1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Mısır'da Darbenin Yıldönümünde Tutuklama Dalgası
Mısır'da Darbenin Yıldönümünde Tutuklama Dalgası

Mısır'da Darbenin Yıldönümünde Tutuklama Dalgası

Sisi yönetimi İhvan ile irtibatlı olmakla suçladığı laik, liberal ve solcu siyasilere ve aydınlara karşı da tutuklama kampanyası başlattı.

02 Temmuz 2019 Salı 14:03A+A-

HAKSÖZ-HABER

Avukat Ziad el-Uleimi, 25 Haziran'ın erken saatlerinde Kahire'nin yerleşim bölgesindeki Maadi banliyösünde arabasına doğru yürüyordu. Görgü tanıkları, eski milletvekilinin Sisi cuntasına bağlı Ulusal Güvenlik birimleri tarafından kaçırıldığını söylediler.

Uleimi, hem liberal Sosyal Demokrat Parti hem de 25 Ocak’taki Gençlik Koalisyonu’nun kurucu üyesiydi.

Avukat Ziad el-Uleimi daha önce de gözaltına alınmıştı. İçişleri Bakanlığı, daha önce Uleimi’nin tutuklanmasından kısa bir süre sonra bir video yayınlamış, o ve 7 laik aktivist devleti ve devleti devirmeyi amaçlayan sürgündeki Müslüman Kardeşler liderleriyle ilişki kurmak ve rejime karşı eylem geliştirmekle suçlamıştı. Sisi yapılanmasının muhaliflerini karalamak için dolaşıma soktuğu bu videoda güvenlik güçlerinin şirket ofislerini basıp bilgisayarlara ve paraya el koyma anları gösteriliyor. Ayrıca Al-Monitör’ün aktardığına göre videoda, sürgündeki İhvan liderleri tarafından ülkeye 250 milyon Mısır poundu (yaklaşık 15 milyon dolar) sokulduğu iddia edilmişti. Sisi cuntasına bağlı İçişleri Bakanlığı'nın iddiasına göre, bu fonlar 30 Haziran olaylarının yıldönümünde "devlete karşı finanse edilen faaliyetler" için kullanılacaktı.

Uluslararası Af Örgütü'ne göre , iki gazeteci Hisham Fouad ve Hossam Moa'ans, hükümet muhaliflerini hedef alan en son "keyfi tutuklama dalgası"nda tutuklananlar arasında. Uluslararası Af Örgütü'nün Kuzey Afrika araştırma direktörü Magdalena Mughrabi, tutuklamaları "Mısırlı yetkililerin sistematik zulmü ve kendilerini eleştiren herkesi acımasızca sindirmesi” olarak nitelendirdi.

İngiltere merkezli Sosyalist İşçi Partisi yaptığı açıklamada Fouad’ın Mısır'ın Devrimci Sosyalist hareketinin bir üyesi olduğu belirtilerek serbest bırakılması çağırısında bulunuldu. Sisi cuntası, 2015 yılında Müslüman Kardeşler hareketini “terör örgütü” ilan edip üyelerinin mal varlıklarını dondurma kararı alınca Hisham Fouad da bundan etkilenmiş, mal varlığına el konulmuştu. Ekim 2016'da Fouad’ın İhvan üyesi olmadığının anlaşılması üzerine mahkeme Fouad'ın mal varlığının dondurulması kararını bozmuştu.

Hossam Moa'ans ise Eylül 2014'te, Sisi'yi iktidara getiren 2014 cumhurbaşkanlığı seçimine itiraz eden tek aday olan sosyalist siyasetçi Hamdeen Sabbahi'ye yakın gençlerin hâkim olduğu Halk Partisi'nin sözcüsü. El-Monitör’ün aktardığına göre, Moa'ans, Sabbahi'nin 2014 seçim kampanyasını da yöneten kişiydi ve bu yüzden ta o günden Sisi’ye bağlı emniyet ve istihbarat birimlerince kara listeye alınmıştı.

25 Haziran'da tutuklananlar arasında ayrıca ekonomist ve profesör Omar el-Shenety, işçi hakları aktivistlerinden Hassan el-Barbary ve Ahmed Tamam, Usame el-Aqabawy ve Mostafa Abdel Moez de bulunuyor. Usame el-Aqabawy ve Mostafa Abdel Moez’in İhvan’ın siyasi teşkilatı HAP üyesi oldukları belirtiliyor.

Baskın esnasında Usame el-Aqabawy’i evde bulmayan Sisi polisinin, bunun üzerine 19 yaşındaki kızı Moawa’yı gözaltına aldığı belirtildi. Bunun üzerine Usame el-Aqabawy’nin teslim olduğu ancak kızının hala serbest bırakılmadığı kaydedildi.

Medya, Ahmed Tantawy'nin yardımcısının da tutuklandığını bildirdi. Tantawy, Sisi’nin saltanatını uzatan göstermelik referandum ve tartışmalı anayasa değişiklikleri de dahil olmak üzere, hükümet politikalarının çoğunu eleştiriyordu. 

Sisi cuntasının bu tutuklamaları liberal ve Sol çevreleri şoke etti. Yapılan açıklamalarda hedef alınan birçok aktivistin Müslüman Kardeşler hareketi ve onun ülkeye soktuğu iddia edilen fonlarla alakalarının olmadığına dikkat çekildi.

HABERE YORUM KAT