1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Mevzu Araplar olunca solcusu, liberali bile ırkçı kesiliyor
Mevzu Araplar olunca solcusu, liberali bile ırkçı kesiliyor

Mevzu Araplar olunca solcusu, liberali bile ırkçı kesiliyor

T24 sitesi gibi bir yayın organının dahi sokağa yansıyan en marjinal çıkışları bile ‘vatandaş tepkisi’ şeklinde sunması ırkçılığın faşizan unsurlarla sınırlı olmadığını göstermiyor mu?

20 Temmuz 2022 Çarşamba 11:15A+A-

HAKSÖZ HABER

Trabzon’un Ortahisar ilçesinde AK Partili ilçe başkanı ve partililer beldelerine gelen Arap turistlere ‘hoş geldiniz’ demek için bir etkinlik yapmışlar. Muhtemelen ülkeyi ziyaret eden misafirlerin kabartılan ırkçı düşmanlık atmosferinden olumsuz etkilenmemeleri için gerçekleştirilen bu etkinlikte Arap turistlere gül verilmiş. Sonuçta misafiri hoş karşılamak insani bir erdemdir, bu yüzden AK Parti Ortahisar teşkilatını tebrik ederiz.

İlginç olan ise bu etkinliğin T24 sitesinde haberleştirilme biçimi. “Arap turistlere gül dağıtan AKP'li ilçe başkanına tepki: "Şehrimizde mülteci biziz” başlığıyla verilen ‘haber’de uzun uzadıya bir kişinin turistlere gül dağıtan AK Partililere yönelik sözleri aktarılmış. Sözcü gazetesinden iktibas edilen ‘haber’de şunlar kaydediliyor:


Trabzon’da Arap turistlere gül dağıtan AKP Ortahisar İlçe Başkanı Selaattin Çebi’ye Trabzonlu bir vatandaş, “Şehrimizde mülteci biziz" sözleriyle tepki gösterdi.

Trabzon Meydan Parkı'nda Arap turistlere gül dağıtan AKP Ortahisar İlçe Başkanı Selaattin Çebi, Trabzonlu bir vatandaşın tepkisiyle karşılaştı. Parti yönetimiyle birlikte Arap turistlere gül dağıtan Selaattin Çebi'ye vatandaş, “Şehrimizde mülteci biziz” diyerek tepki gösterdi. Çebi, vatandaşa “Şehrin asıl sahibi sizlersiniz” şeklinde yanıt verdi.

Tepkisini sürdüren vatandaş, “Hayır sahibi olmadık artık, ben 64 yaşındayım…” dedi. “Şehrin asıl sahibi sizlersiniz” cevabını yineleyerek vatandaşın yanından ayrılmak isteyen Çebi'ye vatadaş “Değiliz, değiliz” diyerek seslendi.


Sözcü'nün haberine göre bu diyaloğun ardından Arap turistlere gül vermeye devam eden Çebi, Arap turistlerle ilgili eleştirileri algı operasyonu olarak değerlendirdi.


Çebi, “Şehrimizde görmekten büyük memnuniyet duyuyoruz. Tabi turizm Türkiye için büyük bir nimet, turistleri bizim için velinimet. Bölgemizin ekonomisine, istihdamına büyük katkıları var. 2022 yılında turizmden yaklaşık 35-40 milyar dolar gelir bekliyoruz. Zaman zaman sosyal medyada ve basın organlarında algı operasyonları yapıldığını görmekteyiz” dedi.”


İnsani erdemleri bir kenara bırakalım, dünyanın her ülkesinde turistler bir gelir kapısı olarak görülür ve devletlerce önemsenir. Nitekim korona hadisesinde yaklaşık bir buçuk yıl Arap dünyasından turist gelmeyince başta Trabzon olmak üzere Karadeniz bölgesinde halkın maddi planda ne kadar olumsuz etkilendiği bilinmekte.

Buna rağmen akıllı mıdır hasta mıdır bilinmeyen, kim bilir belki de amacı provokatörlük olan veya tamamen ferdi rahatsızlığını ifade eden birinin hiçbir anlam ifade etmeyen sözlerini haber yapmak neyin nesidir?

Sözcü’nün ne yapmaya çalıştığını tahmin etmek zor değil ama ya insan hakları hususunda hassasiyet sahibi görünen T24 gibi bir yayın organının bu saçmalığı manşetine taşıması ne anlama geliyor? Acaba laik kesimde, ister ulusalcı ister liberal, solcu, sağcı fark etmeksizin Araplar söz konusu olunca ırkçılığı beslemek gerektiği hususunda bir mutabakat mı var?

 

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

2 Yorum