1. HABERLER

  2. HABER

  3. Mursi, Filistin ve Suriye'yi Unutmadı
Mursi, Filistin ve Suriyeyi Unutmadı

Mursi, Filistin ve Suriye'yi Unutmadı

AK Parti kongresinde konuşan Mısır Devlet Başkanı Mursi, konuşmasında Filistin ve Suriye'ye değindi.

01 Ekim 2012 Pazartesi 11:44A+A-

Konuşmasının başında kongreden ve AK Parti'nin başarılarından bahseden Mursi, Türkiye'nin dünyanın övgüyle izlediği başarılarının, AK Parti tarafından gerçekleştirildiğini vurguladı. Konuşması esnasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'azmini ve samimiyetini' müşahade ettiğini söyleyen Mısır Cumhurbaşkanı, "Türk halkının bugüne kadar yaptıklarının yanı sıra neleri yapabileceğini gördüm. Büyümeye kilitlenmiş AK Parti, dünyanın saygıyla izlediği özgüven içinde gerçekleştirdiği başarılara imza atıyor." dedi.

Kendisinin de burada hayranlığını gizleyemediğini belirten Mursi, aynı zamanda Mısır halkının hayranlığını da iletmiş olduğunu kaydetti. Mısır'da devrim sürecine Türkiye'nin büyük destek verdiğini belirten Mursi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Mısır'a gerçekleştirdiği ziyaretleri hatırlattı.

Bunun Türk ve Mısır halklarının arasındaki ilişkilerin ne kadar güçlü ve derin olduğunu gösterdiğini belirten Mursi, "Mısır ve Türk halkları arasında ortak paydalar çoktur. Bunların en başında ortak tarih gelir." şeklinde konuştu.

Türkiye ve Mısır arasında özgürlük, sosyal adalet ve kalkınma gibi ortak hedeflerin olduğunu belirten Mısır Cumhurbaşkanı, "Bunları tesis edebilirsek vatan duygusuyla çelişmeyen birlikte yaşama arzusunu bütün dünya milletlerine gösterebiliriz. Ayrıca ortak hedeflerimizden biri de bu değerlere yelken açmış ve bunun için rejimlere karşı ayaklanan diğer halklara destek ermektir. Filistin ve Suriye halkının çabalarına destek olmaktır." dedi.

Hiçbir ayrımcılığın olmadığı, kimsenin zulme maruz kalmadığı bir dünyayı hedeflediklerini belirten Mursi, "Ne bireyler hükümetler ne de devletler üzerinde kimsenin kimseye ipotek koymadığı bir dünya hayal ediyoruz. Böylece bütün halklar barış içinde bir arada yaşayabilsinler." diye konuştu. Mısır Cumhurbaşkanı, "Tarihe bakınca, ortak tarihimiz bir iftihar abidemizdir. Orada huzur ve adaleti buluyoruz. Bu tarihte medeniyetlerin buluşmasını görüyoruz. Reddetmiyoruz bu tarihi, aslında gurur duyuyoruz. Gelecek ise kardeşlik ruhu içinde bütün meseleleri ele almamızı bekliyor." diye konuştu.

 

"FİLİSTİN DEVLETİNİ DÖRT GÖZLE BEKLİYORUZ"

Konuşmasında Filistin konusuna da değinen Mursi, Filistin halkına yardım elini uzatmaya devam edeceklerini kaydetti. Gazze'nin önemli bir konu olduğunu belirten Mursi, "Abluka altında yaşayan kardeşlerimizi görmezden gelemeyiz. Yardım elimizi uzatacağız. Kapılar açık gıda yardımı ulaşmaktadır." dedi. Mursi, "Filistin devletini dört gözle bekliyoruz, bu devletin başkenti de Kudüs olacaktır. Bütün dünyaya sesleniyorum, Filistin halkına desteğinizi esirgemeyin." ifadelerini kullandı.

" SURİYE UYKULARIMIZI KAÇIRIYOR"

Suriye'de yaşanmakta olan zulme de değinen Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, "Suriye halkı sabah akşam öldürülüyor. Kadınlar tecavüze uğruyor. Kendi halkını öldüren rejimin altında yüzyılın trajedisini yaşıyor. Uykularımız kaçıyor. Kan durana zalim rejim gidene halk meşru taleplerine ulaşana kadar Suriye halkının yanında duracağız. Bu Allah için zor değildir." dedi.

Suriye için Mekke'de gerçekleştirdikleri toplantılarda Suudi Arabistan'ın önerisiyle Mısır, Türkiye ve İran'ın da yer aldığı bir dörtlü grup oluşturduklarını belirten Mursi, "Bu grup Arap Birliği, Birleşmiş Milletler ve özgür dünya ülkeleri tarafından desteklenmiştir. İnşallah bu dörtlü kısa zamanda çözüm adımlarını atacaktır." diye konuştu.

"ARAP BAHARI DEVAM EDİYOR, TÜRKİYE'YE İHTİYAÇ VAR"

Mursi, konuşmasının sonunda "Arap baharı devam ediyor. Milletler ve halklar mücadele ederken sizlerin desteğine ihtiyacı olduğu gibi, devrimlerini tamamladıktan sonra da rehabilitasyon sürecinde sizin yardımınıza ihtiyaçları vardır." şeklinde konuştu. (doğruhaber)

HABERE YORUM KAT