1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Mısır'da Cumhurbaşkanlığı Seçimi Durduruldu
Mısırda Cumhurbaşkanlığı Seçimi Durduruldu

Mısır'da Cumhurbaşkanlığı Seçimi Durduruldu

Mısır'da cumhurbaşkanlığı seçim süreci idari mahkeme tarafından durduruldu.

10 Mayıs 2012 Perşembe 10:15A+A-

Durdurulma kararına gerekçe olarak eski Başbakan Ahmed Şefik'in itirazının yüksek mahkeme tarafından kabulü olduğu ifade edildi.

Timeturk’te yer alan habere göre Mısır’da 23 Mayısta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde son derece önemli gelişmeler yaşanıyor.  Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yarışacak adayların listesi açıklanmış buna göre  eski başbakan Ahmet Şefik, Arap Birliği eski genel sekreteri Amr Musa ve Müslüman Kardeşler'in adayı Muhammed Mursi seçimlere girmeye hak kazanan adaylar arasında yerini almıştı. Mübarek döneminin başbakanı Ahmet Şefik'in listede yer alması ülkede tartışmaları söndürmemişken şimdi de İdari Mahkeme'nin aldığı karar Mısır'da yeni olayların fitilini ateşleyecek gibi.

İdari Mahkemenin verdiği kararda seçim süreci mahkeme tarafından durduruldu. Mısır'da Benha kentindeki idari mahkeme bir avukatın başvurusu üzerine seçim sürecinin durdurulmasına karar verdi. Kararın alınmasında Yüksek Seçim Kurulu'nun eski rejimin adamlarının seçimlere katılmasını yasaklayan kanunu Anayasa Mahkemesi'ne göndermesine karşı çıkıyor idari mahkeme ve "Seçim Kurulu'nun böyle bir yetkisi yok" diyor. Eski başbakanlardan Ahmed Şefik'in adaylığı tehlikeye girdi. Çünkü Yüksek Seçim Kurulu Ahmed Şefik'in itirazını kabul edip sözkonusu kanunu AYM'ye göndermiş ve Şefik'i yeniden adaylar arasına döndürmüştü. İdari mahkeme "YSK'nın böyle bir yetkisi yok, kanuna müdahale edemez" diyor.

Öte yandan İhvan'ın desteklediği Hürriyet ve Adalet Partisi Başkanı Mursi de yaptığı ilk açıklamada "İdari mahkemenin bu kararı, kesin sonuç değildir.” dedi. Gözler  Yüksek mahkemeye  yapılacak itirazlardan sonra verilecek karara çevrildi. Ancak Mısır  Seçim Kurulu, seçimlerin zamanında yapılabilmesi için çalışmalarını sürdürdüğünü açıkladı.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum