1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. "Mısır'da Zindanda Ölüm Vakaları Ciddi Boyutlarda"
"Mısır'da Zindanda Ölüm Vakaları Ciddi Boyutlarda"

"Mısır'da Zindanda Ölüm Vakaları Ciddi Boyutlarda"

Mısır'daki askeri darbenin ardından hapishanede hayatını kaybedenlerin sayısının 330'u aştığı bildirildi.

11 Kasım 2015 Çarşamba 13:18A+A-

 İnsan Hakları Takip Örgütü (Human Rights Monitor HRM) İcra Müdürü Selma Eşref, "Askeri darbenin ardından hapishanelerde yaşanan ölüm vakaları 330'u aştı. Bunların 10'u ise ekim ayında gerçekleşti. Ölüm vakalarında ciddi bir artış var ve hepsini tespit etmemiz mümkün değil" dedi.

Konuya ilişkin tespit edilen bazı bilgileri paylaşan Eşref, "Ölümlerin çoğu işkence, tıbbi ihmal veya doğrudan hayata kast şeklinde vuku buldu. Bu kişilerin çoğu siyasi mahkumdu" diye konuştu.

Bazı kişilerin, merkezi emniyet teşkilatına ait kamplarda ve ev gibi bazı yerlerde yasal olmayan şekilde tutulduğunu kaydeden Eşref, kayıp vakalarında da ciddi bir artış gözlendiğini ve son 3 ay içinde 215 kayıp tespit edildiğini aktardı.

Siyasi mahkumlara sistematik işkence

Eşref, "Siyasi mahkumlara hayatları sonlanana kadar sistematik işkence yapılıyor. Elektrik verme, kollardan asılma, yemekten mahrum bırakma, dil ve bazı hayati organları kesme, hücre cezası gibi bazı işkence yöntemleriyle hayatını kaybetmiş vakalar tespit ettik" ifadelerini kullandı.

Hapishanede hayatını kaybeden Vahid Ramazan'a ilişkin yaşananlara değinen Eşref, "Hepatit A hastalığı nedeniyle durumu kötüye giden Ramazan'ın hastaneye kaldırılması konusunda yardım edilmesi için ailesinin HRM'den yardım istediğini, kendilerinin bu konuda uluslararası kuruluşlara başvuru yaptıklarını ancak bir karşılık bulamadıklarını" anlattı.

Eşref, "Hapishaneleri yağmur suyu bastığında yönetim suyu tahliye etmeme konusunda inat etti. Kanalizasyon suyu da karışan yağmur suyu mahkumların dizlerine kadar ulaştı. Suya elektrik verme suretiyle birçok mahkumun ölümle tehdit edildiği yönünde şikayetler aldık" dedi.

HRM geçen Ağustos ayında da Mısır'ın farklı kentlerinde, 79 sivilin öldürüldüğünü belgelemişti.

Mısır'daki 3 Temmuz 2013 askeri darbesinin ardından aralarında siyasiler, öğrenciler, iş adamları, sivil toplum kuruluşu yetkilileri de bulunan binlerce darbe karşıtı tutuklanmıştı

AA

HABERE YORUM KAT