1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Mısır'a Darbe Sonrası Dolar Yağdı!
Mısır'a Darbe Sonrası Dolar Yağdı!

Mısır'a Darbe Sonrası Dolar Yağdı!

Mısır'da darbe sonrası yönetime gelen Sisi ile ticari ilişkilere hız veren Batılı ülke ve şirketler, Mısır'la yaklaşık 138 milyar doları bulan anlaşma imzaladı.

06 Haziran 2015 Cumartesi 14:12A+A-

Mısır’ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin Temmuz 2013'te darbeyle görevinden uzaklaştırılmasının ardından, "darbeye tepki" için gözlerin çevrildiği Batı ülkelerinden, beklenen tepkiler gelmezken, Mısır'a ekonomik anlamda destek yağdı.

Yaklaşık 138 milyar doları bulan anlaşmalara imza konulurken, bu anlaşmaların 12,5 milyar doları Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt ve Amman'ın içinde bulunduğu Körfez bölgesindeki ülkelerle yapıldı.

İngiltere, Mısır'a yatırım tutarını, 2014'te bir önceki yıla göre yüzde 30 artırırken, Dışişleri Bakanı Philip Hammond ile BP, BG, Vodafone ve WHSmith gibi şirketlerin üst düzey yöneticilerinden oluşan heyet, bu yılın Mart ayında Mısır'da ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirmeye yönelik temaslarda bulundu. Mısır'ın petrol üretiminin yüzde 15'ini ve doğalgaz üretiminin ise yaklaşık yüzde 30'unu gerçekleştiren, darbe sonrası bu ülkeye en çok yatırım kararı alan şirketlerin başında gelen İngiliz petrol şirketi BP, Sisi'nin yönetime gelmesinin ardından 12 milyar dolar değerinde enerji anlaşması imzaladı.

Sisi'nin ekonomik reform ajandasına destek sözü 

Alman Siemens de bu hafta imzalanan anlaşma doğrultusunda yatırım yapacak büyük şirketlerden birisi oldu. Anlaşmaya göre, Siemens, Mısır'da 12 rüzgar parkı (600 rüzgar gülü) ve 3 gaz santrali kuracak. 8,9 milyar dolarlık anlaşma kapsamındaki projeler, Mısır'a 16,4 gigavat elektrik kapasitesi kazandıracak.

BP ve Siemens'ten sonra Mısır'a büyük çaplı yatırım yapan bir diğer şirket ise İtalyan enerji şirketi Eni oldu. Geçen Mart ayında 5 milyar dolarlık yatırım yapacağını açıklayan Eni, anlaşmayla 4 yılda Mısır'da 200 milyon varil petrol ve 33 milyar metreküp doğalgaz üretmeyi planlıyor.

Amerikan şirket General Electric de Mart ayı içerisinde Mısır'a 2,6 gigavatlık elektrik kapasitesi sağlayacağını duyurmuştu. Amerikalı şirket, birkaç yıl içerisinde 6000 megavatlık daha kapasite ekleme yapmayı planlıyor.

ABD Başkanı Barack Obama, Mart'ta Mısır'a yılda 1,3 milyar dolarlık silah yardımı yapacaklarını duyurmuştu. Amerikan hükümeti de, daha önce de Sisi'nin ekonomik reform ajandasına destek sözü vermişti. 

(AA)

misira-darbe-sonrasi-dolar-yagdi.jpg

HABERE YORUM KAT