1. HABERLER

  2. HABER

  3. MEDYA

  4. Modern sanat saçmalığı kutsalları hedef alıyor!
Modern sanat saçmalığı kutsalları hedef alıyor!

Modern sanat saçmalığı kutsalları hedef alıyor!

Sanatın hayattan ve insandan bağımsız bir şeymiş gibi ele alınması çıplaklığın sanatmış gibi gösterilmesi ile netice buldu.

19 Aralık 2020 Cumartesi 12:39A+A-

Abdurrahman Güner / HAKSÖZ HABER

Yaklaşık bir haftadır ana akımda ve muhalif yayın organlarında ‘manken-model’ olarak tanımlanan bir ahlaksızın yaptığı iğrençlikler üzerine haberler çıkıyor. Dünyanın çeşitli ülkelerine giderek meşhur mekanlarda ahlaksız fotoğraflar çektiren bu rezil özellikle dini mekanları tercih ediyor.

Türkiye’de Ayasofya’da, Kudüs’te Ağlama Duvarı önünde yaptığı rezilliklerle gündem olmaya çalışan bu ahlaksızın yaptıkları ise sanat olduğu gerekçesiyle aklanmaya çalışılıyor! Çıplaklığın ve mahremiyetin ortadan kaldırılmasının sanat olup olmayacağını tartışmak bizim açımızdan abestir. Ancak birileri illa böyle gördükleri için sanat adına iğrenç işler yapabilirler. İbadethaneleri hedef almaları ise seküler sanatın asıl amacını ortaya çıkartıyor!

Modern sanat olarak ifade edilen şeyin ne olduğu oldukça tartışmalı bir konu zaten. İnsanların anlamsızlığa anlam yükleyip buradan sanat devşirmeye çalışmaları oldukça komik hatta bu iş için harcanan paralar düşünüldüğünde trajikomik durumlara sebep olabiliyor. Donald Kuspit’in Sanatın Sonu isimli eserde Rudolf Arnheim’den yaptığı alıntı modern sanatın mantığını gözler önüne seriyor: “Kimi insanlar site adı verilen, birbirinin aynısı tekdüze konutları beğenmediklerini söylüyor, ama sanat galerilerindeki birbirinin aynısı sıra sıra kutulara hayranlıkla bakıyor.

The Guardian’ın haberine1 göre 2016 senesinde San Fransisco Modern Sanat Galerisi enteresan bir deneye şahit oldu. İnsanların büyük hayranlıkla izledikleri ‘sanat tablolarına’ şaşkınlıkla bakan iki arkadaş ufak bir sanatsal denemeye giriştiler. Gözlüğünü alıp bir köşeye bırakan TJ Khayatan, arkadaşıyla beraber bir köşeye çekilerek ‘sanatseverlerin’ tepkisini gözlemlemeye başladı. Sonuç:

1874.jpg

cjmxi6sugaim5ir.jpg

Binlerce insan tarafından paylaşılan modern sanatın bu saf örneği, bireysel algının sınırlarını zorlayan sadeliğiyle sarsıcı bir sanat eseri değil, bir şakaydı!

Bir başka örnek için: 

Ancak anlamsızlığın anlamına varmak gibi uhrevi bir amaç edinen modern insan bir şakadan daha fazlası değil aslında! Sanat böyle süfli bir şey haline gelince kutsal mekânlarda çıplak fotoğraf çektirme ahlaksızlığı da büyük bir beceri olarak gösteriliyor. Ahlaktan azade eylemlerin insaniliğini tartışacağımız yerde modern sanatın saçmalığındaki hikmetleri konuşuyoruz. Bu da bir şaka olsa gerek!


1- https://www.theguardian.com/us-news/2016/may/27/pair-of-glasses-left-on-us-gallery-floor-mistaken-for-art

HABERE YORUM KAT

4 Yorum