etmeye Çağırdı

Nur Partisi Lider Referandumu Kabul Etmeye Çağırdı

Mısır'da Nur Partisi Liderliğinde bulunan Mahyun Ez Zaman'a yaptığı açıklamalarda referandumun geçerli olduğunu ve kabul edilmesi gerektiğini belirtti.

05 Şubat 2014 Çarşamba 19:52A+A-

Mısır’daki selefi Nur Partisi’nin başındaki isim Yunus Mahyun Savunma Bakanı Mareşal Abdül Fettah El Sisi’nin yaklaşan başkanlık seçimlerini kazanma şansının diğer adaylara göre daha çok göründüğünü belirtirken “Bu konuda benim görüşüm, ki partimizin görüşü de benimkinden farklı değil, Mısır’ın geleceğini tek bir şahsa bağlamamalıyız. Mısır’ın yönetimi kurumlara dayalı olmalı. Bu güne kadar Mısır’ın geleceği yeterince şahıslara bağlı kaldı” diyor

Müslümanlar Mısır'ı Yönetmek İçin Yeterli Değil

Mahyun El Zaman’a konuştu ve partisinin başkanlık seçimlerinde aday çıkarmayacağını söyledi. “Biz, samimi bir şekilde bizim veya diğer İslamcı hiziplerin ülkeyi yönetebilmek için yeterli durumda olmadığını beyan ettik. İhvanı Müslimin’in hatalarından ders çıkarmak zorundayız. İhvan başkanlık için aday çıkarmama yönündeki uyarılarımı dikkate almadı. Biz onlara ülkeyi yönetmek için yeterli durumda olmadıklarını çünkü siyasi tecrübeden yoksun olduklarını söyledik. Yaşadığımız bu tecrübe, bizim söylediklerimizin doğru olduğunu ve İhvan’dan daha fazla siyasi tecrübeye sahip olduğumuzu kanıtladı.” derken

Referandum %100 Doğru, Anayasa Mısır Tarihinin En İyisi

Seçimlerin şahıslara mı yok listelere göre mi yapılması gerektiği hususunda:

“Bence şahısların yarıştığı seçimler partileri gerçek temsilden mahrum bırakıyor…

Yeni anayasa Mısır tarihindeki en iyi anayasalardan birisi. Şeriat ilkelerini muhafaza açısından 2012 anayasasından daha iyi. Yeni anayasada Şeriatla çelişen herhangi bir madde bulunmuyor. Eğer İhvanı Müslimin bu anayasayı ‘dansözlerin anayasası’ diye itham ediyorsa onlara derim ki bu anayasayı yapan 50 kişilik komite içerisinde dansöz yoktu. İhvan; Şharm el Şeyh’de düzenlediği o meşhur Dolly Shahine konserini ne çabuk unuttu.

Anayasanın bazı maddeleri hakkında tereddütler olmasına rağmen, Mısır’ın zor koşullar içinde olduğu ve istikrarı sağlamak için anayasanın gerekliliği göz önünde bulundurmalı ve yapılan anayasanın değerini bilmeliyiz. Daha sonra, Meclis, tereddüt oluşturan maddeleri değiştirebilir. Referandum sonuçlarıyla oynandığı iddiasına gelince, bu yalan çünkü referandum sonuçları %100 doğru. Nur Partisi yönetimi olarak bütün bölgelere gittik ve referandumun tarafsızlığına dair birçok sahneyle karşılaştık. Bunlardan birinde adamın biri kimlik kartının fotokopisiyle oy kullanmak istedi ama sandık başındaki yetkililer bunu kabul etmedi. Karşılaştığımız başka bir olay da hasta kardeşinin yerine oy kullanmak isteyen birisine izin verilmemesiydi.”

İhvan Sokaklarda Başarısız Oldu

İhvan tarafından dillendirilen, Nur Partisi’nin destekçilerini referandumda sandık başına götürme konusunda başarısız olduğu iddialarını yalanlayan Mahyun “Nur Partisi’nin referandumu destekleme hususundaki çabasını herkes biliyor. Bu tarafgir bir iddia çünkü onlar Mısır sokaklarını harekete geçirmekte başarısız olurken biz bu çabamızda başarılı olduk. Bazı seçim bölgelerindeki düşük katılıma gelince, bazı bölgelerde nasıl seçmenlerin kaldıkları yere aykırı bir şekilde oy kullanacakları sandıkların belirlendiğine bakmanızı rica ediyorum. Buna rağmen biz çok sayıda araçla insanları evlerinden, sandıklara taşıdık.” ifadelerini kullandı.

