1. HABERLER

  2. HABER

  3. MEDYA

  4. Muhacirlere Yönelik Nefret Dalgası Yalanlarla Nasıl Köpürtülüyor?
Muhacirlere Yönelik Nefret Dalgası Yalanlarla Nasıl Köpürtülüyor?

Muhacirlere Yönelik Nefret Dalgası Yalanlarla Nasıl Köpürtülüyor?

Denizde nargile keyfi yapan Suriyeli bir muhaciri gösterdiği iddia edilen fotoğraf muhacirlere karşı yürütülen sistematik kampanyanın ne kadar arsız ve adi yalanlardan ibaret olduğunun göstergesi oldu.

25 Temmuz 2019 Perşembe 13:21A+A-

Irkçı çevreler sistematik biçimde yürüttükleri muhacir düşmanlığında vites yükseltmiş durumdalar. Son dönemde iktidarın da acziyet ve şaşkınlığıyla cesaret kazanan bu kesimler her türlü yalanı ortalığa saçmaktan çekinmiyor, basit ve temelsiz iddialarla ırkçı, zalim zihniyetlerine taraftar toplamaya çalışıyorlar.

Kimi zaman sadece dedikodu üretip, şayia yayarak, kimi zaman tekil hadiseleri genelleyerek halkı muhacirlere karşı kışkırtmaya çalışan bu tiplerin sıkça başvurdukları taktiklerden biri de insanları rahatsız edebilecek birtakım görüntüleri muhacirlere aitmiş gibi sunmak ve bu kurgu üzerinden geniş kitlelerin zihinlerini nefret mesajıyla kirletmek.

Denizde nargile keyfi yaparken resim çektirdiği iddia edilen bir Suriyeli mevzusu da bu şeref yoksunu tutumun bir tezahürü olarak dolaşıma sokulmuş durumda. Gerçi resim doğru bile olsaydı yine bir şey ifade etmezdi. En fazla bir kişinin görgüsüzlüğü olarak görülüp geçilmeliydi ama resim doğru da değil, düpedüz uydurma!

Ne enteresandır ki, Korkusuz adlı müptezel bir yayın organının manşetten gündemleştirdiği bu fotoğraf sayısız sosyal medya hesabından EnSonHaber adlı internet sitesine kadar her yerde Suriyeli muhacirleri dövmek için tepe tepe kullanılmakta. Hüsnü Mahalli gibi darbesever ve Can Ataklı gibi Esed muhibbi ajitatörlerin yazdığı, Sözcü paçavrasının çıkardığı Korkusuz en son bu fotoğrafı manşete taşıyarak denizde nargile keyfi yapan Suriyeli algısı oluşturmaya çalışmıştı.

Suriyeli muhacirlere dair olumsuz algı malzemesi olarak kullanılan bu fotoğrafın Suriyelilerle alakasının olmadığı, tersine Erzin Soylu isimli bir Türkiyeliye ait olduğu ortaya çıktı.

Konuyu araştıran teyit.org internet sitesi bu ahlaksız iddianın, bu iftiranın izini sürerek önemli bir yayına imza atmış, kendilerini tebrik ediyoruz. Aşağıda teyit.org’un haberini okuyabilirsiniz.

Bu vesileyle konunun basit bir medya asparagası olarak kalmaması gerektiğini, toplumu kışkırtmaya yönelik bu tür yayınların, yalan haber yapmanın suç teşkil ettiğini, ilgili mercilere hatırlatıyoruz!

Teyit.org’un konuyla ilgili haberi şöyle:

Fotoğrafın Denizde Nargile İçen Bir Suriyeliyi Gösterdiği İddiası

Korkusuz Gazetesi’nin 24 Temmuz 2019 tarihli sayısında “Besle kargayı oysun gözünü” başlıklı bir manşet yayımlandı. Haberde yer alan fotoğraflardan biri “Suriyeliler Türkiye’de denizin keyfini böyle çıkarıyor” alt başlığı ile paylaşıldı.

Ayrıca iddia konusu fotoğraf, denizde nargile içen bir Suriyeliyi gösterdiği düşünülerek Facebook’ta da bazı kullanıcılar tarafından paylaşılmış. Söz konusu fotoğrafı içeren bir gönderi şimdiye kadar yaklaşık 4 bin kişi tarafından paylaşılmış.

Ancak fotoğrafta görülen kişinin Suriyeli bir mülteci olduğu iddiası doğru değil. Fotoğraftaki kişi Erzin Soylu isimli bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı.

Denizde nargile içen kişiyi gösteren fotoğraf bir süredir internette

4656-001.jpg

İddia konusu fotoğraf 2016 yılının Ağustos ayından beri dolaşımda. Aynı fotoğraf Onedio.com tarafından 14 Mayıs 2017 tarihinde yapılan “Nargile kafelerin müdavimi olmuş köz kokulu gençlerin 13 ortak özelliği” isimli bir paylaşımda görülebiliyor.

İddia konusu fotoğrafa Erzin Soylu isimli bir Instagram kullanıcısının 10 Ağustos 2016 tarihli paylaşımdan ulaşılabiliyor.

Fotoğraftaki kişi Twitter’dan açıklama yaptı

4657-001.jpg

Fotoğrafın sahibi Erzin Soylu, Twitter hesabından attığı bir tweette, görselde bulunan kişinin kendisi olduğunu belirtti. Teyit konu hakkında Soylu’nun avukatıyla da görüştü ve fotoğrafla ilgili hukuki sürecin başlatılacağı bilgisine ulaştı.

Erzin Soylu’nun Instagram paylaşımlarına bakıldığında kendisinin nargile içerken çektirdiği birçok fotoğrafına rastlanıyor. Soylu’nun berberde, denizde ve bir DJ kabininde nargile içerken çekildiği fotoğraflarını görmek mümkün.

Sonuç olarak, Korkusuz Gazetesi’nin haberinde yer verdigi görseldeki kişi bir Suriyeli değil, Erzin Soylu isimli bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı. Söz konusu iddia yanlış bilgi türlerinden “hatalı ilişkilendirme” olarak ifade edilebilir.

 

HABERE YORUM KAT

6 Yorum