1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. ...

  4. Komor Adaları’ndaki Olaylı Seçimin Arkasında Fransa mı Var?
Komor Adaları’ndaki Olaylı Seçimin Arkasında Fransa mı Var?

Komor Adaları’ndaki Olaylı Seçimin Arkasında Fransa mı Var?

Komor Adaları'nda 24 Mart’ta mevcut cumhurbaşkanı lehine Fransızlar tarafından sahte oy pusulularının hazırlandığı iddiası üzerine başlayan olaylar seçimin gerçekleştirildiği 27 Mart günü ve sonrasında da devam etti.

28 Mart 2019 Perşembe 22:05A+A-

HAKSÖZ-HABER

Komor Adaları'nda yapılan seçimlerde Fransa destekli mevcut Cumhurbaşkanı Azali Assoumani'nin yeniden seçildiği ilan edildikten sonra ülkede seçim arifesinde başlayan karışıklık derinleşti. Muhalefet seçim sonuçlarını tanımadığını açıklarken ülke genelinde protesto gösterileri başladı, yer yer çatışmalar çıktı.

Ülkenin seçim organı CENI'nin açıklamasına göre Assoumani seçimde yüzde 60,77 oy aldı. 12 adaylı seçimde Müslümanların desteklediği en yakın rakip Ahamada Mahamoudou'nun oy oranı ise yüzde 14,62. Mevcut cumhurbaşkanının oy oranı yüzde 50'yi aştığı için seçimlerde ikinci tura gidilmeyecek.

Muhalefet seçimlerde usulsüzlük olduğunu iddia ediyor ve oy pusulalarında önceden işaretlemeler yapıldığını öne sürüyor ancak iktidar bu iddiaları reddediyor. 27 Mart günü (dün) sonuçların açıklanmasından sonra büyük çaplı gösteriler başladı ve protestolar yer yer çatışmaya dönüştü. Polis gösterileri sert bir şekilde bastırırken göz yaşartıcı gazların yanında plastik mermi de kullandı. Muhalif kaynaklar ölülerin yanı sıra çok sayıda yaralı olduğunu belirtirken resmi makamlar bu konuda açıklama yapmadı.

Muhalif kaynakların Haksöz-Haber ile paylaştığı ve çıkan olaylardan kareler yansıttığı iddia edilen görüntülerden bir demet:

whatsapp-image-2019-03-27-at-12.57.56.jpeg

whatsapp-image-2019-03-27-at-12.57.57-(1).jpeg

whatsapp-image-2019-03-27-at-12.57.57.jpeg

whatsapp-image-2019-03-27-at-12.57.58.jpeg

whatsapp-image-2019-03-27-at-12.57.59-(1).jpeg

whatsapp-image-2019-03-27-at-12.57.59-(2).jpeg

whatsapp-image-2019-03-27-at-12.57.59-(3).jpeg

whatsapp-image-2019-03-27-at-12.57.59-(4).jpeg

whatsapp-image-2019-03-27-at-12.57.59.jpeg

whatsapp-image-2019-03-27-at-12.58.00-(1).jpeg

whatsapp-image-2019-03-27-at-12.58.00-(2).jpeg

whatsapp-image-2019-03-27-at-12.58.00.jpeg

whatsapp-image-2019-03-27-at-12.58.01.jpeg

3283.jpg

3284.jpg

Doğu Afrika ülkelerinden olan ve Hint Okyanusu'nda bulunan dört adadan oluşan Komor Adaları'nda Fransa destekli Azali Assoumani 1999'da darbe ile işbaşına gelmiş, sonraki dönemlerde seçimlerde sürekli birinci olmuştu.

KOMOR ADALARI NEREDE?

-Doğu Afrika ülkelerinden olan Komor Adaları, Madakaskar'la Mozambik arasında Hint Okyanusu'nun içinde yer alan takımadalardan ibarettir.

-Komor Adaları 1.862 kilometrekarelik yüz ölçümüne sahiptir. Komor Adaları başkanlık tipi cumhuriyet ile yönetilmektedir. Üç ada bölgeden oluşan Komor adalarının başkenti Moroni şehridir.

-Yaklaşık 750 bin nüfuslu Komor adaları, var olduğu 42 yılda 20'den fazla darbe veya darbe teşebbüsü geçirmesi ile tanınıyor.

-Resmi dil Komoro Arapçası ve Fransızcadır.

-Komor Adaları'nın doğru adı Kamer Adaları'dır. Osmanlı kayıtlarında ve Arapçada bu isimle geçer. Kamer kelimesi Arapçada ay anlamına gelir. Ancak Fransızlar bu ismi "Komor (Comores)" olarak okumuşlar ve resmiyette de bu ad kullanılmıştır.

