1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LÜBNAN

  4. Nasrallah'tan Humus ve Suriye Açıklaması
Nasrallahtan Humus ve Suriye Açıklaması

Nasrallah'tan Humus ve Suriye Açıklaması

Hizbullah lideri Nasrallah, Suriye'ye savaşçı yollamadıklarını, Humus'ta da katliam yaşanmadığını söyledi.

08 Şubat 2012 Çarşamba 14:32A+A-

Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah, "Mevlidi Nebevi" münasebetiyle dün akşam yaptığı konuşmasında Lübnan ve bölgedeki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Humus’ta yaşananların Güvenlik Konseyi’ndeki oylamayı etkilemek için abartıldığını belirten Nasrallah, Zebadani’nin Hizbullah savaşçıları tarafından vurulduğu iddialarını yalanladı.

İsrahaber’de yer alan açıklamaya göre Nasrallah, “Evet, biz Hizbullah olarak 1982’den beri İran’dan maddi, manevi ve siyasi destek alıyoruz. Eğer bu yardım olmasaydı, Arapların İsrail’e karşı elde ettiği 25 Mayıs 2000 zaferi elde edilemezdi. Arapların tartışmasız İsrail’e karşı elde ettiği ilk zafer, İran’ın desteğiyle gerçekleşti. Tabi zaferde Suriye’nin de önemli rolü oldu. Fakat biz şimdi sadece İran’dan söz ediyoruz. Yine İran’ın yardımı olmasaydı Temmuz’da zafer elde edilemezdi. Bu gerçekliktir. Bu gerçekliğin karşılığı olarak İmam Humeyni’ye, Hamaney’e, İranlı yetkililere ve İran halkına teşekkür etmemiz gerekiyor. Çünkü İran, Filistin ve Lübnan’a desteğinden ötürü büyük bedel ödemektedir. İran, bize ve diğer hareketlere verdiği destekten ötürü dayatmalarda ya da yönlendirmelerde bulunuyor mu? Asla hayır! Gidin diğer direniş hareketlere de sorun!” dedi.

“İsrail’in İran’ı Vurması Uzak İhtimal”

İsrail’in İran’daki nükleer tesirleri vurduğu zaman İran’ın Hizbullah’tan yardım istemeyeceğini vurgulayan Nasrallah “Biz, İsrail’in İran’daki nükleer tesisleri vurmasını uzak buluyoruz. Fakat eğer saldırı olursa size şimdiden söyleyeyim. Hamaney ve İran’daki liderler, Hizbullah’tan hiçbir şey istemeyecektir. Fakat biz, İsrail’in İran’ı vurduğu zaman ne yapacağımıza o zaman oturacağız ve karar vereceğiz” dedi.

“Humus’ta Olağan Çatışmalar Yaşandı; Katliam Yok!”

Güvenlik Konseyi’ndeki oylama öncesinde Humus şehrinde yaşananların abartıldığını iddia etti. Cumartesi günü Humus’ta yüzlerce ölü ve 39 binanın yerle bir olduğu haberlerinden etkilendiğini belirten Nasrallah “Herkes gibi biz de bu tablodan etkilendik. Humus şehrinde yaşayan, rejimle alakası olmayan kardeşlerimiz ve dostlarımızdan haberleri araştırmalarını istedik. Bize, Humus’ta her zaman yaşanan çatışmaların dışında başka bir şeyin olmadığını söylediler” dedi.

Nasrallah, “Birkaç gün önce, bazı Arap kanallarında “Hizbullah, Zebadani’yi Katyuşalarla vurduğu” iddia edildi. Maaşallah… Hizbullah, nasıl Zebadani’yi Katyuşalarla vurmuş? Ertesi gün ise “Hizbullahçılar, Zebadani’ye saldırdı ve silahlı gruplar da karşılık verdi. Yollar, Hizbullahçıların cesetleriyle dolu. İyi de nerede bu Hizbullahçıların cesetleri? Gösterin bize?” diyerek söz konusu iddialara sert tepki gösterdi.

Nasrallah’a Göre Esed Diyalogdan Yana

Beşşar Esed’in istenilen reformların tümünü kabul ettiğini ve diyaloga hazır olduğunu belirten Nasrallah, Suriye’de yaşanan krizden çıkmak için ön şartsız rejimle muhalifler arasında diyalogun gerçekleşmesi gerektiğini kaydetti. Nasrallah “Suriye liderliği, istenen reformları gerçekleştirmeyi kabul etti, diyaloga da hazır olduğunu açıkladı. Fakat bu defa da kendisine ‘vakit geçti’ denildi. Suriye’yi düşünen bunu söylemez ve ön şartsız olarak diyaloga gider. Suriye’de daha fazla kanın akmaması için diyalog, Suriye halkının çıkarınadır. Bahislerini Amerika’dan yana oynayanlar, kaybedecektir” diye konuştu.

Amerika, İsrail ve bazı mutedil Arap ülkelerinin Suriye’deki rejimi düşürmek için çalıştıklarını belirten Nasrallah “Suriye’den istenen Lübnan ve Filistin direnişinin, Filistin davasının, Filistin halkının başıdır” dedi.

HABERE YORUM KAT

32 Yorum