1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Kuşatma Altındaki Humus’ta 200 Kişi Tahliye Ediliyor
Kuşatma Altındaki Humus’ta 200 Kişi Tahliye Ediliyor

Kuşatma Altındaki Humus’ta 200 Kişi Tahliye Ediliyor

Yaklaşık 20 aydır kuşatma altındaki Humus'ta varılan mutabakatla 200 kişi tahliye ediliyor. 15-55 yaş arası erkeklerin tahliye edilmesine izin yok.

07 Şubat 2014 Cuma 12:29A+A-

BM konvoyu, Suriye’de rejimin kuşatması altında bulunan kente doğru yola çıktı, yardımların ulaşmasının ardından bölgeden tahliyeler başlayacak.

Al Jazeera kaynaklarına göre, sabahın erken saatlerinden itibaren Humus’ta ateşkesin yürürlüğe girmesinin ardından BM ekipleri bölgeye gıda ve ilaç yardımını başlattı.

Yardım konvoylarının ulaşmasından sonra sıra bölgedeki ailelerin tahliyesine gelecek. Sivillerin 'Eski Şehir' bölgesinden tahliye edilmesi bekleniyor.

İlk etapta kadınlar, 15 yaşın altında çocuklar ve 55 yaş üzeri erkekler bölgeden çıkarılacak.

Suriye ordusu da bölgede konuşlanmış durumda. İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin aktardığı bilgilere göre gece boyunca kentin dış mahallelerinde rejim güçleri ve muhalif birlikler arasında çatışmalar yaşandı.

Suriye ordusu ayrıca, kentin ‘Eski Şehir’ olarak bilinen bölgesinin çevresindeki evlerde arama yaptı. Sabaha karşı ise kentteki durum sakinleşti ve ateşkes yürürlüğe girdi.

AĞIR KUŞATMA

Humus, 7 Haziran 2012'den beri kuşatma altında. Özellikle ‘Eskişehir’ denilen Humus merkezine hiç kimse ulaşamıyor. Yaklaşık 500 ailenin dışarıyla bağlantısının tamamen kesildiği tahmin ediliyor. Humus kuşatmadan önce muhalefetin kalelerinden biriydi. Rejim, Şam-Halep yolunun tam ortasında, kritik bir noktada yer aldığı için Humus'a daha çok askeri güç gönderdi.

Tüm takviyelere rağmen rejim, muhalif savaşçıları Humus’tan çıkaramayınca kuşatma altına aldı. Bu rejimin Şam'daki Doğu Guta semti ve Dera kent merkezinde de denediği bir strateji oldu. Rejim, kuşatmayla Humus’takileri ‘teslim olmak ile açlıktan ölmek’ arasında seçim yapmaya zorlamış oldu. Suların kesik olduğu kentte, kanalizasyon suyu veya biriktirilen yağmur suyu kullanılıyor.

Kaynak: Al Jazeera

 

Etiketler : , , , , ,

HABERE YORUM KAT