1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Muhammed İsa, Suriye'de Sembol Oldu
Muhammed İsa, Suriyede Sembol Oldu

Muhammed İsa, Suriye'de Sembol Oldu

15 yaşında katledilen Muhammed İsa, okulda Suriye askerlerine karşı durmuş, direnişi örgütlemişti.

21 Kasım 2011 Pazartesi 10:47A+A-

Henüz 15 yaşındayken hayatını kaybeden Muhammed Molla İsa, Suriye’de mart ayından bu yana süren ayaklanmada katledilen 282 çocuktan yalnızca biri. Ancak Muhammed’in Suriyeli güvenlik güçleri tarafından geçen pazar günü öldürüldüğü koşullar, onun adını ve simasını direnişin sembolü haline getirdi. Hatta bazı aktivistlere göre Muhammed’in ölümü ayaklanmayı artık geri dönülmez noktaya getirdi...

Ülkenin doğu bölgesindeki memleketi Deir Zor’da adı bir sokağa verilirken, kentin duvarları ise anısına “İyi bir okulun en iyi öğrencilerindendi, şimdi savaşın başöğretmeni” ve “Evden okula gitmek için çıkmıştı, şimdi kendisi bir okul” gibi övgülerle donatıldı.

‘ÖLDÜĞÜNDEN EMİN OLUN’

Muhammed, kentin en iyi okulu Ali İbrahim’in en başarılı öğrencilerindi. Ancak Suriye lideri Beşşar Esad’a bağlı Şebbiha milisleri, birliklerine genç subaylar almak için okula geldiğinde Muhammed direnişi örgütledi: Kendi sırasının önüne çıktı ve onlara katılmayı reddetti. Ardından yaşananlarla ilgili farklı tanıklıklar var.

Kimilerine göre milisler Muhammed’i ayakta kımıldamadan durduğu yerde gözünü kırpmadan göğsünden vurdu. Kan içinde yere düştüğünde de milisler etrafını sararak dayak attı. Hatta Muhammed’in yaşadığını gören komutanları adamlarına emir verdi: “Öldüğünden emin olmak için tekrar vurun.”

Hikâyenin diğer versiyonu ise daha da muğlak: Buna göre milisler okuldan ayrıldıktan sonra kendilerine kafa tutan Muhammed’i Esad karşıtı bir gösteride tekrar buldu ve intikamlarını o zaman aldı. Muhammed’in göğsü kanlar içinde son nefesini verdiği video ise ailesi için bir yıkım oldu.

Cenazesine 20 bin kişinin katılması belki de bir teselliden öte, artık kimsenin, Suriyelileri, bu ölümlerin hesabını sormaktan alıkoyamayacağının sinyalini veriyordu.

Kaynak Telegraph (Taraf)

HABERE YORUM KAT