1. HABERLER

  2. BASIN AÇIKLAMASI

  3. Gaziantep'te 28 Şubat Darbesi Kınandı
Gaziantepte 28 Şubat Darbesi Kınandı

Gaziantep'te 28 Şubat Darbesi Kınandı

Gaziantep’de 28 Şubat’ın yıldönümünde 16 İslami kuruluşun imzaladığı bir açıklama ile 28 Şubat darbesi protesto edildi. Açıklamayı Mazlum Der Gaziantep Şube Başkanı Abdurrahim ÇELİK Okudu.

28 Şubat 2010 Pazar 11:42A+A-

Basın açıklamasının tam metni:

MİLLET BİR DAHA KAFES'E GİRMEYECEK

28 Şubat 1997'de halkın iradesine ipotek konulmuş, seçimle işbaşına gelenlerin yetkilerine el konulmuş, askeri vesayet yönetime müdahale etmiş ve yeni bir darbe süreci başlatmıştır. Bugün tarihimize kara bir gün olarak geçen bu müdahalenin yıldönümünü yaşıyoruz.

Binlerce öğrenci dayatmalara muhatap olmuş, hukuksuz dayatmalar sonucu öğrenim hakları ellerinden alınmıştır. Çok sayıda insanın keyfi dayatmalarla çalışma hakları ellerinden alınmış, işlerinden uzaklaştırılmıştır. Baskı ve dayatmalar sadece öğrenim ve çalışma özgürlükleri alanında kalmamış, ifade özgürlükleri, örgütlenme özgürlüklerine de büyük darbeler vurulmuştur. Bir derneğe veya vakıfa bağışta bulunan insanlar suçlu muamelesine tabi tutulmuş, soruşturmalara maruz kalmıştır.

Ayrımcı uygulamalar toplumsal barışı olumsuz etkilemiş, yargı üzerinde oluşturulan baskılar, yargı mensuplarına verilen yönlendirici brifingler adil yargılama ve yargı bağımsızlığına ciddi zararlar vermiştir.

Özel hayatın gizliliği ilkesi keyfi izleme mekanizmaları ile yok edilmiş, özel işyerleri bile ideolojik ayrımlara tabi tutulmuş, esnafın ticari hayatı bitirilmek istenmiş, ayrımcı suçlamalarla hedef gösterilmiştir. Sendika, dernek, vakıf ve partilere yönelik baskılar himaye görmüş, demokrasinin vazgeçilmez organlarından sayılan siyasi partiler kapatılmış, insanların siyaset yapması engellenmiştir.

Gazeteler akredite uygulaması ile gazeteciler andıçlarla tanışmışlar, haber alma özgürlüğü engellenmiş, sansürcü yaklaşımlar destek görmüştür. Hukuku savunan örgütler ve kişileri yıldırmak için her yol denenmiş, insan haklarını savunan derneklere baskınlar yapılmış, aydınlara yönelik suikastlar yaşanmıştır. Patronlara baskı yapılarak muhalif gazeteciler işlerinden çıkartılmıştır.

Hukukun üstünlüğü ve insan haklarına dayalı yönetim anlayışı sadece kağıt üzerinde kalmıştır.

Kısacası, Ergenekon sürecinde ortaya çıkan darbe planlarını, tertipleri, oyunları, entrikaları, cinayetleri görünce 28 Şubat 1997 postmodern darbesinin ne olduğunu ve milleti nasıl bir kafese mahkum ettiğini daha iyi anlıyoruz. Milleti idare eden hükümetlerin nasıl bir kukla olduğunu, perde arkasında kimlerin ülkeyi idare ettiğini şimdi daha iyi görüyoruz. Çağdaşlık ve modernlik gibi kavramların arkasına sığınanların toplumun hukukunu nasıl ayaklarının altında çiğnediklerini şimdi daha iyi idrak ediyoruz.

Haksız ve hukuksuz bütün girişimleri, baskıları, emrivakileri, darbeleri, darbe teşebbüslerini ve her türlü zulmü kınıyor, reddediyor ve vicdanlarımızda mahkûm ediyoruz. Bundan böyle bütün toplumu, haklarına sahip çıkmaya davet ediyoruz.

Mazlum Der Gaziantep Şube Başkanı Abdurrahim ÇELİK

 

DESTEK VEREN SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI

1-ANADOLU GENÇLİK DERNEGİ 2-AYDER 3-BÜLBÜLZADE Vakfı 4-Erdemliler Cemiyeti 5-FURKAN DER 6-GAİMDER 7-Gaziantep Darul Hadis Cemiyeti 8-İHH 9- KALEMDER 10-Kar der 11-Mazlum der 12- Mahmudiye Vakfı 13-ÖĞDER 14-UFFA DER 15-Şahinder 16-VAHDET VAKFI GAZİANTEP TEMSİLCİLİĞİ