1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Mösyö Macron, Atatürk’ün 100 yıl önce icat ettiği formülü kullanmaktan başka çare bulamıyormuş
Mösyö Macron, Atatürk’ün 100 yıl önce icat ettiği formülü kullanmaktan başka çare bulamıyormuş

Mösyö Macron, Atatürk’ün 100 yıl önce icat ettiği formülü kullanmaktan başka çare bulamıyormuş

Kemalist bazı kesimlerin mehdi ararcasına Macron’u sahiplenip İslam’a yönelik tutumuna destek olmalarını eleştiren Kenan Alpay, Macron'un Atatürkçü çözümle ilerlediğini söyleyen bu kesimi değerlendiriyor.

03 Kasım 2020 Salı 15:16A+A-

Kenan Alpay'ın yazısı:

Pek çok temel ihtiyacı ithal olan Türkiye meğer Batı’ya en çok ihtiyaç duyduğu şeyi, “dinsel gericiliğe karşı Atatürk’(ç)ü çözüm ihraç” ediyormuş. Yok, yok yanlış okumadınız; Danıştay eski üyesi Prof. Dr. Ali D. Ulusoy’a göre bütün Batı’yı ama hassaten “Fransız toplumunu sarsan radikal İslam” sorununu çözmek üzere “Mösyö Macron, Atatürk’ün 100 yıl önce icat ettiği formülü kullanmaktan başka çare bulamıyor”muş. Ne büyük bir buluş, ne kutlu bir çıkış yolu!

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirip Fransa’nın yolunu tutan Ali D. Ulusoy master ve doktora programlarını Bordeaux-Montesquieu Üniversitesi’nde tamamlamış, bölüm başkanlığından dekanlığa ve rektör yardımcılığına kadar değişik kademelerde yöneticilik yapmış bir isim. Makalesine bakarak rahatlıkla söyleyebiliriz ki; sayın Ulusoy, Paris’te hukuk formasyonu almaktan öteye Fransız kültürü ve değerler sistemini de bizlere de pazarlayacak kadar gönülden özümsemiş. İdare hukuk alanında beş kitabı ve onlarca makalesi bulunan Ulusoy’un T24 için kaleme aldığı makalesindeki (Macron’un içine Atatürk mü kaçmış? 28 Ekim 2020) Atatürk-Macron ve Fransa-Türkiye kıyasları öteden beri aşina olduğumuz bilgi ve yöntemler ihtiva ediyor. Aslında yakın bir zamana kadar devlet ve iktidar sınıfları tarafından sıkı sıkıya uygulanan fakat malum konjonktürel gerekçelerle seyrelen ve şimdilik geri çekilen ideal militan laiklik nutuk ve dayatmalarını da hatırlatması bakımından önemlidir Ulusoy’un makalesi.

Paris’ten Doğan Büyük Ümit

Fransa’da Cumhurbaşkanı Emanuel Macron’un “radikal İslam” ile mücadele için tuttuğu yolun “Atatürk’ün Türk Cumhuriyet devriminde dinsel gericiliğe karşı bulduğu formül” olduğunu teyid eden Ulusoy’un en büyük ve biricik kaygısı da “Macron'a hakaret edenler galiba Macron üzerinden Atatürk'e (de) saydırmış oluyorlar”dan öteye geçmiyor. Haliyle bu kısır perspektif ve buram buram self-oryantalizm kokan karakterlerden Fransız kültürünü yüceltmekten, bu kültüre itiraz eden İslami kimlikten “kültürel bölücü” sıfatından başlayıp Müslüman göçmenleri gericilik, şiddet ve terörle eşitlemekten adaletli bir analize, makul bir çözüm önerisine hiç sıra gelmiyor.

Yazının Devamı >>>