1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. BANGLADEŞ

  4. Molla’nın İdamını Engelleme Çabaları Sürüyor!
Molla’nın İdamını Engelleme Çabaları Sürüyor!

Molla’nın İdamını Engelleme Çabaları Sürüyor!

Abdulkadir Molla hakkında verilen idam cezasının infazı şimdilik durduruldu ama tehlike kapıda!

11 Aralık 2013 Çarşamba 14:50A+A-

HAKSÖZ-HABER

Bangladeş Cemaati İslami genel sekreter yardımcısı Abdulkadir Molla’nın idam edilmesini önlemek için çabalar sürerken, Bangladeş hükümeti ve yargı bakanlığı idamın bir an öne gerçekleşmesi için adeta çırpınıyor.

Molla’nın ve diğer Cemaat yetkililerinin yargılandığı Savaş Suçları Mahkemesi tamamen usulsüz bir biçimde oluşturulan ve olağanüstü yetkilerle donatılmış politik kuruluşlar. Kararlarda hukuktan ziyade siyaset belirleyici olmakta.

Nitekim karar süreçleri de bu durumu ortaya koymakta. Abdulkadir Molla hakkında ilk karar 5 Şubat‘ta müebbet hapis cezası şeklinde verilmişti. Bilahare bu kararı protesto için ülkedeki laik güçler sokaklara döküldüler. Ve yasalarda değişikliklere gidildi. Bunun üzerine savcılık Yüksek Mahkemeye başvurdu ve burada 17 Ekim’de yeni bir karara hükmedilerek müebbet hapis cezası ölüm cezasına çevrildi.

Cemaati İslami Cumartesi gününden beri eylemler düzenledi ve halkı tepki vermek üzere sokakla çıkmaya çağırdı. Bugün için de genel grev kararı aldı.

Günün ilk saatlerinde ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina’yı arayarak Molla’nın idamının ortaya çıkarabileceği olumsuz sonuçlar üzerinde görüştüğü bildirildi. Ahmet Davutoğlu’nun Kerry’i arayarak devreye girmeye ikna ettiği iddialar arasında. Kerry’nin Şeyh Hasina’yı idam kararının infazının Bangladeş’te Ocak ayında yapılacak seçimler öncesi yeni bir şiddet dalgasını tetikleyebileceği hususunda uyardığı söyleniyor.

Kerry’nin ardından BM genel sekreteri Ban Ki Moon’un da Şeyh Hasina’yı aradığı öğrenildi.

HABERE YORUM KAT