1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Kürt seçmenin sırtından meclise gidecek bir Frenk mukallidi!
Kürt seçmenin sırtından meclise gidecek bir Frenk mukallidi!

Kürt seçmenin sırtından meclise gidecek bir Frenk mukallidi!

Yeşil Sol Parti’nin İstanbul milletvekili adayı Hasan Cemal, en yaşlı vekil olması nedeniyle meclis açılışını frak giyerek gerçekleştireceğini söyledi.

15 Nisan 2023 Cumartesi 17:30A+A-

Yahya Fırat / HAKSÖZ HABER

Batılı giyim tarzının tezahürlerinden biri olan frak, 18. yüzyılın ikinci yarısında at binicileri tarafından giyilen bir elbiseydi. Daha sonra ise İngiliz kraliyet ailesinin hizmetçileri tarafından giyildi.

Kolonileşme döneminde İngiltere’nin yönetimi altında bulunan devlet adamları tarafından giyilen frak, zamanla devlet adamları tarafından özel törenlerde giyilen bir giysi haline geldi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasından sonra Mustafa Kemal meclisi frak giyerek açtı. Daha sonraki cumhurbaşkanları ve meclis başkanları aynı geleneği sürdürdü. Ta ki Recep Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanı seçilene kadar.

Erdoğan, cumhurbaşkanı seçilmeden önce “seçilirseniz frak giyecek misiniz?” sorusuna, “Bizim geleneğimizde yok o, başkalarının geleneğinde var. Bunun bize kazandıracağı hiçbir şey yok. Beni 11,5 yıllık başbakanlığım süresince hiç öyle gördünüz mü?” yanıtını verdi.

Daha sonra mecliste yapılan bir düzenlemeyle meclis başkanları ve başkan vekillerini frak giyme zorunluluğu kalktı. Lakin, bu zorunluluğu bir görev olarak addeden Kemalist kadroların bu travmayı aşmadığı görülüyor.

Yeşil Sol Parti’nin İstanbul milletvekili adayı olan Hasan Cemal, seçildiği takdirde meclisin en yaşlı vekili unvanını elde edecek. Haliyle meclis açılışını Hasan Cemal yapacak.

Milletvekili seçilmesi durumunda “en yaşlı üye” sıfatıyla yapacağı TBMM açılışında frak giyeceğini söyleyen Hasan Cemal, “Meclisi kuran, cumhuriyeti kuran Atatürk o dönemde giymiş... Tayyip Erdoğan bu mecburiyete son verdi ama ben Erdoğan’ın bu tercihinin tersini yapmak istiyorum” dedi.

Sol Kemalizm’in temsilcilerinden Hasan Cemal, HDP veya yeni adıyla Yeşil Sol Parti’nin Türk Soluna çatı olma aşkı sayesinde meclise girecek.

Batı öykünmeci bir ideoloji olan Kemalizm’in artığı olan uygulamaları yeniden hortlatmak isteyen Hasan Cemal, bunu Kemalizm’in yıllardır mağdur ettiği Kürtlerin oylarını alarak yapacak.

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

10 Yorum