1. HABERLER

  2. HABER

  3. Haberal Raporu Sümen Altı Edilmiştir!
Haberal Raporu Sümen Altı Edilmiştir!

Haberal Raporu Sümen Altı Edilmiştir!

Haberal'ın tutuklu yargılanmasıyla ilgili Yargıtay'ın 9 hakim hakkında verdiği tazminat davasında “heyet raporu”nun sümen altı edildiği ortaya çıktı.

02 Kasım 2010 Salı 00:39A+A-

Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın tutuklu yargılanmasıyla ilgili Yargıtay'ın 9 hakim hakkında verdiği tazminat davasında "heyet raporu"nun sümen altı edildiği ortaya çıktı.

Haberal hakkında, İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Heyeti tarafından hazırlanan 16.10.2009 tarihli "taburcu edilebilir" raporu, Yargıtay tarafından dikkate alınmadı. Ancak heyette taburcu olması yönünde imza atan Prof. Dr. Cengiz Çeliker, daha sonra yani 11 Aralık 2009'da yeni bir rapor düzenledi ve Haberal'ın taburcu edilmemesini istedi. Yargıtay ise Haberal'ın durumunu görüşürken, heyet raporunu es geçerek, tek kişinin yani Çeliker'in yazdığı raporu baz aldı ve hakimlerin tazminata mahkum edilmesi yönünde kararın belkemiğini oluşturdu.

BU NE ANLAMA GELİYOR?
Öte yandan Yargıtay'ın, Haberal'ın açtığı davada 9 hakim hakkında verdiği bu tazminat cezası kararının 1500 lira dışında çok kritik önemde olduğu belirtiliyor.

Tazminat talebinin kabul edilmesi halinde aleyhlerine dava açılan hakimler Mehmet Haberal hakkındaki davalara bir daha bakamayacaklar. Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun 25. maddesine göre, sanık durumunda bulunan kişilerle yargılama yapan hakimler bir davada davacı-davalı konumunda bulunurlarsa o hakimin artık o davada görev almaması gerekiyor.

YARIN GÖRÜŞÜLECEK
Bu da Ergenekon Davası'nda HSYK'nın yapamadığı darbeyi, Yargıtay'ın alternatif bir yolla yapması anlamını taşıyor. Yargıtay'ın verdiği karara Hakimlerin yaptığı itiraz 3 Kasım'da yani yarın görüşülecek.

SAĞLIK SORUNU VAR MI YOK MU?
Ergenekon'dan tutuklanan Haberal, kendisini tutuklayan ve tahliye talebini reddeden İstanbul Beşiktaş Adliyesi'nde görevli özel yetkili hakimlere karşı tazminat davası açmıştı. Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'nde görülen bu davalarda bir hakim hakkındaki tazminat talebi reddedilirken, 9 hakim hakkındaki talep kabul edildi ve bu hakimlerin her biri 1500 TL tazminata mahkum edildi. Haberal'ın avukatı Serdar Özersin dava dilekçesinde müvekkilinin kanunun açık hükmüne aykırı şekilde tutuklandığını, tutuklandıktan sonra ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıktığını savunmuştu.

(Kaynak: Habervaktim)

İŞTE YARGITAY'CA SÜMEN ALTI EDİLEN RAPOR:

HEYET RAPORUNU GÖRMEYEN ve SÜMEN ALTI EDEN YARGITAY'IN BAZ ALDIĞI TEK KİŞİLİK RAPOR:


Sağlık raporu, Haberal'ı tahliye etmeyen hâkimleri doğruluyor

Zaman'ın ulaştığı belgeler, Haberal'ın avukatlarının sunduğu 'Sağlık gerekçesiyle diğer tutuklular çıkarken, müvekkilimiz kasten tahliye edilmedi' iddiasını çürütüyor. 4'ü profesör 5 kişilik heyetin Ekim 2009'da onayladığı raporda, Haberal'ın tedavisinin ayakta yapılabileceği belirtiliyor. İşleme konulmadığı anlaşılan rapor, İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü tarafından 10 gün önce Silivri'deki mahkemeye de gönderildi.

Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından Mehmet Haberal'ı tahliye etmedikleri gerekçesiyle Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'nin tazminata mahkum ettiği 9 hakimin haklılığı ortaya çıktı. Haberal'ın yattığı Kardiyoloji Enstitüsü'nün 2009'un Ekim ayında verdiği 'taburcu olabilir' şeklindeki somut kararın göz ardı edildiği belirlendi. Bir yıldır işleme alınmadığı ileri sürülen ilgili raporun Silivri'deki İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı'na gönderildiği öğrenildi. İşleme alınmayan 4'ü profesör beş uzmanın imzasını taşıyan ve 16 Ekim 2009 tarihli ilk raporda Haberal'ın bundan sonraki tıbbi tedavisinin ayakta devam edebileceği belirtilerek, 'taburcu' kararı verilmişti. Fakat 26 gün sonra tek bir profesörün altında imzası bulunan başka bir rapor ortaya çıktı.

Haberal 19 aydır 'kalp ritmi bozulur' gerekçesiyle Kardiyoloji Enstitüsü'nde yatıyor. Haberal, sağlığı ile ilgili olarak 1 Ağustos 2009'da Adli Tıp Kurumu'nda kontrolden geçirilmişti. Kurum kalp ritim bozukluğu olduğu ifade edilen Haberal'ın 24 saat Kardiyoloji Enstitüsü'nden bağımsız bir hastanede izlenmesini istedi. Ayrıca iddia edilen hastalığının tedavisi için birtakım işlemler yapılmasına karar verdi. Fakat Haberal hem teşhis hem de tedavi için istenilenleri kabul etmedi. Bunu da imzalı bir kağıtla belgeledi. Bu durumdan iki ay sonra ise 16 Kasım 2009'da altında Kardiyoloji Enstitüsü Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zerrin Yiğit'in imzasının da bulunduğu beş kişilik kurul, Haberal'ın bundan sonraki tıbbi tedavisinin ayakta devam edebileceğini belirterek taburcu kararı verdi.

Mehmet Haberal taburcu edilmek için hazırlanırken, 26 gün sonra altında Prof. Dr. Cengiz Çeliker'in imzasının bulunduğu yeni bir rapor hazırlandı. Raporla Haberal'ın hastalığından dolayı kullandığı ilaçların yan etkisinin oluştuğu ve durumunun taburcu olmaya uygun olmadığı dile getirildi. Bunun üzerine 26 gün önce verilen raporu hiçbir şekilde işleme alınmadı. Bu da çeşitli dönemlerde gerçekleştirilen yazışmalarda da gündeme getirildi. (Zaman)

HABERE YORUM KAT