-Ülkenin en önemli iç meselesi siyasi istikrarsızlıktır. Bunda Fransız müdahalesinin de etkisi olmaktadır.

*

Seçimlerden hemen önce başlayan olaylarla ilgili Komorlu muhalif Müslümanlar ve Türkiye’deki dostları sosyal medyada paylaşımlarda bulundular. O paylaşımlardan derlenerek Haksöz-Haber’e gönderilen bir metin şöyle:

İslam ümmetinin unutulmuş bölgesi Komor Adaları’nın kurucu ana unsurlarından biri de Müslümanlar. Ama şu an yöneticileri çeşitli desiselerle kandırılmaya çalışılan ülkenin kaynakları Fransızlar tarafından sömürülüyor. 

Fransızlardan önce Komorluların Osmanlı İmparatorluğu ile sürekli temasları vardı ve hatta Sultan Abdülaziz talepleri üzerine onların yerel sıkıntılarını çözmek için bir kadı göndermiştir. Wachili şehrinde birçok Osmanlı mezarı mevcuttur. Osmanlı o zamanın imkanlarıyla Komorlu kardeşlerinin sıkıntısını çözmek için Kadı gönderiyor. Şimdi ise Komorlu müslümanlar yurtlarının tüm potansiyelini aynı medeniyeti paylaştıkları Türkiye ile paylaşmak istiyorlar ama o toprakları Fransızlara ve kısmen de İran lobilerine terk edilmiş vaziyette.

Tarihte Komor Adaları’na ilk yerleşenler Müslümanlar olmuştur. Müslümanlardan önce o topraklar boştu. Hz. Osman'ın döneminde Komor’dan gelen bir grup Medine’ye gelip dini öğreniyorlar ve beraberlerine Hz Osman'ın oğlunu da alıp gidiyorlar. Yaptıkları davet sonucunda oradaki insanların Müslüman olmalarına vesile oluyorlar.

Bölge 1886 yıllarında Fransızların işgaline uğruyor. Komor Adaları’nı uzun zamanlar boyunca sömürgesi olarak yöneten Fransızlar hala istedikleri gibi ülkenin maddi kaynaklarını kullanmaya devam ediyor.

2013 yılında bölgede doğalgaz ve petrol yataklarının keşfedilmesi sonucunda Fransızların ilgisi daha bir arttı. Ayrıca bölgede altın, elmas, uranyum madenlerinin var olması ve tropikal iklimde oluşu da Fransızlar nezdinde adanın önemini arttırıyor.

Fransa istediği yönetici başa getirebiliyor ve istediğini alaşağı edebiliyor. İstediği gibi darbe yapıp yönetimi değiştirebiliyor ki 2013’te yapılan darbe de bunun bir örneği.

Komor’un Müslüman halk Türkiye'yi çok seviyor ve Türkiye ile aralarında gerek ticari gerek manevi olarak güçlü ilişkilerin gelişmesini temenni ediyor; Türkiye’deki  aynı değerleri paylaştıkları kardeşlerinin onlara sahip çıkmasını istiyor.

Yarın (27 Mart ) seçim var. Seçimde Müslümanları Türkiye yanlısı olan FNJ (Adalet ve Vatan Partisi) isimli İslami parti temsil ediyor. Bu parti çok güçlü olduğu ve seçimlerde daha önce kazanmasına rağmen Fransızların oyları değiştirmelerinden dolayı kaybediyor. Ve önümüzdeki seçim yaklaşmakta iken iki gün önce (24 Mart 2019) Fransızlar tarafından sahte oy pusuluları hazırlandı ve kendi adamları olan Azali’nin üstü mühürlenmiş şekilde askerler tarafından sandıklar tırlara istiflenirken halktan bir grup bunu fark etti. Arbede yaşandı ve birkaç sandık açıldı. Sahte oy pusulaları yerlere döküldü ve bunun sonucunda askerler halkın üzerine ateş açtı, birkaç ölü ve yaralı var.

Şimdi burada Türkiye’ye düşen siyasi varlığını Komor halkı ile geçmişten gelen ve aynı dini paylaşmaktan dolayı oluşan değer yargıları sebebi ile rahatça koymasıdır. Bölge için jeo-stratejik önemi olan ve hem kardeş Türkiye hem de Komor halkının menfaatine olan ülkenin doğal zenginliklerinin doğru kullanılıp katkı değer oluşturması için harekete geçmeli; İslam medeniyetinin bize bıraktığı bu ada ülkesini sahipsiz bırakmamak kamuoyu oluşturmak için televizyon kanalları ve sosyal medyada farkındalık yaratıp gerekli mercileri harekete geçirmek zorundayız.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum