1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Normalleşme çağrıları yükselen trend mi oluyor?
Normalleşme çağrıları yükselen trend mi oluyor?

Normalleşme çağrıları yükselen trend mi oluyor?

Kenan Alpay, BAE ile Fransa’nın Türkiye ile ilişkilerde son günlerde dillendirdiği normalleşme çağrılarını değerlendirdi.

12 Ocak 2021 Salı 15:02A+A-

Kenan Alpay’ın yazısı şöyle:

Körfez monarşilerinin en açgözlüsü, Amerika ve İsrail’in lejyoneri olmaya en meraklı ülkesi Birleşik Arap Emirlikleri’nden gelen mesajı işitmişsinizdir. BAE’nin Dışişleri Bakanı Enver Gargaş, Skynews kanalına verdiği beyanatta Türkiye-BAE ilişkilerine dair geniş bir değerlendirme yapmış. Gargaş’ın beyanatındaki vurgulardan ilki “Türkiye ile ihtilaflara veya sorunların yaşanmasına yol açacak herhangi bir sebep söz konusu değil” şeklindeyken ikincisi de “Türkiye'nin son dönemlerde Avrupa Birliği'ne yönelik ümit verici ifadelerini görüyoruz” şeklinde.

Birleşik Arap Emirlikleri’nden gelen “Türkiye'yle karışlıklı olarak egemenliğe saygı çerçevesinde ilişkilerimizin normalleşmesini istiyoruz” çağrısına Gargaş ülkesi adına bir iki şerh de düşmüyor değil. Neymiş o şerhler? Birinci şerh; “Ankara'nın Müslüman Kardeşler'in (İhvan-ı Müslimin) ana destekçisi olmasından vazgeçmesini istiyoruz.” İkinci şerh de “Ankara'nın Arap (dünyası) ile ilişkiler yörüngesini yeniden düzeltmesinden yanayız.” Bu şerhlerin Türkiye’ye bir ikaz olmaktan önce iç kamuoyunu teselliye yönelik “dostlar alışverişte görsün” kabilinden sözler olduğu besbelli. Çünkü daha geçen hafta (5 Ocak’ta) Haziran 2017’den bu yana Suudi Arabistan, BAE, Mısır ve Bahreyn olarak Katar’a karşı uyguladıkları 3,5 yıllık ambargo kararının iflasını itiraf ve ilan etmişlerdi.

***

Yazının devamı >>>