1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Mısırlılar Yeniden Tahrir Meydanı'nda
Mısırlılar Yeniden Tahrir Meydanında

Mısırlılar Yeniden Tahrir Meydanı'nda

Polisin ve yüzlerce askerin meydandaki protestocuları çıkarmak amacıyla müdahalesi sonucu en az 13 kişi hayatını kaybetti.

21 Kasım 2011 Pazartesi 03:29A+A-

Mısır'da ordunun gücünü artırmaya yönelik girişimlere karşı çıkan binlerce protestocunun gün boyu süren şiddet olayları sonrası başkent Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda yeniden kontrolü sağladığı belirtiliyor.

Polisin ve yüzlerce askerin meydandaki protestocuları çıkarmak amacıyla kalabalığa copla müdahalesi sonucu en az 13 kişi hayatını kaybetti.

Ancak protestocular bir saatten kısa süre içerisinde meydanda yeniden toplandı.

Çatışmaların meydanın çevresinde devam ettiği, yaralananlar olduğu belirtiliyor.

Mısır'ın birçok kentinde, ülkede iktidarda bulunan Yüksek Askeri Konsey'in yönetimi sivillere devretmesi isteğiyle yapılan gösteriler üç gündür sürüyor.

Protestolar, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'i deviren halk ayaklanmasından bu yana ilk kez bu ay yapılacak parlamento seçimleri öncesine rastlıyor.

Mısır, Mübarek'in Şubat ayında devrilmesinden bu yana askeri bir konsey tarafından yönetiliyor.

Protestolarda askeri yetkililerin anayasada değişiklik önerilerinin geri çekilmesi talep ediliyor.

Kabine, ordunun "anayasanın koruyucusu" olarak ilan edilmesini öneriyor.

Bu öneriye karşı çıkanlar ise böyle bir maddenin, yeni cumhurbaşkanı göreve geldikten sonra da, ordunun son sözü söyleme yetkisini elinde bulundurmasına yol açabileceği yorumunu yapıyor.

Mısır'da askeri yönetim, sivil bir hükümet oluşturmaya yönelik vaatlerde bulunmuştu.

Olaylar ardından, Mısır Yüksek Askeri Konsey Üyesi General Muhsin El Fengeri, ülkedeki geçiş döneminin normal şekilde tamamlanması halinde, ordunun 2012 yılı sona ermeden kışlasına döneceğini ifade etti.

BBC 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum