1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Ne Isıtıcıları Ne Yakacakları Var
Ne Isıtıcıları Ne Yakacakları Var

Ne Isıtıcıları Ne Yakacakları Var

Lübnan'daki Suriyeli sığınmacılar, savaşın bıraktığı fiziki ve psikolojik etkilerin yanısıra çetin kış şartlarıyla mücadele etmeye çalışıyor.

16 Ocak 2015 Cuma 17:45A+A-

Suriye'de 2011 yılından bu yana devam eden savaş sebebiyle evlerini terk etmek zorunda kalan Lübnan'daki Suriyeli sığınmacılar, savaşın bıraktığı fiziki ve psikolojik etkilerin yanısıra çetin kış şartlarıyla mücadele etmeye çalışıyor.

Ülkeyi etkisi altına alan soğuk hava dalgasının en büyük mağdurlarından olan Suriyeli sığınmacılar, 11 yıldır ilk kez bu derece yoğun kar yağışının görüldüğü Berilyas beldesindeki Bekaa Köyü Mülteci Kampı'nda kış mevsiminin soğuk yüzüyle tanıştı.

İki yıl önce Der'a'daki evini terk ederek ailesiyle Lübnan'a gelen Muhammed Horasan, Suriye rejiminin evlerinin önünde gerçekleştirdiği katliam sebebiyle kızının ve karısının sinir hastası olduğunu belirterek, "Komşularımız Esed askerleri tarafından önce öldürüldü sonra yakıldı. Karım ve kızlarım bu olaya şahit oldu. Karım olay esnasında hamileydi, çocuğumuz engelli doğdu" dedi. 

Horasan, yaşanan insanlık dışı olaylar sebebiyle 8 kişilik ailesiyle başka bir ülkeye sığınmaktan başka çarelerinin kalmadığını dile getirerek, "10 ve 11 yaşlarındaki kızlarının o gün gördükleri olaylar sonucu yaşadıkları şokun etkisiyle yürüme yetilerini kaybettiklerini" belirtti. 

Kızlarının olayı gördükleri ana kadar normal bir şekilde yürüyebildiklerini aktaran Horasan, "Doktorlar bir an önce tedaviye başlamamız gerektiğini söylüyor. Onlar için almamız gereken cihazın değeri 600 dolar ancak bu parayı verecek durumda değilim" diye konuştu.

Günlük ihtiyacının dışında gıda yardımı almak istemediğini dile getiren Horasan, "Çocuklarımın tedavisi için aç kalmaya hazırım" ifadelerini kullandı. 

Zeyneb el-Hasan da eşini Suriye'de kaybeden, diğer Suriyeli sığınmacıların yaşadığı sıkıntıların benzerini çeken binlerce kadından yalnızca biri. 

Soğuk havanın etkisiyle hayat şartlarının her geçen gün daha da zorlaştığını ifade eden Hasan, kaldıkları konteyner evde oğlunun sürekli hastalandığını söyledi.

"Daha fazla yardıma ihtiyacımız var. Özellikle tıbbi yardıma" diyen Hasan, eşinin bir buçuk yıl önce evlerinin önüne düşen roket sebebiyle yaralandığını, 3 ay boyunca yarasının kanadığını ve gerektiği şekilde tedavi olamadığı için hayatını kaybettiğini ifade etti.

Yaklaşık 2 yıl önce 3 kızıyla evlerini terketmek zorunda kaldıklarını belirten Siham Hamade ise kaldıkları konteyner evin çatısını tamir edemediğini, içeri giren yağmur suları ve soğuk nedeniyle de hastalandığını, günlerce yataktan çıkamadığını anlattı.

Ne ısıtıcı var ne yakacak

Yağmur sularının ıslattığı ve yerde halının bile olmadığı odasında kalamadığı için komşusunun evine misafir olduğunu dile getiren Hamade, "Durumumuz çok kötü. Bu şiddetli soğukta ne ısıtıcı var ne de yakacak" dedi.

Çatıyı tamir için 32 dolar istediklerini, ilaçlarının ise aylık 120 dolar tuttuğunu ifade eden Hamade, söz konusu miktarın çok fazla olduğunu kaydetti.

Felç nedeniyle yürüyemeyen ve hasta yatağında yardım bekleyen Zeynep el-Fadıl da Suriye'deki saldırılarda eşinin öldüğünü, 2 oğlunun da tutuklandığını belirtti.

Kızıyla yaşadıkları konteyner evde hayata tutunmaya çalışan Fadıl, bir oğlunun Suriye rejimi tarafından 3 yıl önce tutuklandığını, diğer oğlunun ise Bekaa'da Lübnan emniyet güçlerince gözaltına alındığını söyledi.

Fadıl, "Oğlum hiçbir olaya karışmamıştı. Onu savunması için avukat tutacak paramız yok" diye konuştu.

Lübnan'daki İnsani Yardım Dernekleri Birliği tarafından inşa edilen söz konusu mülteci kampı, bünyesinde 235 konteyner ev, mutfak ve banyo barındırıyor. 

HABERE YORUM KAT