1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. KEŞMİR

  4. Mehbuba Mufti Keşmir'in İlk Kadın Başbakanı Oldu
Mehbuba Mufti Keşmir'in İlk Kadın Başbakanı Oldu

Mehbuba Mufti Keşmir'in İlk Kadın Başbakanı Oldu

Hindistan'ın kuzeyindeki Cammu Keşmir'de Mehbuba Mufti, başbakanlık yemini etti.

04 Nisan 2016 Pazartesi 17:15A+A-

Halkın Demokratik Partisi (PDP) lideri Mufti, eyalet meclisi Raj Bhawan'da yapılan yemin töreniyle eyaletin ilk kadın başbakanı oldu.

Eyalet yönetimi, PDP'nin kurucusu ve Mehbuba Mufti'nin babası Mufti Muhammed Seyyid'in ocak ayında vefatından sonra boş kalmıştı.

PDP yetkilileri, koalisyon ortakları Bharatiya Janata Partisi (BJP) ile görüşmelerini sürdürmüş, Mufti ise BJP'nin koalisyon şartlarını yerine getirene kadar eyalet başbakanlığını kabul etmeyeceğini açıklamıştı.

PDP, 2014'te yapılan seçimlerde BJP ile bazı şartlar altında koalisyon hükümeti kurmayı kabul etmişti. Buna rağmen her iki parti, hükümet meseleleri hakkında karşı görüşleri benimsemişti. PDP'nin Cammu Keşmir için kendi yasalarının olacağı özel bir anayasayı desteklemesine rağmen BJP buna karşı çıkmıştı.

İngiltere'den 1947 yılında bağımsızlıklarını kazanan Hindistan ve Pakistan, Keşmir nedeniyle 1948, 1965 ve 1971'de 3 kez savaştı. Hindistan, Pakistan'ı, çeşitli grupları Cammu Keşmir eyaletinde saldırılar düzenlemeleri için silahlandırmakla suçluyor. Cammu Keşmir'deki şiddet olaylarında 70 binden fazla kişinin yaşamını yitirdiği düşünülüyor.

Hindistan, Müslümanların çoğunlukta olduğu Cammu Keşmir'de yarım milyon asker bulunduruyor.

AA

HABERE YORUM KAT