1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Mısır'da Şehit Sayısı 300'ü Geçti (VİDEO)
Mısırda Şehit Sayısı 300ü Geçti (VİDEO)

Mısır'da Şehit Sayısı 300'ü Geçti (VİDEO)

Müslüman Kardeşler Teşkilatı liderlerinden Muhammed Bilteci, darbecilerin müslümanlara katliamlarında 300'den fazla şehit olduğunu bildirdi.

14 Ağustos 2013 Çarşamba 14:52A+A-

Mısır'da darbeciler, ordunun yönetime el koymasının ardından Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarında 40 günü aşkın süredir gösterilerini sürdüren darbe karşıtlarına bu sabah müdahaleye başladı.

Mısır'ın başkenti Kahire'deki Rabiatul Adeviyye Meydanı'nın güneyindeki caddelerden zırhlı araçlar ve iş makineleri ile darbe karşıtlarına müdahale etmeye başlayan güvenlik güçleri göstericilerin üzerine rastgele ateş açtı.

300'den fazla şehid 

Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan) liderlerinden Muhammed Bilteci, darbecilerin darbe karşıtlarına yönelik katliamlarında 300'den fazla kişinin şehit olduğunu belirtti.

Rabiatul Adaviyye Meydanı'ndaki platformda konuşma yapan Bilteci, Mısırlıları Rabiatul Adaviyye ve Nahda meydanlarındaki göstericilere destek amacıyla sokaklara çıkmaya çağırdı. Bilteci, "Rabiatul Adaviyye'deki göstericiler üzerine ateş açılıyor. 300'den fazla kişi şehit oldu" dedi. 

Rabiatul Adeviyye Meydanı sahra hastanesineden şehid sayısının 163, yaralananların da 7 bine yükseldiğini açıklanmıştı.

Gerçek mermiler ve gaz bombalarının kullanıldığı müdahalenin sürmesi nedeniyle ölü ve yaralı sayısı artıyor.

Şehit olanlar arasında 2 çocuk ile bir doktor bulunuyor

Darbe Karşıtı Koalisyon tarafından yapılan açıklamada, saldırıda 2 çocuğun şehit olduğu belirtilirken, Rabiatul Adaviye Meydanında yaralıları tedavi etmeye çalışan bir doktorun da açılan ateş sonucunda şehit olduğu ifade edildi. 

Rabiatul Adaviye Meydanında darbeye karşı gösterilerde yer alan El Ezher ulemasından yaklaşık 30 kişinin de saldırı sırasında şehit olduğu belirtiliyor. 

Meydandaki sahra hastanesindeki doktorlar, şehitlerin kimliklerine ilişkin açıklamanın daha sonra yapılacağını kaydettiler.

Yaralılar meydandan dışarıya çıkartılamıyor

Yoğun şekilde gaz bombalarının atıldığı ve silahların kullanıldığı meydandaki yaralıların dışarıya çıkartılmasına izin verilmediği, meydan hastanelerindeki ekipman ve doktorların yetersiz kaldığı, kan kaybından dolayı çok sayıda sivilin hayatını kaybettiği bildiriliyor.

İçinde keskin nişancıların yer aldığı helikopterlerin meydanların üzerinde alçak uçuş yaptığı, özellikle alandan yayın yapan kameramanları hedef aldığı iddia ediliyor. Şiddetli gaz bombası ve saldırılara rağmen meydanlardan ayrılmayan kalabalıklara katılmak için hareket eden kitlelere de ordu birliklerinin müdahale ettiği kaydediliyor.

Rabiatul Adeviyye Meydanına yakın güvenlik birimlerine ait binaların çatılarından ateş ediliyor.

Dumanlar yükseliyor

Darbe karşıtlarının çadırları zırhlı birlikler tarafından sökülürken, meydandan dumanlar yükseliyor. 

Meydandan yapılan canlı yayınların kesildiği ve jammer marifetiyle göstericilerin iletişim kanallarını kullanmalarının engellendiği belirtildi.

Tıbbi yardıma engel

Mısır'da darbecilerin darbe karşıtlarına müdahalesinde Rabiatul Adeviyye meydanındaki yaralılara tıbbi yardım engelleniyor.

Rabiatul Adeviyye sahra hastanesindeki gönüllü doktorlarından Muhammed Yusuf, seyyar morgun cenaze ile dolduğunu bu nedenle çoğu cenazenin başka odalara taşındığını anlattı.

Yusuf, gönüllü doktorların meydana girmesine güvenlik kuvvetlerinin izin vermediğini, bu nedenle yaralıları sınırlı sayıdaki doktorla tedavi etmek zorunda kaldıklarını aktardı.

Anayollar kapatıldı

Kahire'nin çevre illerle bağlantısı olan tüm ana yollar güvenlik güçlerince kapatıldı. Doğudaki Suveyş Kanalı, İsmailiye, Port Said, İskenderiye ve diğer birçok kentin giriş çıkışları da trafiğe kapatıldı.

Darbe karşıtı protestocuların ana meydanlara ulaşmaması ve protestoculara destek vermemesi için tüm sokaklar ve caddeler, güvenlik güçlerince trafiğe kapatılarak abluka altına alındı. Ordu birlikleri Kahire’yi birbirine bağlayan köprüleri kontrol altına alarak geçişlerin yasaklandığını bildirdi. Yolların kapalı olması nedeni ile ölü ve yaralıların hastanelere ulaştırılmasında ciddi sorunlar yaşandığı kaydedildi.

misir-sehitlerimiz_adeviyye-adaweya-001.jpg

HABERE YORUM KAT

2 Yorum