1. HABERLER

  2. HABER

  3. Kobani'den Gelenler İçin Kış Hazırlığı
Kobani'den Gelenler İçin Kış Hazırlığı

Kobani'den Gelenler İçin Kış Hazırlığı

Kobani’den kaçanlar için kış hazırlığına başlandı ama BM Mülteciler Yüksek Komiserliği dünyadan gelen yardımların yeterli olmadığını hatırlattı. Türkiye'nin yükünün ağırlığına dikkat çekti.

25 Eylül 2014 Perşembe 13:58A+A-

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Basın Sözcüsü Selin Ünal, geçen seneden dersler aldıklarını, özellikle yanmaz çadırlar temin etmeye çalıştıklarını söyledi. 

Suriye savaşının başlamasından sonra çevre ülkelere sığınanların kaldığı çadırlarda kalanlar, geçen senelerdeki kışlarda ısınmaya çalışılırken yangınlar çıkmış, can kayıpları yaşanmıştı. 

Ünal, termal battaniye ve termal kıyafet de sağlamaya çalıştıklarını söyledi: 

“ Bunlar yeterli değil. Gelenlerin sayısı 3-4 gün içinde 140 bini buldu. Gelişler devam ediyor. Biz hazırlığımızı fazla bir akın olacakmış, olursa neler yapılır diye devam ettiriyoruz. Planlamamızı 200 bin kişiye yetecek kadar  yaptık. Yeni göçlere hazırlıklı olmalıyız. Suriye’de çatışma ortamı var. 5 gün öncesine kadar bu alanda birşey yoktu, şimdi yaşanamaz hale geldi”

Kobani'den kaçarak Şanlıurfa’dan Türkiye’ye giren sığınmacılar, ya akrabalarının yanına gidiyor ya da Şanlıurfa’nın Suruç ilçesindeki iki kampa yerleştiriliyor. AFAD’ın denetimindeki kamplara BM de destek veriyor. Ancak Ünal’a göre, dünya BM’ye yeterli desteği sağlamıyor.

"Avrupa'ya üç yılda giden mülteci kadar Türkiye'ye üç günde geldi"

Ünal, BM'nin Suriyeli sığınmacılara olan desteğini arttırmak istediğini söyledi:

"BM uluslararası camiadan destek almalı ki, insani krizlerde Türkiye gibi ülkelere yardımda bulunabilsin. Desteğimiz arttırmak istiyoruz, bu anlamda uluslararası camiaya çağrıda bulunuyoruz. Türkiye’deki mülteci sayısı diğer ülkelere nazaran en yüksek sayı. Kayıtlı mülteci sayısı 850 bin belki ama Türkiye’deki mülteci sayısını yetkililer 1.5 milyon olarak açıklıyorlar. Kayıt altına alınmamış hepsi, bunlar yok sayılamaz. Türkiyenin aldığı finansman oranı diğer ülkelere nazaran çok düşük sadece yüzde 25 oranında. Türkiyenin aldığı yükü anlatmak için bir örnek verirsek. Son üç dört gündür gelen 140 bin kişi, tüm Avrupa’nın son 3.5 yıldır aldığı Suriyeli sayısına eşittir. Türkiye bu kadar insanı üç dört günde aldı. Bu sadece Türkiye’nin alması gereken bir sorumluluk değil. Onun için uluslararası camianın yardımı arttırması gerekiyor.”

Al Jazeera

HABERE YORUM KAT