1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LİBYA

  4. Libya'da Anayasa İçin Önemli Adım
Libyada Anayasa İçin Önemli Adım

Libya'da Anayasa İçin Önemli Adım

Libya Milli Meclisi Anayasayı hazırlayacak komisyonun oluşturulma yönteminde önemli bir adım attı.

07 Şubat 2013 Perşembe 00:32A+A-

Lokman Doğmuş / Haksöz-Haber

Libya Milli Meclisi Anayasayı hazırlayacak komisyonun oluşturulma yönteminde önemli bir adım attı. Çarşamba günü yapılan oturumda kurulun seçim yoluyla oluşturulmasına karar verildi. Meclis sözcüsü Ömer Hamidan yaptığı açıklamada kararın, oturuma katılan 97 üyenin 87'sinin oyuyla alındığını söyledi. Hamidan, Meclis'in seçim hazırlıklarını yürüten Yüksek Seçim Kurulu'nun yeniden düzenlenmesi için önümüzdeki günlerde yeni bir oturum yapacağını söyledi. Kararın alınmasından sonra Meclis başkanı Yusuf Megaryef ve Meclis başkan yardımcısı Cuma Atika, Libya Yüksek Seçim Kurulu başkanı Nuri el Abbar ile bir görüşme gerçekleştirdi. Ancak referandumun ne zaman yapılacağı ile ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.

Adalet ve Bina partisi başkanı Muhammed Savan kararı isabetli bulduklarını ancak Meclis'in daha hızlı davranması gerektiğini söyledi. Birleşmiş Milletler Libya özel temsilcisi Tarık Mitri de kararın anayasanın hazırlanması konusunda önemli bir aşama olduğunu söyledi.

Libya'da Anayasayı hazırlayacak 60 kişilik komisyonun doğu, batı ve güney bölgelerine 20'şer üye eşit şekilde dağıtılmasında görüş birliğine varılmış. Ancak bu kurulun nasıl oluşturulacağı tartışmalara yol açmıştı. Kararın devrimin ikinci yıldönümü öncesinde meclise yöneltilen eleştiriler ve devrim kutlamaları yerine meclis ve hükümet aleyhtarı gösteri endişelerinin çoğaldığı bir süreçte alınması anlamlı bulunuyor.

Öte yandan İçişleri Bakanlığı sözcüsü Mecdi Urfi Libya haber ajansına yaptığı açıklamada 14 Şubattan itibaren sokağa çıkma yasağının uygulanacağı ve internetin kesileceği konusundaki iddiaları kesin bir dille reddetti.  

 

HABERE YORUM KAT