1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Mülteci Krizi: Türkiye Değil AB Tökezliyor!
Mülteci Krizi: Türkiye Değil AB Tökezliyor!

Mülteci Krizi: Türkiye Değil AB Tökezliyor!

Avrupa’nın kendisine biçmek istediği ‘sınır bekçisi’ rolünü reddeden Türkiye, mülteci krizini Suriye meselesinin kısmen de olsa çözümüne yönelik bir avantaja dönüştürdü.

10 Mart 2016 Perşembe 04:24A+A-

Kenan Alpay’ın Yorumu:

Türkiye’nin uzun zamandır gerilimli olan ve bir çok alanda donma noktasına seyreden Avrupa Birliği’yle ilişkileri beklenmedik bir sebeple tekrar canlanmaya başlıyor. Hatta öyle ki Türkiye ve AB arasında güç dengelerini dahi değiştirecek yeni pozisyonlar çıkıyor karşımıza. 7-8 Mart tarihlerinde Brüksel’de toplanan Türkiye-AB liderleri Mülteci Zirvesi’nde uzun müzakereler sonucu bir takım ön kararlar aldılar. İlaveten 18 Mart’ta toplanacak ve nihai kararlara varmak üzere yeni bir zirvenin toplanacağını da ilan ettiler kamuoyuna.

Bu zirvenin en kestirmeden anlamı şu: AB ülkelerinin Suriye’deki katliam ve yıkımları konforlu dünyalarında seyrederek üstelik ortaya çıkan krizlerle Türkiye’yi ezip terbiye ederek yönlendirebilme hesapları boşa çıktı. Zaten Esed rejimine zaman kazandırmanın faturası nasıl olur da sadece Türkiye’ye çıkarılabilir? PKK-PYD üzerinden güneyden kuşatmaya dönük diplomatik tuzaklara Türkiye’nin kuzu kuzu razı olmasını bekleyenlerin yanılması mukadderdi.

Yazının Devamı >>>