1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Kuzey Kore Nükleer Tesislerini Sökmeye Başladı
Kuzey Kore Nükleer Tesislerini Sökmeye Başladı

Kuzey Kore Nükleer Tesislerini Sökmeye Başladı

Geçtiğimiz haziran ayında Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Kuzey Kore arasında imzalanan anlaşmanın uygulanmaya başlandığı, Kuzey Kore’nin nükleer tesislerini sökmeye başladığı bildirildi.

24 Temmuz 2018 Salı 11:23A+A-

Kuzey Kore ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasında geçtiğimiz haziran ayında imzalanan nükleer anlaşmanın maddeleri uygulanmaya başlandı.

Euro News Türkçe’de yer alan habere göre Pyongyang yönetimi, ülkenin kuzeybatısındaki nükleer uydu fırlatma sitesi olan Sohae istasyonunun bir kısmını söktü.

ABD merkezli izleme grubu “38 North” tarafından uydu görüntülerinden elde edilen verilerde, Kuzey Kore’nin 2012 yılından bu yana kullandığı tesisteki balistik füzelerin fırlatılmasına yarayan sistem ve sıvı yakıt motorlarının geliştirildiği roket motoru test standının söküldüğü görülüyor.

Tarihi Anlaşma Singapur'da İmzalandı

Son dönemde savaş tehdidine varan açıklamalar yapan ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un 12 Haziran’da Singapur’da bir araya gelerek tarihi anlaşmaya imza attı.

Kore Yarımadası’nda on yıllardır süren gerilimi sonlandırmak adına çok sayıda taahhüdün yer aldığı anlaşmada en önemli maddelerden biri de Pyongyang yönetiminin geliştirdiği nükleer silah programından vazgeçecek olmasıydı.

En son geçen yıl eylül ayında altı nükleer test gerçekleştiren Kuzey Kore’nin Singapur’da imzalanan anlaşmayı ne zaman uygulamaya başlayacağı tartışmalara neden olmuştu.

Trump: Dokuz Aydır Füze Fırlatılmadı

ABD Başkanı Trump, Twitter hesabından Kuzey Kore ile varılan anlaşmayla ilgili düşüncelerini paylaştı.

Bu konu üzerine basında “sahte haberler” yapıldığını savunan Trump, “Dokuz aydır Kuzey Kore tarafından hiç füze fırlatılmadı. Aynı şekilde nükleer test de yapılmadı. Japonya mutlu, tüm Asya mutlu, çok mutluyum.” ifadelerine verdi.

Trump, Kuzey Kore’nin balistik füze denemelerine ve nükleer programına son vermesi durumunda ekonomik işbirliği vaat etmişti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) 2006 yılından bu yana Kuzey Kore’ye ekonomik ve askerî yaptırımlar uyguluyor.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT