1. YAZARLAR

  2. SELAHADDİN E. ÇAKIRGİL

  3. Malatya’dan yükselen ve işitilmesi gereken gönül yangıları..
SELAHADDİN E. ÇAKIRGİL

SELAHADDİN E. ÇAKIRGİL

Yazarın Tüm Yazıları >

Malatya’dan yükselen ve işitilmesi gereken gönül yangıları..

16 Mayıs 2022 Pazartesi 17:57A+A-

Malatya’daki  3 günlük gezim sırasında duyduklarımın, dinlediklerimin, gördüklerimin doğru olduğuna inandıklarımdan bir kısmını burada okuyucuyla paylaşmak istiyorum. Bütün doğruları tesbit etmek veya yazmak iddiasında değilim ama, yazdıklarım, doğru olduğuna kanaat getirdiklerimdir.

*

Önce şu noktayı belirteyim ki, dünkü yazıda da belirtmeye çalıştığım üzere Malatya BŞ Belediyesi, şehrin merkezinden bir hayli uzakta olsa da, Orduzu mıntıkasında güzel bir Fuar Merkezi ve alanı oluşturmuş..

14-15 Mayıs günleri Cumartesi ve Pazar’a rastladığından, -hele de dün, sabahtan akşama kadar- çok şiddetli yağmura rağmen, oldukça yoğun bir halk ilgisi vardı.

-Ama, hemen her Kitab Fuarı’nda yaşanan bir sahne var ki, onun da üzerine bir nebze de olsa durmak gerekiyor.. İsimleri kamuoyunda pek duyulmayan ve amma sosyal medya mecralarında belirli genç kesimleri arası irtibatlarla desteklendiği anlaşılan bazı ‘yazar’larının kitaplarının imzalatılması konusunda, çoğu  20 yaş altında yüzlerce- binlerce  gencin oluşturdukları ve saatlerce süren ‘imzalatma’ kuyruklarının  sosyo-politik sebeblerinin dikkatlice tahlil edilmesi gerekiyor herhalde.. Çünkü, bu binlerce gencin bazılarının kitablarına baktım.. O binlerce arkadaşlarının mesajlarındaki bazı cümlelere de yer verildiği ve o gençlerin de bundan tatmin olup, o kitapları ‘ortaklaşa yazdığımız  bizim kitabımız’ diye sahiplenip, satın aldıkları anlaşılıyordu.

Bu ve benzeri durumların sosyo-psikolojinin anlaşılmasının gerekliliği ve sadece ‘Z nesli’ denilip geçilmemesi gereken bir konu olduğunu hatırlamakta fayda olsa gerek..

*

Fuar dışında ise, evvelki gün Birlik Vakfı’nda, merhûm Sezaî Karakoç ve merhûm Muhammed İqbâl’in tefekkür ve san’atları ve de san’at anlayışları üzerinde yapılan iki saati aşkın sohbetten ayrı olarak, dün de şehrin merkezindeki Boğaziçi Vakfı’nda, ekseriyetini eğitimcilerin oluşturduğu belirten seçkin bir gruba hitaben yapılan konuşmadan sonra, şiddetli yağmur altında  son anda Havaalanı’na yetişilerek Malatya gezisi noktalanmış oldu.

Bu vesileyle şahsen, yüzlerce âşina dostlarla veya gıyaben isimlerini duyduğum ve çevrelerinde İslâmî kimlik ve faaliyetleriyle tanınan kardeşlerle sohbet etmek imkânı buldum.

Bu arada 14 Mayıs akşamı, 10-15 kadar bir grubun saatlerce süren bir sohbet toplantısında, İslâmî  kimliklerini vicâhen veya gıyaben tanıdığım kardeşlerle, sadece Malatya’yı değil , bir İslam Milleti’nin çeşitli konulardaki meseleleri etrafında konuşmaları dinlemek fırsatı oldu.

Bu arada, câmi cemaatlerinden bazılarıyla da sohbet ettikçe, nice şikayetlerin yükseldiği de  görülüyordu.

En başta da, ülkenin pek çok yerinde olduğu gibi,  Malatya’da da çok yaygın olan tarihî İslâm Vakıfları’na aid  alanların ve mekânların 1930’lu yıllardaki yağmalanmalarının tamamen giderilememiş olması geliyor. Bazılarının 1923 sonrası dönemde satılan ve yağmalanan bu mekânlardan bazılarının ‘meyhane’  bile yapıldığı anlatıldı.

Kezâ, 1930’lu yıllarda, -sanki ortalıkta taş yokmuş gibi-  bazı müslüman mezarlıklarının taşlarının bile sökülüp, köprü  yapımlarında kullanıldığı anlatıldı ki, dehşetle irkilmemek memkün değil.. Başka dinlerin mensublarına aid mezarlıların da bu saygısızlıktan nasibini aldıkları anlaşılıyor..

*

Bu arada, bazılarının bir öğüncünü de belirtmekte fayda var..

Ülkede, hemen her yerde heykeli- büstü bulunan bir isme aid bir heykelin olmadığı tek il’în Malatya olduğunu da ekliyelim..  Çünkü, Malatya Vilâyet binasının önündeki büyük meydanın ortasında kocaman bir heykel var, İsmet Paşa’ya aid..  

Bu heykele  300  metre kadar uzakta bir  mesafede, Sultan Hamîd’in yaptırdığı ve geçmişte Hamidiye adı verilen câmi var ki, adı yine 1930’larda Yeni Câmi diye değiştirilmiş..

*

Bu arada hem Hükûmet ve hem de Belediye için eleştirileri de gönül ehli olan kimselerden de dinleyebiliyorsunuz. ‘Eski havamız yok..’ diyor bazıları.. Gerekçeleri kabul edilse bile, kitlelerin önce ceplerine baktıkları, aslî etken..

Bu arada, bazı belediye başkanları hakkında,  ‘Herbirisi ‘derebey..’ havasına büründü..’ diye ağır eleştiriler var..

Kezâ, dar gelirli insanların hayatlarını sürdürebilmelerinin zorluğu konuşulurken, muhalefet partilerince ileri sürülen ve  5-6 ayrı yerden maaş aldığı öne sürülen kimselerin var olduğuna dair iddiaların hemen gerçek imiş gibi hatırlatılması da ayrı bir konu..  ‘C. Başkanlığı İletişim Başkanlığı’nın hele de bu gibi iddialar karşısında toplumu sık sık bilgilendirmesi gerekiyor.  

Bazı okuyucular, gönül sancılarını dile getirirken, zaman zaman yazılarımda başlık olarak kullandığım ‘Bir dokun , bin Âhh..’ dinle kâse-i fağfûrdan..’ mısraını hatırlatarak bir çok eleştiriler dile getiriyorlar. Dinlediğim eleştirilerin çoğunun çok haklı olduğunu düşünüyorum.

*

Bu arada bir konuyu, Malatya BS. Belediye Başkanı Selahattin Gürkan hakkındaki eleştirilerin asıl konusuna da değinmek gerekiyor..

Malatya Beld. Başkanı, Malatya halkının en hâlis kesimini teşkil ettiğini düşündüğüm câmi cemaatlerinin hassasiyetlerine pek kulak asmıyormuş  gibi bir havada icraat yaptığı iddiaları, üzerinde durulmayı gerektirebilir. 15 sene öncelerde  Battal Gazi ilçesinde Belediye Başkanlığı yaptığı günlerden bu zamana kadar , şimdi de Malatya Belediye Başkanı’na yöneltilen konuların neler olduğunu, S. Gürkan bey’in de, fazla zahmet çekmeden, hemen anlayabileceğini düşünüyorum. Kendisinin de o dudakları dualı kitlelere uzak olmadığını şikayetçilerin bile dile getirdiği Başkan bey’in, icraatının geçmişte ve bugün en çok hangi noktalardan eleştirildiğini öğrenmesinde hem kendisi için, hem Malatya için hayırlar olacağını düşünüyorum. 

*

Star

 

YAZIYA YORUM KAT