1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Mısır diktatörü Tunus’ta dikta rejimine desteğini yineledi
Mısır diktatörü Tunus’ta dikta rejimine desteğini yineledi

Mısır diktatörü Tunus’ta dikta rejimine desteğini yineledi

Sisi, ülkede kaos olduğu iddiasıyla Tunus parlamentosunu kapatıp yönetimi tekeline alan Kays Said’le görüşmesinde alınan tedbirlerin Tunus’un istikrarını sağlayacağını söyledi.

13 Ekim 2021 Çarşamba 11:54A+A-

HAKSÖZ-HABER

Tunus’ta 25 Temmuz’da ‘anayasal darbe’ olarak adlandırılan bir müdahale ile yönetime el koyan Kays Said ile geçtiğimiz günlerde bir telefon görüşmesi yapan Mısır diktatörü Abdufettah Sisi Tunuslu mevkidaşına açık desteğini iletti.

6 Ekim’de gerçekleştirildiği bildirilen telefon görüşmesinde Sisi’nin Said’e aldığı tedbirlerin Tunus’ta istikrarı sağlayacağını ifade ederken Mısır’ın Tunus’a ihtiyaç duyduğu her alanda destek vermeye hazır olduğunu da ilettiği açıklandı. Sisi darbeden 8 gün sonra Dışişleri Bakanı Semih Şükrü’yü Tunus’da göndererek Kays Said rejiminin yanında olduğunu iletmişti.

Kays Said’in kabinenin görevine son verdiğini ve parlamentoyu geçici olarak kapattığını açıklayarak başlattığı darbe süreci adım adım ilerliyor. Said her gün aldığı yeni kararlarla Tunus’ta tüm yetkileri elinde toplarken ülkeyi önceki süreçte olduğu gibi tam bir dikta düzenine götürüyor. Öncelikle en-Nahda’yı hedef alan yasaklama ve engellemeler ise aşamalı bir biçimde her türlü siyasi muhalefeti kapsayacak şekilde genişliyor.

Bu noktada sadece Mısır’da değil, Sudan’dan Libya’ya kadar tüm bölgede İhvan’a karşı savaş yürüten Sisi’nin Kays Said’e verdiği destek önem arzetmekte. Kays Said’in yönetime el koyduğu 25 Temmuz tarihinden üç ay önce Mısır’a yaptığı ziyaretin en-Nahda’ya karşı savaş politikasının zeminini hazırladığı da iddia edilmekte.

 

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT