1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Mısır Mahkemesi'nden Hamas'a Yasak
Mısır Mahkemesi'nden Hamas'a Yasak

Mısır Mahkemesi'nden Hamas'a Yasak

Mısır'da bir mahkeme, Hamas Hareketi'nin ülkedeki faaliyetlerinin yasaklanmasına ve Kahire'deki merkezlerinin kapatılmasına karar verdi.

04 Mart 2014 Salı 11:19A+A-

Mahkeme kararında Hamas'ın Mısır'da bulunan tüm ofislerinin kapatılmasına ve mal varlıklarına el koyulmasına hükmedildi.

Kararın ardından Hamas'tan yapılan açıklamada ise mahkeme kararı kınanarak, söz konusu kararın 'İsrail işgaline hizmet edeceği' ve Filistin davasını hedef aldığı belirtildi.

Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, kararın Mısır’ın imajına ve Filistin meselesindeki rolüne zarar verdiğini ifade etti.

Hamas'ın Siyasi Büro Üyesi İzzet Reşak da 'siyasi' olarak nitelediği karara sert tepki göstererek, söz konusu adımın Filistin halkının onurlu direnişine zarar vermeyi hedeflediğini açıkladı.

Al Jazeera'nin Gazze muhabiri Vail Dahduh, mahkeme kararının Filistin'de Fetih ve Hamas grupları arasında Mısır'ın arabuluculuk yaptığı görüşmeleri olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Dahduh ayrıca, Mısır'ın Gazze sınırındaki sık sık açılıp kapanan Refah sınır kapısındaki durumun daha da kötüleşebileceğini vurguladı.

Hamas'tan daha önce davayla ilgili yapılan açıklamada da, "Bu, daha önce benzeri görülmemiş, tüm milli değerlere aykırı bir davadır. Mısır'dan beklenen tutum, Filistin direnişini yargılaması değil ona sahip çıkmasıdır" ifadeleri kullanılmıştı.

DOSYA: MISIR'DA DARBE DÖNEMİ

'Terör örgütü' davası

Ülkede Hamas'a, Müslüman Kardeşler grubuyla güçlü ilişkiler içinde olduğu gerekçesiyle ve 'terör örgütü' ilan edilmesi amacıyla dava açılmıştı.

Davayı açan avukat Semir Sabri, Hamas'ın Filistin'de İslamcı bir direniş hareketi olarak ortaya çıktığını ancak daha sonra hareketin 'terör örgütüne' dönüştüğünü iddia etmişti.

Mısırlı yetkililer Hamas'ı, Sina Yarımadası'nda güvenlik güçlerine düzenlenen saldırılarla da bağlantııl olmakla suçluyordu.

Mısır’ın darbeyle devrilen eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi de, ‘casusluk’ davası kapsamında Hamas ile işbirliği yaparak şiddet eylemlerinde bulunduğu iddiasıyla yargılanıyor.

Ülkede Müslüman Kardeşler'in geçtiğimiz yıl Aralık ayında 'terör örgütü' ilan edilmesinin ardından şiddet olaylarında büyük artış yaşanıyor.

El Jazeera

Etiketler : , , , ,

HABERE YORUM KAT