1. HABERLER

  2. HABER

  3. Başörtüsü İçin Görüşmeler Sona Erdi
Başörtüsü İçin Görüşmeler Sona Erdi

Başörtüsü İçin Görüşmeler Sona Erdi

AK Parti başörtüsü için muhalefet partileri CHP, MHP ve BDP ile yaptığı uzlaşma görüşmelerini tamamladı! CHP komisyona üye vermeyi reddetti.

20 Ekim 2010 Çarşamba 12:38A+A-

CHP'nin başörtüsüne çözüm süreciyle ilgili samimi olmadığı konusunda uyarılar yapılmaktaydı. Beklendiği gibi AK Parti'nin sorunu uzlaşmayla çözme girişimine CHP'den olumsuz yanıt geldi. CHP Yönetimi çözüm için kurulacak komisyona üye vermeyi reddetti.

CHP Uzlaşmaya Yanaşmadı

Konuyla ilgili bir açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, AK Parti'nin, "türban" konusunda kurulmasını önerdiği komisyona üye vermeyeceklerini bildirdi.

Anadol, CHP Grup Başkanvekilleri Muharrem İnce ve Akif Hamzaçebi ile AK Parti grup başkanvekilleriyle 45 dakika süren görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada AK Parti grup başkanvekillerinin, parti temsilcilerinden oluşan bir komisyon kurularak, türban sorununun, parlamentoda çözülmesi yönünde önerilerini ilettiklerini ancak bu komisyona üye vermeyeceklerini kaydetti.

"Türban Sorunu Üniversitelerde Çözülebilir Ama…"

AK Parti'nin samimi olmadığını söyleyen Anadol, türbanın, üniversitelerde öğretim özgürlüğü kapsamında çözümlenmesinin önerilebileceğini, tartışılabileceğini, CHP'nin olumsuz bir tavrının olmadığını vurguladı. Anadol, bunu ise şu şartlara bağladı: "Ama tek başına değil. YÖK, dokunulmazlık ve seçim barajının düşürülmesiyle ilgili bir paketin içerisinde, parlamentoda grubu bulunan partilerle görüşülebilir, çözülebilir."

İktidara Gelince Çözeceklermiş!

Anadol, Türkiye'yi karartma operasyonuna ortak olamayacaklarını, buna izin veremeyeceklerini de ifade etti.

Sorunun çözümü konusunda CHP'nin önerisinin sorulması üzerine ise Anadol, bunu iktidara gelince çözeceklerini söyledi.

MHP İle Görüşme Başladı

TBMM'deki AK Parti-MHP görüşmesi başladı. CHP Grup Başkanvekilleri tarafından uğurlanan AK Parti" grubu daha sonra MHP grubu ile görüşmeye geçti.

MHP: "Durumu Yeniden Değerlendireceğiz!"

Sorunun üniversitelerde çözülmesini istediklerini belirten MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, "AK Parti-CHP anlaşamadı, durumu yeniden değerlendireceğiz." dedi. Şandır, konuşmasında yasağın üniversitelerde kaldırılması yönünde kanaatlerinin olduğunu ifade etti.

Şandır, "Üniversitelerle ilgili çözüm için başörtüsü ya da türban adı ne olursa olsun biz varız, ama üniversiteler…" şeklinde konuştu.

BDP'ye Görüşme de Sona Erdi

AK Parti Grup Başkanvekilleri Bekir Bozdağ, Ayşenur Bahçekapılı, Suat Kılıç, Nurettin Canikli ve Mustafa Elitaş'ın, BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız'ın yanı sıra Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal ve Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici ile yaklaşık 40 dakika görüştü.

BDP'den Şartlı Destek

Barış ve Demokrasi Partisi Grup Başkanvekili Bengi Yıldız, başörtüsü sorununun çözümü için atılacak adımlara şartlı destek verdi. Yıldız, bu konunun tartışılmasını önemsediklerini, ancak siyasete malzeme yapılmasına karşı olduklarını kaydetti.

BDP'li Yıldız, başörtüsü sorununun Anayasal zeminde çözümü için yapılacak düzenlemelere olumlu baktıklarını ifade etti. Konunun sadece başörtüsü bağlamında ele alınmaması gerektiğini anlatan Yıldız, meseleyi din ve vicdan özgülüğü olarak gördüklerini kaydetti. Bunun için yeni bir özgürlük paketinin hazırlanması gerektiğini, bunun içine Aleviler, cemevleri, azınlıklar ve Süryanileri de içine almasının önemine işaret eden Yıldız, başörtüsü için kurulacak komisyona destek verip vermeyeceklerinin ise yapacakları MYK'da belli olacağını ifade etti.

Konunun palyatif çözümlerle geçiştirilmesinin sorunu temelden çözemeyeceğine işaret eden Yıldız, "YÖK'ün aldığı karalar pratikte kolaylık getirir. Ama yasal zemin olmadan iş bununla yürümüyor. Çünkü bir başka kurum aksi açıklamalar yapıyor olabilir. Bu alanlara yeni yasal zemin sağlamak lazım." dedi.

Bengi Yıldız, özgürlüklerin belli bir alanda değil, tüm alanlarda olması gerektiğini ifade etti. Yıldız, başörtü konusunun toplumu kutuplaştırma aracı olarak kullanılmasının doğru olmadığını söyledi.
Yıldız şöyle konuştu: "Bizce bu konunun çok iyi ele alınması lazım. Bu konun muhatabı sadece Parlamento değil. STK'lar, üniversiteler ve en önemlisi de halktır. Ama türban meselesinin başka alanlarda kullanılmasını çok ciddi tartışmak lazım. Bu iş 'amalarla, fakatlarla' çözülmez. Sayın cumhurbaşkanı ve başbakan eşlerinin başörtülü olması kamusal alan bağlamında tartışılmasını yadırgıyorum. Belki ileride tartışıldığında özellikle 18 yaşın önemli olduğunu söyleyebilirim. Özgürlükleri herkes istediği şekilde kullanabilir. Hassas bir meseledir. Tartışılmaya ama siyasete malzeme yapılmaması lazım. Sadece seçimden seçimi ya da referandumdan referanduma olmaması gerekir. Yeni bir samimiyete ve sayfaya ihtiyaç var."

AK Parti'nin Açıklama Yapması Bekleniyor

CHP, MHP ve BDP ile görüşen AK Parti grup başkanvekillerinin, muhalefet partilerinin grupları ile yaptıkları görüşmelere ilişkin açıklama yapması bekleniyor.

***

Özgür-Der, dün yayınladığı bildiride başörtüsünün çözümünde yasakçı kafalarla çözüm aramanın abesle iştigal olduğunu belirtmişti. İlgili Açıklama için tıklayınız...

HAKSÖZ-HABER

HABERE YORUM KAT