1. HABERLER

  2. HABER

  3. HUKUK

  4. Korkunç şekilde katledilen 9 yaşındaki Gina’nın sanıkları hakim karşısında
Korkunç şekilde katledilen 9 yaşındaki Gina’nın sanıkları hakim karşısında

Korkunç şekilde katledilen 9 yaşındaki Gina’nın sanıkları hakim karşısında

​​​​​​​6 Nisan 2023 tarihinde 9 yaşındaki Gina Mercimek'in su kuyusunda cansız bedeninin bulunmasıyla ilgili davanın ilk duruşması Kilis Adliyesi’nde görüldü.

04 Ocak 2024 Perşembe 10:21A+A-

Yeryüzü Çocukları Derneği’nin ve çok sayıda baronun avukatları davaya katılım sağladı. Duruşma, sanıklar H.B ve A.A’nın salona getirilmesinin ardından başladı.

Henüz 9 yaşında olan Suriyeli Gina, 4 Nisan 2023 tarihinde gittiği okulundan evine dönememişti. Mercimek'in 6 Nisan’da evinin yakınındaki bir su kuyusunda cansız bedenine ulaşılmıştı.

Sanıkların iddianamede yer alan; hile kullanmak suretiyle birden fazla kişi ile çocuğa karşı cinsel amaçla kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, birden fazla kişi ile vücuda organ sokmak suretiyle çocuğun cinsel istismarı ve çocuk yaştaki kadına karşı suçu gizlemek maksadıyla kasten öldürme suçlarından ifadeleri alındı.

Sanıklar birbirini suçladı

Mahkeme huzurunda verilen ifadelerle soruşturma aşamasındaki ifadeler arasında birçok çelişki vardı.

Sanık H.B; "Benim bu olayla ilgim yok, olayı A.A. gerçekleştirdi. Beni de söylememem konusunda tehdit etti." derken diğer sanık A. A. ise, "Olay günü ben H.B.’ nin evine hiç gitmedim. H.B. olayı benim üzerime atmak istiyor’’ ifadelerini kullandı.

Dosyanın takipçisi avukatlar ise sanıkların çelişkili ve suçtan kurtulmaya yönelik beyanlarda bulunduklarını ifade ettiler. 

Gina Mercimek’in annesi H.K., babası H.M. ve kardeşi A.Ö.M. ise sanıkların en ağır cezayı almalarını istedi.

gina-1.jpg

NE OLMUŞTU?

Kilis'te okuldan çıktıktan sonra bir daha haber alınamayan Suriye uyruklu 9 yaşındaki Gina Mercimek'in, bir evin bahçesindeki su kuyusunda beline briket bağlı cesedi bulunmuştu.

Duruşma 19 Ocak’a ertelendi

Mahkeme heyeti, sanıkların suçu işledikleri yönündeki şüphenin yüksek olması nedeniyle  tutukluluk hallerinin devamına karar verirken, duruşma 19 Ocak tarihine ertelendi.

Duruşmaya, Yeryüzü Çocukları Derneği, Yetim Vakfı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Avukatları, İstanbul, Gaziantep ve Kilis barosuna bağlı avukatlar, Özgürlük için Hukukçular Derneği avukatları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

gina-anne1.jpg

Gina'nın anne ve babası


Basın açıklamasının tam metni:

6 Nisan'da, evinin yakınındaki su kuyusunda ölü bulunan, 9 yaşındaki Gina Mercimek'in davasına katılım sağladık. 

Yeryüzü Çocukları Derneği ve ailenin avukatları olarak süreci en başından beri takip ediyoruz. Bugün, ilk duruşması görülen davada sanıklar, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, çocuğun cinsel istismarı ve kasten öldürme suçlarının nitelikli hallerinden yargılanmaktalar. Sanıkların herhangi bir indirim uygulanmadan, üst sınırdan cezalandırılmaları amacıyla, sürecin takipçisi olmaya devam edeceğiz.

Çocukların yaşam hakkı, fiziksel, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma gibi haklarına yönelik saldırılarda; gereken tepki, toplumun her kesimi tarafından gösterilmediği ve bu saldırılar en ağır şekilde cezalandırılmadığı müddetçe uygulanan cezaların da caydırıcı bir etkisi olmayacaktır.

Çocuklarla ilgili her türlü gündemin; kamu vicdanı, toplum güvenliği ve bilhassa çocukların fiziksel ve psikolojik sağlığının gözetilerek oluşturulması şarttır. Aksi halde suni gündemlerle çocuk hakları ihlalleri, çocuk istismarı ve hatta çocukların katledilmesi toplum nezdinde normalleşecektir.

Gina'nın, yani yaşam hakkı elinden alınan bir çocuğun, amasız fakatsız şeksiz şüphesiz savunulmadığına, üzülerek şahitlik ediyoruz. Ve çocuk hakları savunucuları olarak, olayın vahametini anlatacak cümle bulamazken, bu insanlık dışı olaya dahi sessiz kalabilenler adına, utanç duyuyoruz.

Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Bildirgesinde, iki önemli ilkeye yer verilmiştir. Bunlardan birincisi çocukların ayrımcılığa karşı korunması ilkesi, ikincisi ise tüm çocukların dil, din, ırk vb. ayrım gözetilmeksizin eşit haklara sahip olmasına dair ilkedir.

Esasında, çocuk hakları bildirgesinde de yer alan, çocukların eğitim, barınma, beslenme, eğlenme, sağlık hizmetlerine erişim haklarını konuşmamız gerekirken; ne yazık ki bugün hala her çocuğun yaşam hakkının savunulması gerektiğini anlatmaya çalışıyoruz.

Bizler istiyoruz ki, bir çocuğa yaşatılanlar karşısında ilk soru çocuğun kimliği olmasın. İstiyoruz ki, bir çocuğun başına gelenlere yalnızca faili yabancı uyrukluysa tepki gösterilmesin. Bizler istiyoruz ki, bir çocuğun Türk, Suriyeli ya da başkaca bir ırk ayrımına ve ayrıcalığına maruz bırakılmadan sadece ve sadece çocuk olduğu için hakları gözetilsin ve korunsun.

Yeryüzü Çocukları Derneği olarak, tüm çocuklar ırk, ulus, köken ve diğer özellikler yönünden eşit olan haklarına, aynı oranda erişebilene kadar, tüm çocuklar okullarından evlerine güvenle dönebilene kadar çocuk hakları mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz.

HABERE YORUM KAT

2 Yorum