1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Mısır Basını Mahkemeye Sisi Gözüyle Baktı
Mısır Basını Mahkemeye Sisi Gözüyle Baktı

Mısır Basını Mahkemeye Sisi Gözüyle Baktı

Mısır yazılı basınında bugün ilk sayfalar Mursi'nin yargılanmasına ayrıldı.

05 Kasım 2013 Salı 20:42A+A-

Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin yargılandığı dün, ülke basınında büyük yankı uyandırdı. Gazetelerin ilk sayfalarının tamamı mahkeme salonundan fotoğraflar ve haberlere ayrıldı. 

Gazetelerin siyasi ve ideolojik duruşlarına göre verdiği manşetler, değerlendirmeler ve bakış açıları değişse de ortak gündemleri Mursi'nin yargılanması idi.

Gazetelerin büyük bir kısmı, Mursi'nin yargılanmasını darbecilerin gözüyle değerlendirdiğini ortaya koydu.

Mısral Yevm ve Yevm Sabi gazeteleri sürmanşette "İhvan ve Mursi sinir krizleri geçiriyor" ifadeleriyle çıktı. Gazeteler, İhvan ve Mursi'nin psikolojik hallerini tahlil etme iddiasıyla makalelere yer verdi.

Mursi yönetimine muhalefetiyle bilinen Vatan Gazetesi, "Hapisten geldi ve hapse dönüyor" başlığıyla okuyuculara 25 Ocak devrimi öncesi Mursi'nin tutukluluk günlerini hatırlattı. 

Ülkenin yarı resmi gazetesi el-Ahram ise Mursi'nin tutuklanmamış olduğunun bir sembolü olarak kullandığı beyaz elbise giymemeyi "Mursi Burc el-Arap hapishanesinde beyaz elbiseleriyle" manşetiyle aktardı.

Mısral Yevm olaya ilişkin, duruşmaya getirildiğinde "Vallahi sizlere göstereceğim dedi ama sonra hapiste beyaz elbiseleri giydi" şeklinde ifade ediyor.

Tahrir Gazetesi küçük başlığında psikologlara dayandırdığı analizde, "Mursi zihinsel bozukluğa sahip akıl hastasına dönüşebilir" ifadeleriyle mahkeme safhası yerine, yoruma dayalı haber vermeyi tercih etti. 

Mursi'nin duruşma sırasında meşruiyetinin ifadesi olarak "Ben Cumhurbaşkanıyım" sözlerini bir kaç kez tekrarlamasına dikkati çeken gazetelerden bazıları, Mursi'nin bu ifadeyi 21 kez söylediğini yazdı.

Hürriyet ve Adalet Partisi'nin aynı adı taşıyan gazetesi "Saçma sapan Mahkeme 8 Ocak'a ertelendi. Mursi Burc el-Arap hapishanesine nakledildi" sürmanşetiyle çıktı. Gazete alt başlıklarda Mursi için, "Cumhurbaşkanı" ifadesini kullanarak "Darbeye meydan okudu" ve "Ülkenin meşru başkanı benim" vurgusu yaptı" ifadelerine yer verdi.

Mekki: Mursi'nin yargılanmasının siyasi olduğu açık

Öte yandan Mısır'ın eski Adalet Bakanı Ahmed Mekki, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mursi'nin "Cumhurbaşkanlığı sarayı önünde göstericilerin öldürülmesi" davasından yargılanmasını, darbecilerle, karşıtları arasındaki mücadeleden kaynaklandığını dile getirdi.

"Mursi'nin yargılanmasının siyasi olduğu açıktır" diyen Mekki, suçlanmasına konu edilen gösteride ölen 11 kişiden 8'inin "Mursi taraftarı" olarak nitelendirilen kesimden olduğunu ifade etti.

AA

HABERE YORUM KAT