1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. Meram’da katledilen Dedeoğlu ailesinin akrabası, katliam sürecini anlattı
Meram’da katledilen Dedeoğlu ailesinin akrabası, katliam sürecini anlattı

Meram’da katledilen Dedeoğlu ailesinin akrabası, katliam sürecini anlattı

Konya’da katledilen Dedeoğlu ailesinin amcasının oğlu İsmet İnik, yaşananları anlattı. İnik’in katliamın arka planına ilişkin anlatımları "yoktur" denilen ırkçı saiklerin de tekrar düşünülmesini gerektiriyor.

31 Temmuz 2021 Cumartesi 16:35A+A-

Konya’da aynı aileden yedi kişinin öldürüldüğü katliamla ilgili 10 kişi gözaltına alındı, fail ise aranıyor. Eve iki ay önceki saldırıdan sonra kamera yerleştirildiği için olayın görüntüleri emniyetin elinde. Öldürülen Dedeoğlu ailesinin amcasının oğlu İsmet İnik, yaşananları anlattı: “Olayın içini biz çok iyi biliyoruz. Husumet 11 yıl önce şöyle başlıyor: Komşuları 2 tane Vanlı arkadaşı yanına yevmiyeci olarak tutmuş. O Vanlı arkadaşlara küfür etmiş. Kürt-Türk davası yapmış. Oradan araları açılmış. Daha sonra çalışan bir motor ve bahçeye atılan torpilden sonra 45-50 kişi saldırıyor. 15 gün önce gelip ’Biz ülkücüyüz, seni bu mahalleden göndereceğiz’’ diyor. Öyle diyor, kayıtlarda her şeyde var.”

Öldürülen Dededoğlu ailesinin amcasının oğlu olan İsmet İnik’le Kanal 42’den Mücahit Enes Turbil’in yaptığı röportaj şöyle:

Amca çocuğuyuz. Hepimiz aynı köylüyüz. Sadece Yaşar abi 14-15 sene önce soy ismini değiştirdi. Dedeoğlu yaptı. Kendisi 99’dan beri bu mahalledeydi. 11-12 sene önce bu evi yaptı, buraya yerleşti. Ben dün akşam haberlerde Sayın Süleyman Soylu ve birkaç kişinin konuşmalarını dinledim. Onlar da haklı, olayın büyümemesi için başka taraflara çevirdiler. Ama olayın içini biz çok iyi biliyoruz. Bunların geleceğini bildiğimiz için bayramdan sonra kamerayı taktırdık. Biz çok mücadele ettik gel bu mahalleden gidelim diye. Sürüde ayrılanı kurt kapar, buradan gidelim dedik. Yok kimse bana karışmaz, yetmiş yaşında adamım, kimsenin etlisine sütlüsüne karışmıyorum, ahırımda malıma bakıyorum işime bakıyorum, tarlamı ekiyorum dedi.

Olayın başlangıcında 11 senelik bir husumet mevzusu var ama onlar kendi evinde, Yaşar amca kendi evinde kimsenin etlisine sütlüsüne karışmazdı. Sadece Ramazan’ın sabah bayram olan günü 25-50 kişilik bir grup akşam 11 gibi saldırdı. Çoluk çocuk ayırt etmeden hepsini dövüyorlar, hepsi hastanedeydi, yoğun bakımda olanlar vardı. Abdurrahman Karabulut avukat, herkes çok mücadele etti, bu insanları salmayın diye. Yedi kişi aldılar, onları da iki gün üç gün arayla saldılar.

Birkaç kişi araya girdi barış olsun diye, barış olacaktı. Dün gelen arkadaş tek başına gelmiş, artık arkada kimler varsa. Kapının önünde önce Serpil ve oğlanı vuruyor. Yaşar Amca merdivenin üzerinde oturuyormuş, onu vuruyor. Ahırın önünde 2 kız, tek kişi yani. Ahırın önünde iki kız hayvanlara bakıyormuş, sağım yapıyormuş. onları… Anneyle birini de evde otururken vuruyor.

Görüntülerde el sıkışma gibi bir şey var mı?

El sıkışıyor, ondan sonra kız buna saldırıyor, dönüp arabadan alıp silahı sıkıyor. Milleti öldürdükten sonra arabasından bidonla benzini alıyor içeriye döküyor. Ateşe verip çıkıyor.

Yani planlı mı?

Planlı. Planlı olmasa… Evleri boşaltmışlar. Onlar da evlerine kamera koymuşlar. Hepsinin evleri boş. Başka mantığın aldığı bir şey yok.

Olayla ilgili daha önce aranızda bir kedi mevzusu olmuş deniyor.

Kedi medi yok. Eski mesele de şu. 11 sene önce bu arkadaş patos vuruyormuş. (P.s.: Arpa ve buğdayın saman ve arpasını ayıran, traktörün arkasına bağlanan araç). Yaşar amca da komşu olarak buna yardım ediyormuş. Bu arkadaş, 2 tane Vanlı arkadaşı yanına yevmiyeci olarak tutmuş. O Vanlı arkadaşlara küfür etmiş. Kürt-Türk davası yapmış yani bu şekil. Oğlum ben de Kürdüm bu bana dokunuyor niye küfür ediyorsun diyor. Kavga yok, vicdan olarak mesafe koyuyorlar kimse kimseye selam vermiyor. Sadece bir çocuğun buradan motoru çalması ve bayramın arife günü bahçeye torpil atılması olayı fişekliyor. Yaşar amca burada kızıyor ama bunların geleceğinden haberi yok. 45-50 kişi geliyor bunları dövüyorlar.

Peki “biz ülkücüyüz sizi burada yaşatmayacağız” gibi ifadeler kullanıyorlar mı?

15 gün önce, o aile var ya, zaten ülkücü mü ne başkanıymış. Yaşatmayacağız demiyor, doğruyu konuşmak lazım. “Biz ülkücüyüz, seni bu mahalleden göndereceğiz’’ diyor. Öyle diyor, kayıtlarda her şeyde var.

Bu son olay yaşanmadan önce yeni bir gelişme olmuş muydu?

Ramazan Bayramından beri tartışma yoktu. Kurban Bayramının 2., 3. günü geldik, ilk günü hayvancılıkla uğraşıyoruz. Yaşar Amca “Kapandı gitti’’ dedi. Oğlunun biri de dün İngiltere’ye gitti. O burada olsa onu da öldüreceklerdi.

Kimi tefeciler geldi vurdu, kimi Vanlılar geldi vurdu diyor. Vanlılar niye vursun? Olayı saptırıyorlar. Haberlere baktım ben de üzüldüm. Kan davası yok. İki aile barışmak üzereydi. İnsanlar araya girmişti. Cezaevinden çıkanlar artık içki mi içti hap mı aldı artık nasıl bir duygu vardıysa gelip olayı yapmış.

 

Kaynak: Serbestiyet

HABERE YORUM KAT

12 Yorum