Devlet Tutuklular Konusunda Haksızlıkları Gidermeli

“Önümüzdeki zaman diliminde devlet; sıradan vatandaş tarafından hissedilecek, özellikle geçiş döneminde adaleti sağlama, sosyal adaleti tesis etme ve Mısır sokaklarındaki gerilimi düşürme konularında başarı göstermek zorunda. Yetkililer yaşanılan olaylarda herhangi bir suç işlemediği halde gözaltına altına alınan tutuklular sorununu incelemeli ve şiddet eylemlerine karıştığı yönünde haklarında herhangi bir delil bulunmayan kimseleri serbest bırakmalı.”

Nur Partisi’nin akan kanın durmasını yönündeki teşebbüsü hakkında Mahyun “İhvan Nur Partisi’ne güvenmiyor ve bizi darbe destekçisi olmakla suçluyor. İş bizim gençlerimizi döneklikle suçlama ve camilerimizi, evlerimizi kuşatma noktasına vardı” diyor

Nur Partisi Suud'dan Destek Almıyor

“Nur Partisi, kararlarını çoğunluğa göre alan kurumsal Selefi davetten neşet etti. Bu yüzden içindeki farklıkları tespit etmek zordur, her ne kadar bazı konularda farklı düşünen kimi şeyhlerle ilişkili Selefi eğilimlerin varlığı engellenemezse de”

Partisinin Suudi Arabistan tarafından mali destek aldığı iddiasına cevap olarak “Bu tür söylentiler itibarımızı lekelemek amacıyla İhvan tarafından yayılıyor. Biz dış destek almıyoruz. Bizim mali kaynağımız bağışlardır.” diyor

“Biz bir tarafı tutmayan tarafsız bir hükümet istiyoruz. Önümüzdeki dönemde birçok seçim var ve seçimleri oluşacak şüphelerden tamamıyla tarafsız bir hükümet vasıtasıyla koruyabiliriz. Başarı gösteren bakan makamında kalmalı. Ve başarısız olan bakan değişmeli. Kimin başbakan olması gerektiğine gelince biz Dr. Hazım El Biblavi’nin yerine birçok isim önerdik ama bu isimleri şimdi açıklamayacağız.”

Mısır'a Çok Fazla Silah Sokuldu

Mahyun “Mısır ülkeyi bölen ve ülke içinde kaos oluşturan bir komploya maruz durumda tıpkı Irak’da ve Suriye’de olduğu gibi. Şöyle bir fark var ki bu ülkeler bölgenin en büyük ülkesi olan Mısır’a göre İsrail’in başarılı olduğu ülkeler. Biz 25 Ocak sonrasını bir komplo olarak gördük. Mısır’a 25 Ocak’tan sonra 60 milyon poundluk silah sokuldu. Silahların çoğu haydutlara ve radikallere ulaştı. Bazı teröristler şimdi orduda dahi olmayan silahlara sahip. Bu teröristlerin orduyu devirip ülkede idareyi ele geçireceği şeklinde bir korku var. Bu yüzden biz İhvan’ı karışıklığa son vermeye, ülke çıkarlarını kendi çıkarlarından üstün tutmaya, silahlı güçleri Mısır ve Mısırlıları koruyan bir omurga olarak görmeye davet ediyoruz.”

Biz Dini Bir Parti Değiliz

Nur Partisi’nin gelecek aşamadaki kaderi bir dini parti olduğu düşünüldüğünde İhvan-ı Müslimin’in sonuna benzer mi sorusuna “Bizim bir korkumuz yok çünkü biz dini bir parti değiliz. Bütün dinlere açık siyasi bir partiyiz. Bu yüzden bütün dini partileri kapatma kararı bize uygulanamaz.” cevabını veriyor.

Mahyun son olarak “30 Haziran, devrimi desteklemek için, Mübarek dönemindeki isimlerin, siyaset sahnesine dönmek ve bu olayda avantajı ele geçirmek için yaptıkları bir hamleydi. Onları temin ederim ki 25 Ocak öncesi durumlarına dönmeleri imkânsızdır.” diyerek bitiriyor

Çev. Haksöz-Haber

(Bu yazı 31 Ocak 2014 tarihinde Ez Zaman Gazetesi'nde Mustafa Amara imzasıyla Arapça olarak yayınlanmış ve El Monitör tarafından İngilizce'ye çevrilmiştir)

HABERE YORUM KAT

5 Yorum