1. HABERLER

  2. HABER

  3. Kılıçdaroğlu'dan “Dersim” Çıkışı!
Kılıçdaroğlu'dan “Dersim” Çıkışı!

Kılıçdaroğlu'dan “Dersim” Çıkışı!

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Dersim görevimiz. Yüzleşmekten korkmuyoruz, yanlışımız varsa göreceğiz." dedi.

05 Mayıs 2014 Pazartesi 18:00A+A-

Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu , 4 Mayıs 1937 tarihli Tunceli Tenkil Harekatına Dair Bakanlar Kurulu Kararı'nın yıldönümünde, “Dersim'de yaşanan insanlık dramının en küçük ayrıntısına kadar ortaya çıkartılması görevimizdir” diye konuştu.

Katliam olarak nitelendirilen 38 Harekatı'nın temellerini atan 4 Mayıs 1937 tarihli Bakanlar Kurulu'nun kararına atıfla yaşanan süreç 'Dersim Tertelesi' olarak adlandırıyor. Bölge halkı her 4 Mayıs'ta Dersim Harekatı'nda hayatlarını kaybedenleri anıyor. 'Tertele' ise Zazacada soykırım ve katliam anlamına geliyor. Kendisini 'Dersimli' olarak kabul eden, 'Tunceli' isminin değiştirilmesi tartışmalarına “Bence de Dersim” sözleriyle de destek veren Kılıçdaroğlu, 4 Mayıs'ın yıldönümünde, “Geçmişi tüm ayrıntılarıyla aydınlatmayı aynı hatalara düşmemenin bir yolu olarak değerlendirmeli” diyerek hayatını kaybedenleri andı.

Kılıçdaroğlu, şunları dedi: “Dersim olayı bizim tarihimizin aydınlatılması gereken önemli olaylarından birisi. Konuyla ilgili tüm arşivlerin TBMM'ye getirilmesi için özel çaba harcadık. Bu konuyla ilgili bir kanun teklifi de verdik. Ancak Dersim'i ağzından düşürmeyen iktidar tüm bu taleplerimize, kanun teklifimize duyarsız kaldı. Biz Dersim'in belgelerle yorumlanmasını istiyoruz, gerekli olan budur. Ve elbette yüzleşmekten korkmuyoruz.”

Kılıçdaroğlu, “Yanlışımız varsa, bu yanlışları göreceğiz. Çocuklarımıza hangi yanlışları yaptığımızı da anlatmamız gerekiyor. Dersim'de yaşanan insanlık dramının en küçük ayrıntısına kadar ortaya çıkartılması görevimizdir. Gerçekleri öğrenmek, tüm detaylarıyla ortaya çıkması için çaba harcamak, geçmişten intikam alma, olarak yorumlanmamalı. Biz tarihimizin detaylarını tüm gerçekliğiyle öğrenmeli ve belgeler ışığında yorumlamalıyız” vurgusu yaptı.

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum