1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Liyakat CHP için ne anlama geliyor?
Liyakat CHP için ne anlama geliyor?

Liyakat CHP için ne anlama geliyor?

18 Ekim 2020 tarihinde CHP İBB Meclis Grubu Değerlendirme Toplantısı'nda İBB CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı ve CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Özgür Nas liyakat kavramından ne anladıklarını ve nasıl uyguladıklarını açıkça dile getirdi.

30 Ocak 2021 Cumartesi 16:23A+A-

Fatih Demir / HAKSÖZ HABER

Tutarsız söylemleri ile göze batan İmamoğlu ve CHP İstanbul İl Başkanlığı, dilinden düşüremediği “hak, hukuk, namus sözü” ifadelerinin gerçekten hakkını verebiliyor mu?

Seçim öncesinde hem CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu hem de Ekrem İmamoğlu tarafından dile getirilen "işten çıkarma olmayacak" vaatlerine rağmen binlerce İBB çalışanı işinden edilmiş, gelen tepkilere Ekrem İmamoğlu sessiz kalarak cevap vermişti.

İmamoğlu'nun açıklamalarından sadece birkaç hafta sonra İBB, işten çıkardığı işçilerin pozisyonuna işçi almaya başlamıştı. Bu sürecin nasıl işlediğine ise CHP İstanbul İl Başkanlığı, değerlendirme toplantısında açıklık getirmiş. CHP'li yöneticiler, partililerine sürecin nasıl işletildiğini tane tane anlatarak konuya açıklık getirmiş.

Düzenlenen değerlendirme toplantısında CHP’lilere “neden sizi işe alamadık, süreci bilmiyorduk, yeni öğreniyoruz, henüz bir senelik sistemimiz oturmadı” gibi söylemlerle açıklamalarda bulunulmuş.

İBB iştiraklerinden BELBİM, BELTUR, İSPARK, İBB Spor A.Ş, gibi kurumların çalışanları, İstanbul seçimlerini kazanan CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu göreve gelir gelmez işten çıkarılmışlardı. Yerlerine ise CHP’li ve İYİ Partili çalışanlar 'liyakat' esaslarına göre ikame edilmeye başlanmıştı. Bu süreçte partililer "Neden bizi de almadınız?" diyerek grup değerlendirmesinde tepkilerini dile getirmişlerdi. CHP İstanbul İl yönetimi de durumu partililere “liyakat esasları” çerçevesinde anlatmış.

İBB CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, “Bazen doğru bildiğimiz yanlışlar var, ben de bilmiyordum. Süreç içerisinde öğrendim. Mesela kış bakım çalışmaları var. Mevsimsel işçiler var. 3 veya 4 aylık işçiler var. Şimdi özellikle geçen sene kış bakımla ilgili, yav "Üç aylık işe niye bizim örgütümüzden adam girmiyor!" diye bağırdık. Ama şöyle bir hukuki meselesi var. Bende bilmiyordum bu süreçte öğrendim. Özellikle bu tür mevsimsel işçilerde önceki yıllardan gelenlerin çalışması, devam mecburiyeti var. Kanun böyle, onlar devam edecek eğer kendisi çalışmak istemezse orada oluşan boşluğa birini alabiliyorsunuz. Veya işten çıkartırsınız. Geçmiş dönemlerden bu yana bütün kıdem tazminatını vermek durumundasınız. Bunu mesela bilmiyorduk, öğrenmiş olduk. O yüzden yani mesela, 'bazen çok doğru bildiğimiz şeyleri yanlış biliyor olabilirmişiz' diye parantez açıyorum sadece teşekkürler.” dedi.  

Şayet önceki yıl çalışan işçiyi çalıştırma zorunluluğu olmasaymış İmamoğlu ve ekibi belediyede mevsimlik işçi kıyımı yapıp, kadrolara kendi teşkilatlarında görev alan CHP seçmenlerini doldurmaya devam edecekmiş.

CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Özgür Nas, “Çoğu arkadaşımız ilçe başkanlarımız biliyor ama sizler de bilin, atıyorum. 100 kişi alınıyorsa işe; 35 CHP, 15 İyi Parti, 15 diğerleri, 20-25 de İBB Kariyer üzerinden giriyor. Ve süreç bu şekilde yani 2300-2400’ü söylerken bir 300-400 eksik var. O da şeylerden dolayı, geçmiş bir yılın sisteminin oturmamasından dolayı bir şey var. Orada sıkıntı var. O da ileriki günlerde çözülür…” dedi.

Her söyleminde “adam kayırmaca olmayacak, her şey güzel olacak ” diyen İmamoğlu işten çıkardığı çalışanların ardından, "İşçi eksiğimiz yok, fazlasıyla işçi var." demişti. Ancak aradan sadece birkaç ay geçmesine rağmen, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu İBB iştiraklerine yeni işe alımlar gerçekleştirmişti. Bu işe alımların 'liyakat' esasları gözetilerek yapıldığına herkes kani artık(!)

Yine İmamoğlu, İBB bünyesinde fazla olarak alındığını iddia ettiği araçları Yenikapı Meydanı'nda sergilemiş ve "Boşa para harcanmış." demişti. Bir hafta önce ise 10 bin yeni aracı İBB iştirakleri için kiraladığı ortaya çıkmıştı. İnanılmaz bir tutarsızlık sergilemeye devam eden Ekrem İmamoğlu ve CHP İstanbul İl Başkanlığı “hak, hukuk, ehliyet, liyakat” gibi kavramları bünyesinde nasıl algılıyor, şimdi daha iyi anlaşılıyor.

HABERE YORUM KAT

7 Yorum